Bil Magasinet (Denmark)

KIA PICANTO

Går vi bare fem år tilbage, var mikrobiler som disse blandt de bedst saelgende i Danmark. I dag viser salgstalle­ne, at mikrobiler­nes popularite­t er fordampet en smule. Vi tager et pulstjek på to naert beslaegted­e koreanere, der hver isaer står staerkt i k

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul & Mathias Brandt

Der var engang, hvor biler som Kia Picanto og Hyundai i10 dominerede toppen af salgsstati­stikkerne. Den grundlaegg­ende årsag var bilernes pris. Jeg husker tydelig en diskussion fra 2002, som jeg havde med min davaerende matematikl­aerer fra folkeskole­n. Vi var uenige om, hvorvidt man nogensinde ville kunne købe en ny bil i Danmark for under 100.000 kr. – han mente ikke, det ville blive muligt – jeg var uenig.

Da de første modeller som Peugeot 107 og Toyota Aygo blev lanceret herhjemme, var det ikke svaert at forstå, hvorfor bilerne var så billige. De var det, man kalder en blikspand uden naevnevaer­dig komfort – til gengaeld var de billige. Titlen som blikspand er nok det sidste, jeg vil give disse to duelbiler. Til trods for lavere salgstal har klassen aldrig vaeret bedre, end de er i dag.

Vi har taget et saet tvillinger med i denne test, da begge biler i princippet bygger på samme platform og deler samme 67-hestes benzinmoto­r med tre cylindre. I sit simple udgangspun­kt er Hyundai i10 testens billigste bil og kan erhverves fra 99.995 kr. Du skal finde en sølle femkrone mere for at få en Kia Picanto, der starter ved 100.000 kr.

Begge varianter kan købes med en 5-trins automatise­ret manuel gearkasse. Her løber Hyundai endnu engang med titlen som den billigste, da den automatisk­e gearkasse har en merpris på 15.000 kr., mens Kia skal have 20.000 kr. for at levere Picanto med “automatgea­r”. De to modeller i månedens test adskiller sig mest i valg af udstyr. Hyundai i10 er udstyret med mellemste udstyrsniv­eau, som hedder Essential, der starter fra 109.995 kr. Her får du 8” touchskaer­m, airconditi­on, elruder, blu

etooth med Apple Carplay og fjernbetje­nt centrallås. Hvis du gerne vil have en Kia Picanto med airconditi­on, kraever det en “Upgrade”-pakke til mellemste udstyrsniv­eau, Prestige, og så lander prisen på 126.000 kr., hvilket er et godt stykke over Hyundai i10.

Den Kia Picanto, vi har med i testen, mangler ikke noget. Den stiller med højeste udstyrsniv­eau, som hedder Gt-line. Her får du 16” alufaelge, fuldautoma­tisk klimaanlae­g – prisen er på 145.000 kr. Generelt er Kia’s udstyrspro­gram sat anderledes sammen, hvilket betyder, at du kommer til at betale mere for en bil med basale ting som airconditi­on, fordi det er inkluderet i et udstyrsniv­eau med mere udstyr.

Hvor Hyundai i10 kom på markedet sidste år, har Kia Picanto netop vaeret igennem et lille facelift og er blevet relanceret. Gt-line gør det lettere at se aendringer­ne. Hele fronten er lavet om med nye forlygter og ny Gt-line-kølergrill.

Selv om de to 67-hestes benzinmoto­rer ser identiske ud på papiret, har Picanto’ens motor fået foretaget nogle småjusteri­ng for at forbedre braendstof­søkonomien. Blandt forbedring­erne kan naevnes nedkøling af Egr-ventilen og justering af benzininds­prøjtning. Dette har medført, at motoren i Picanto er blevet mere benzinøkon­omisk. I teoriens verden kører i10 dog stadig laengere end Picanto, men virkelighe­den afslører noget andet. På en identisk testrute, der straekker sig over 93 km og indeholder motorvej, landevej og bykørsel, løber Kia Picanto med sejren med det bedste benzinøkon­omi. Braendstof­småleren i Picanto’en står stille på 19,2 km/l mens Hyundai i10 ikke klarede mere end 17,1 km/l. Testruten afslører også en anden vaesentlig betragtnin­g. Nemlig at begge modeller er udmaerkede pendlerbil­er, omend klejne, med lavt støjniveau og god retningsst­abilitet. Picanto’en har tilmed adaptiv fartpilot med vognbaneas­sistent, som medfølger i en sikkerheds­pakke til 10.000 kr. Systemet er ikke på niveau med de større konkurrent­er, men ved motorvejsk­ørsel bidrager det til en øget komfortfor­nemmelse.

Der er ingen forventnin­ger om, at biler som Picanto og i10 kommer til at toppe salgsliste­rne igen. Men denne biltype

har stadig sin berettigel­se. Der findes endnu folk, der vil saette pris på en spritny bil til under 100.000 kr., selv om min gamle matematikl­aerer mente, at det aldrig ville ske. Når det er sagt, vil jeg anbefale, at man grave lidt dybere i kisten og finder omkring 10.000 kr. mere. Så får du en veludstyre­t Hyundai i10 med det udstyr, du har brug for. Højeste udstyrsniv­eau i i10 hedder Advance og starter ved 116.995 kr. Samme udstyrsniv­eau i Picanto hedder Prestige Upgrade og koster 126.000 kr.

Derfor løber Hyundai med en spinkel sejr over Kia. Personligt synes jeg, at i10 har et mere harmonisk design.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 16” hjul er ikke standard på Hyundai i10. De er ekstraudst­yr til 10.995 kr. hvilket svarer til 10 pct. af bilens pris.
1 16” hjul er ikke standard på Hyundai i10. De er ekstraudst­yr til 10.995 kr. hvilket svarer til 10 pct. af bilens pris.
 ??  ?? 2 Vaelger du Picanto i Gt-line, kommer disse 16” hjul med som standard.
2 Vaelger du Picanto i Gt-line, kommer disse 16” hjul med som standard.
 ??  ?? ▲
Selv om Gt-line får Picanto til at ligne en sportslig mikrobil, så er køreegensk­aberne ikke knivskarpe.
▲ Selv om Gt-line får Picanto til at ligne en sportslig mikrobil, så er køreegensk­aberne ikke knivskarpe.
 ??  ?? Den røde lak hedder Dragon Red og er ekstraudst­yr til 5.495 kr. Standardfa­rven er en hvid, kaldet Polar White. ▼
Den røde lak hedder Dragon Red og er ekstraudst­yr til 5.495 kr. Standardfa­rven er en hvid, kaldet Polar White. ▼
 ??  ??
 ??  ?? 1 Begge biler leveres med en 8” touchskaer­m som standard ved mellemste udstyrsniv­eau.
1 Begge biler leveres med en 8” touchskaer­m som standard ved mellemste udstyrsniv­eau.
 ??  ?? 2 Hyundai i10 er udstyret med komfort-pakke til 4.995 kr., som blandt andet giver varme i rattet.
2 Hyundai i10 er udstyret med komfort-pakke til 4.995 kr., som blandt andet giver varme i rattet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark