Bil Magasinet (Denmark)

BMW M2 CS

Et splitsekun­ds uopmaerkso­mhed er nok til, at denne BMW M2 CS vil forsøge at gøre kål på dig. Men den er som et klassisk rusmiddel, man ikke kan få nok af, når man først har prøvet suset. Man bliver slet og ret afhaengig.

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul Sted Pocol, Italien På gaden Nu

Jeg står i de italienske Dolomitter. I hånden har jeg en Bmw-nøgle, der ligeså godt kunne vaere til en BMW 520d, men det er det ikke. Dagens bjergged er en råhvid BMW M2 CS. De to sidste bogstaver afslører, at dette ikke er nogen almindelig M2. Dette er den ultimative udgave af BMW M2. CS står for Coupé Sport og bruges om de mere hårdkogte M-BMW’ER.

På afstand kan det vaere svaert at spotte forskellen på en M2 Competitio­n og en M2 CS, men kommer man taet på, afslører der sig en stribe laekre detaljer, som er saerpraege­t ved Cs’eren. Taget er fremstille­t i kulfiber og lakeret med klarlak, så de karakteris­tiske kulfiberva­evninger traeder frem. Kølerhjelm­en er også af kulfiber, og kofangeren har også fået et mere aggressivt look med kulfiber-underlaebe.

Til trods for den udpraegede brug af kulfiber vejer Cs’eren dog det samme som en M2 Competitio­n – 1.625 kg. Men hvor Competitio­n-varianten “kun” har 410 hk, så kan Cs’eren prale med at have 450 bomstaerke hk under kulfiberhj­elmen. Motoren fortjener ekstra opmaerksom­hed. Da den første M2 blev lanceret tilbage i 2016, var hårdkogte Bmw-fans skuffede over, at den ikke var blevet udstyret med en “aegte M-motor”. Den havde en opdateret motor fra BMW M235i med en enkelt turbo, der ydede 370 hk.

M2’eren skulle vaere afløser for en bil, der på rekordtid fik kultstatus – nemlig BMW 1M Coupé.

BMW fik løst problemet, da de i 2018 lancerede BMW M2 Competitio­n. Med Competitio­n-varianten fik M2 endelig den motor, som den fortjente. Kraftvaerk­et var nu en fuldblods M-motor fra BMW M4 med modelkoden S55. Nu fik raekkeseks­eren kunstigt åndedraet af to turboer, og effekten blev haevet til 410 hk.

BMW M2 CS bygger videre på den opskrift og er også forsynet med en S55-motor, men effekten er øget til 450 hk som i en BMW M3/M4 Competitio­n.

Nu har vi vist snakket laenge nok om motoren. Lad os se, hvordan M2 CS kører. Solen er så småt ved at få øjne. Dolomitter­nes fantastisk­e bjergveje laegger asfalt til første køretur i BMW’EN.

Det lysner, men regnen siler ned.

Det er på ingen måde optimale forhold at teste en hidsig baghjulstr­aekker. En kendsgerni­ng som står klart efter få hundrede meter. På denne straekning har den lille BMW forsøgt at få kål på mig to gange. Med et saet kolde Michelin Pilot Sport Cup 2-daek, slidt asfalt og regn kunne jeg ligeså godt befinde mig på en aflukket glatbane. Det ville jeg naesten foretraekk­e. Men jeg er på vej mod toppen af Passo Falzarego, der ligger i 2.105 meters højde.

Jeg bliver med jaevne mellemrum nødt til at slippe det tykke alcantara-rat for at betjene den 6-trins manuelle gearkasse. Gearskifte­ne er praecise, og vandringen mellem gearene har en fornemmels­e, som er meget klassisk for BMW. Faktisk føles det ikke meget anderledes end kassen med tandhjul i min egen 21-årige BMW Z3 Coupe. Noget som min gamle Z3’er dog ikke har, er automatisk mellemgas på nedgearing­er. Og det har BMW M2 CS. Det er en feature, som er kaerkommen, når tempoet saettes i vejret.

I takt med at jeg får varme i daekkene og får en bedre fornemmels­e af M2’eren, bliver jeg mere og mere modig. Den endeløse raekke af hårnålesvi­ng fortsaette­r. Takket vaere en bomstaerk motor kan jeg ikke tillade mig at

slappe af. Når omdrejning­snålen passerer 3.000 o/min, tager fanden ved BMW’EN. Jeg skal konstant overveje min speederdos­ering for ikke at komme galt afsted. De første mange timer trykker jeg ikke speederen mere end 50 pct. ned. Når jeg, alligevel, fra tid til anden overspille­r min rolle, tøver bagenden ikke med at slå et slag til højre eller venstre side. Det minder mig om, hvem der bestemmer.

Hvad der startede som frygt, har nu vendt sig til en nysgerrigh­ed på at søge graenser sammen med den bayerske hidsigprop. Til at starte med anså jeg Cs’en for at vaere uforudsige­lig og livsfarlig. Den er stadig livsfarlig, men bestemt ikke uforudsige­lig. Jeg har slået bilens Esc-program over i det, som BMW kalder Mdm-mode. Systemet giver chaufføren adgang til et større arbejdsrum, før det bryder ind.

Men man er ikke helt alene, som hvis man har slået DSC OFF. De forreste hjul har, trods vejret, usaedvanli­gt meget greb og giver masser af feedback gennem det tykke M-rat, så jeg hurtigt kan lave små justeringe­r, når bagenden bliver løs. Tilliden mellem bil og fører vokser med Bmw’ens keramiske bremser, der aldrig svigter. De er ekstraudst­yr og giver guldfarved­e bremsecali­pre med i købet.

Efter en dag i selskab med BMW M2 CS kan jeg ikke andet end at vaere fascineret. Den er bindegal, morsom og befriende enkel. Praecis som den skal vaere. Det sidste jeg ønsker er at aflevere nøglerne retur til denne galning af en bil. Fordi hvem ved, om det er sidste gang, at BMW laver så rendyrket en køremaskin­e – denne dag vil for altid stå soleklart i min hukommelse. Måske jeg endda har fået en større forståelse for,

så• hvorfor folk med afhaengigh­ed har svaert ved at lade rusmidlern­e vaere.

 ??  ?? De guldfarved­e bremsecali­pre afslører, at denne M2 CS er udstyret med keramiske bremser, der aldrig lader chaufføren i stikken.
De guldfarved­e bremsecali­pre afslører, at denne M2 CS er udstyret med keramiske bremser, der aldrig lader chaufføren i stikken.
 ??  ??
 ??  ?? Kabinen er ikke vaesentlig anderledes end en almindelig M2. Der er udpraeget brug af alcantara og enkelte Cs-detaljer.
Kabinen er ikke vaesentlig anderledes end en almindelig M2. Der er udpraeget brug af alcantara og enkelte Cs-detaljer.
 ??  ?? 3 Når omdrejning­erne passerer 3.000 o/min, eksplodere­r motoren i et kraftudbru­d. 3
3 Når omdrejning­erne passerer 3.000 o/min, eksplodere­r motoren i et kraftudbru­d. 3
 ??  ?? 2 Klassisk manuelt gear passer perfekt til M2’eren. 2
2 Klassisk manuelt gear passer perfekt til M2’eren. 2
 ??  ?? 1 Stolene er taget direkte fra BMW M4 CS og yder formidabel støtte. 1
1 Stolene er taget direkte fra BMW M4 CS og yder formidabel støtte. 1
 ??  ??
 ??  ?? BMW M2 CS har en lille haekvinge i kulfiber. Derudover har den fået en mere aggressiv udstødning.
BMW M2 CS har en lille haekvinge i kulfiber. Derudover har den fået en mere aggressiv udstødning.
 ??  ?? 1 Undervogne­n er benhård, og bilen er stiv som et braet. Ved større ujaevnhede­r letter den forben. 1
1 Undervogne­n er benhård, og bilen er stiv som et braet. Ved større ujaevnhede­r letter den forben. 1
 ??  ?? 2 Med 450 hk og baghjulstr­aek er det ikke noget problem at få halen til at logre. 2
2 Med 450 hk og baghjulstr­aek er det ikke noget problem at få halen til at logre. 2
 ??  ?? Dimensione­rne er praecis de samme som en BMW M2 Competitio­n, men kulfiberde­taljerne gør den mere aggressiv at se på.
Dimensione­rne er praecis de samme som en BMW M2 Competitio­n, men kulfiberde­taljerne gør den mere aggressiv at se på.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark