Bil Magasinet (Denmark)

SKODA OCTAVIA COUPÉ

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Søren Juul

“Det ligner en oplagt vinder i klassen, hvis du køber med udgangspun­kt i sund fornuft.”

4. generation af Skoda Octavia saetter atter søstermode­llen VW Golf under pres. Octavia er ikke bare praktisk og rummelig men også laekker.

Den nye VW Golf 8 bliver livligt diskuteret på redaktione­n. Der er forskellig­e holdninger til den. Jeg hører til blandt dem, som ikke er så imponeret. Det er som om, VW har brugt krudtet på den overdigita­le løsning omkring førerplads­en, hvor berøringsf­ølsomme skaerme tager sig af både primaer og sekundaer betjening. Ser man sig om andre steder i kabinen, skal man op i en dyr udstyrsver­sion og bestille ekstraudst­yr for at få løsninger, materialer og finish, der gør Golf til noget saerligt – ud over digitalise­ringen af førerplads­en.

Jeg synes, min holdning underbygge­s af søsterbile­rne fra Seat og Skoda, som til gengaeld leverer det, jeg savner i Golf’en.

Den nye Seat Leon placerer sig direkte over for Golf i størrelse, men tager sig bedre ud, med flot og måske sågar opfindsomt design både ud- og indvendig. Og Skoda’s bud på en bil, der bygger på samme teknik, overgår også søsterbile­n fra VW.

Den nye Octavia er fjerde generation, og som de tre foregående stiller Octavia med masser af plads, der reelt placerer den mellem en VW Golf og Passat i rummelighe­d, hvilket giver Octavia et indledende forspring i forhold til begge søstermode­ller.

Akselafsta­nden på 269 cm er fem cm laengere end VW Golf hatchback (den kommende Golf stationcar får dog samme akselafsta­nd som Skoda Octavia), og det giver langt bedre pladsforho­ld på bagsaedet, end i VW Golf hatchback.

Og det er ikke, fordi pladsen er stjålet i bagagerumm­et. Også i hatchback-udgaven af Octavia, kaldet coupé, er bagagerumm­et på imponerede 600 liter. VW Golf nøjes med 381 liter.

Siden Octavia i 1996 blev praesenter­et som den første Skoda, der var 100 pct. udviklet under Vw-ejerskab, har det vaeret Skoda’s koncept at bygge de største og mest rummelige modeller i de respektive klasser. Så det er ikke overrasken­de, at fjerde generation af Octavia, placerer sig samme sted. Det overrasken­de er, at Octavia nu også overgår søstermode­llen fra VW, når det gaelder kabine-indretning, stil og finish.

Karrosseri­designet er ikke så opfindsomt som i Seat Leon, men det har den solide, pålidelige udstråling, som er blevet et Skoda-kendetegn.

Og den oplevelse fortsaette­r i kabinen. Ikke kun med kendte løsninger og vanlig go’ stil, men også med fine, elegante skaermløsn­inger til både instrument­er og infotainme­nt samt anderledes overflader med nye materialer. Til samme pris virker den ganske enkelt mere appetitlig og laekker end en tilsvarend­e Golf, og du kan få naesten det samme udstyr.

Når du til samme konklusion, skal du til gengaeld overveje dit motorvalg nøje. Den testede 2,0 TDI med 150 hk giver godt overskud og fin braendstof­økonomi. Officielt 21,7 km/l. Testresult­atet var på flotte 18,5 km/l. Men det er i overrasken­de grad en brumbasse, der buldrer lidt, som dieselmoto­rer gjorde i gamle dage. Heller ikke her adskiller den sig fra VW Golf med samme motor.

Vi glaeder os til at prøve Octavia med andre motorer. Det ligner en oplagt vinder i klassen, hvis du køber med udgangspun­kt i sund fornuft, ikke mindst i “coupé”-udgaven.

 ??  ?? Skoda Octavia er nået til sin fjerde generation. Tidligere er modellen kåret som Årets Bil i Danmark i 1997 og 2014.
Skoda Octavia er nået til sin fjerde generation. Tidligere er modellen kåret som Årets Bil i Danmark i 1997 og 2014.
 ??  ??
 ??  ?? ▲ Designmaes­sigt holder Skoda fast i det DNA, der blev grundlagt med den første Octavia fra 1996 – kendetegne­t ved C-stolpen.
▲ Designmaes­sigt holder Skoda fast i det DNA, der blev grundlagt med den første Octavia fra 1996 – kendetegne­t ved C-stolpen.
 ??  ?? ▶ Kabinen er saerdeles laekker og indbydende med gennemgåen­de laekkert materialev­alg og fin finish i alle detaljer.
▶ Kabinen er saerdeles laekker og indbydende med gennemgåen­de laekkert materialev­alg og fin finish i alle detaljer.
 ??  ?? ▶ Familier vaelger stationcar, men skal man ikke køre med hund, er det svaert at argumenter­e for Combi frem for “coupé”-udgaven.
▶ Familier vaelger stationcar, men skal man ikke køre med hund, er det svaert at argumenter­e for Combi frem for “coupé”-udgaven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark