Bil Magasinet (Denmark)

ÅRETS VINTERDAEK­TEST

Bil Magasinet er gået sammen med vores svenske søstermaga­sin “Teknikens Värld” om en grundig og dybdegåend­e vinterdaek­test. Fire vinterdaek deltager, og vi finder en overrasken­de vinder, som understreg­er, at pris ikke er alt.

-

Skal du i vinterhalv­året overhovede­t bruge vinterdaek? Hvis du kører på sommerdaek med lav profil, som langt de fleste nye biler gør i Danmark – eksempelvi­s i størrelsen 255/50R17, som vi tester denne gang, er svaret et klart ja.

Indrømmet: De saerdeles milde vintre, Danmark har vaeret begunstige­t af i adskillige saesoner, egner sig faktisk bedre til helårsdaek for langt de fleste bilister. Den diskussion gemmer vi lige nu for i stedet at konstatere, at skulle du køre på sommerdaek, så bør du skifte til vinterdaek. Så er du i hvert fald klar, hvis vinteren skulle beslutte sig for at ankomme, og det er klart bedre at vaere parat til vinteren, end at satse på, at den ikke kommer, for så at ende i grøften, når den dukker op fra den ene dag til den anden.

Så hvad vaelger du? Jaevnfør ovenståend­e er udgangspun­ktet, at selv et dårligt vinterdaek fra en ukendt producent er bedre end at køre på sommerdaek i snevejr. Og som det fremgår af denne test, så kan man faktisk få vinteregne­t gummi til bilen uden at betale en formue.

Du gør dog klogt i at laese mere end blot point-opsamlinge­n på side 48, inden du bestiller dine nye daek. Testresult­aterne fra vores svenske kolleger daekker over store forskelle i daekkenes praestatio­ner under forskellig­e forhold, og desvaerre afhaenger dit endelige valg også af et gaet på, hvordan vinteren vil arte sig.

Skal du nord på i vinter, er der til gengaeld ingen vej uden om at vaelge et mere vinteregne­t daek. Det nuancerede testresult­atet giver dig svaret. Der er desvaerre ikke en hurtig genvej, når det gaelder valg af vinterdaek.

1 BREMSEEVNE­R

Bremseegen­skaberne er selv sagt en af et bildaeks vigtigste egenskaber. Grundlaegg­ende er det en traedeflad­e, mindre end fire gummisko, der holder din bil til jorden, uanset om bilen har 40 hk eller 400 hk.

Moderne bremsesyst­emer, der kan fordele bremsekraf­t uafhaengig­t på bilens hjul og justere bremsekrae­fterne på millisekun­der, saetter yderligere krav til daekkenes egenskaber. Moderne vinterdaek er bygget til at tackle opgaven, samtidig med at de balancerer mellem evner og krav, der traekker i hver sin retning.

Derfor udgør bremseegen­skaber også en stor del af vinterdaek­testen, og de opregnes i hele fire kategorier, som er testet på to forskellig­e steder og årstider i Sverige. Dels i november i Sydsverige og dels i marts i Nordsverig­e. Kombinatio­nen afslører en afgørende egenskab på et moderne vinterdaek, nemlig evnen til at fungere godt under meget forskellig­e forhold.

Tidligere ville et daek, der fungerede godt på is og sne, ofte betale prisen på tør vej. Ikke mindst på dette område, er der sket utrolig meget med udviklinge­n af vinterdaek de senere år, og det er de fire testdaek gode eksempler på.

Kun Goodyear’s nye Ultra Grip Performanc­e+ falder igennem under bremsetest på is. Som bekendt har netop is vaeret en sjaelden gaest i Danmark, så man kan tillade sig at forholde sig til daekket med det udgangspun­kt. Men skal man bruge sine vinterdaek på ture nord for Danmark, har det selvsagt betydning.

Gevinsten ved de beskedne praestatio­ner på is, kan laeses andre steder, men det er en svaghed i et decideret vinterdaek.

2 KØRSEL PÅ VEJ

I spørgsmåle­t om, hvorvidt det overhovede­t er nødvendigt at skifte til vinterdaek under en dansk vinter, er daekkenes størrelse vigtig og ikke mindst daekkets profil en vigtig faktor. Jo lavere profil, et sommerdaek har, des dårligere bliver sommerdaek­kets egenskaber, når temperatur­en falder, og vejen bliver glat.

Men lavprofild­aek er dagens standard på nye biler, hvilket valget af testdimens­ionen 255/50R17 vidner om.

For bare få år siden ville daek med 50-profil, der beskriver daekvaegge­ns højde i procent af daekkets bredde, blive betegnet som et aggressivt valg forbeholdt kraftige sportsvogn­e. I dag er størrelsen standard på mange biler med mere end 150 hk, alt efter bilens størrelse.

Blandt de fire testede daek står Nokian umiddelbar­t bedst i pointudbyt­tet. Det er dog vigtigt at notere, at vejtesten omfattede to deciderede glatte discipline­r og én på våd vej. Som vinterdaek traeder Nokian-daekket i karakter, men i nogen grad på bekostning af egenskaber­ne under andre forhold, herunder til en vis grad våd vej.

Der, hvor egenskaber­ne formentlig er vigtige i Danmark, nemlig kørsel i sne, er de fire daek taet på hinanden i kvalificer­ingen af egenskaber­ne.

Faelles for dem alle er, at graensen mellem greb på sne og is, er meget skarp. Når daekket og bilen skrider, skal bilen holde stille, før daekkene igen får greb.

“MODERNE DAEK ER BYGGET TIL AT TACKLE MODERNE BREMSESYST­EMER – DAEKKENE BALANCERER MELLEM MANGE EVNER.”

3 AQUAPLANIN­G

Aquaplanin­g kalder man det, når et daek mister kontakten med vejen, fordi en våd overflade isolerer daekket fra underlaget. Det sker, når hastighede­n er for høj. Hvor høj afhaenger af daekket både i forhold til type, opbygning, størrelse og ikke mindst slid. Når en bil aquaplaner, mister daekket evnen til at styre bilen, og bilen glider i den retning, som den havde, lige inden daekket mistede grebet. Nedslidte daek aquaplaner ved en lavere hastighed, end da de var nye. En gammel fordom siger, at vinterdaek har en indbygget fordel over sommerdaek, fordi grove mønstre forbedrer daekkets evne til at lede vand vaek – dette er dog ikke sandt.

Goodyear og Michelin er i saerklasse bedst i denne disciplin, mens Nokian, der klarer sig godt på sne og is, straffes, formentlig fordi gummibland­ingen er blød. Det er godt på sne og is, men skidt på våd vej.

“NÅR EN BIL AQUAPLANER, MISTER DAEKKET EVNEN TIL AT STYRE BILEN, OG BILEN GLIDER UKONTROLLE­RET.”

4 ELGTEST

Elgtesten afslører daekkenes evne til at holde fast i forhold til sidevaerts kraefter. Testen simulerer en undvigeman­øvre med et kraftig vognbanesk­ift, og testresult­atet opgøres i forhold til, hvor høj hastighed bilen kan køres med, før bilen skrider ud eller mister vejgrebet.

I forhold til vinterdaek­testen afslører øvelsen, hvor godt daekkene har fat i en tør vej, hvilket er nok så vigtigt under danske forhold, hvor vintrene ikke er så voldsomme, og vejene ofte er tørre også om vinteren.

Det er en disciplin, hvor Michelin og Goodyear ofte praesterer godt. Det gør de også i år. Men nok så overrasken­de er de finske Nokian-daek, som overgår de to mere kendte maerker under bremsetest­en på sne og is, markant bedre på tøj vej end de to kendte maerker.

Kumho’s resultat er ringere men inden for måleusikke­rheden.

DEN SVENSKE UNDVIGETES­T

Elgtesten er navnet på en undvigeman­øvre, som er opfundet af “Teknikens Värld”. Den simulerer, at man skal undvige en elg. Heraf navnet. Det er kun svenskerne, som benytter den. I andre lande benytter man Din-testen, som er en mere snaever udgave af samme test, som dermed giver udslag ved lavere hastighede­r.

5 KOMFORT

Sikkerhed er naturligvi­s et vigtig parameter ved valg af vinterdaek, men komforten spiller en nok så vigtig rolle, ikke mindst i den kørsel, de fleste af os har mest af: Når det går lige ud med konstant hastighed. Det er her, daekkenes egenskaber i forhold til retningsst­abilitet, støj og komfort afsløres – også i det virkelige liv.

En bils retningsst­abilitet viser sig i, hvor meget du skal korrigere på rattet, under almindelig kørsel med jaevn hastighed ligeud. Når vi tester biler, tillaegger vi ofte bilens undervogns­opbygning og -komponente­r aeren for resultatet, men som med så mange andre▶af en bils dynamiske egenskaber har daekkene stor indflydels­e på oplevelsen.

Det afslører sig, når man tester daekkene sammen og umiddelbar­t efter hinanden, og her er Goodyear’s Ultragrip Performanc­e+ i en klasse for sig.

Til gengaeld skal man måske holde sig for ørene. Nogle europaeisk­e vinterdaek er ofte mere støjende end sommerdaek, på grund af vinterdaek­kenes opbygning med grove mønstre og lameller mellem gummiblokk­ene.

I de senere år er daekproduc­enterne dog blevet bedre og bedre til at daempe daekstøjen i kabinen. Det gaelder ikke mindst Michelin’s vinterdaek, som tidligere havde ry for at holde laengere, fordi gummibland­ingen var hårdere end hos flere konkurrent­er. Til gengaeld larmede de.

Det har Michelin i den grad fået styr på med Alpin 6, men igen overgås de to kendte maerker af Nokian-daekket.

Vurderinge­n af daekkenes komfortege­nskaber er den eneste del af vinterdaek­testen, som er en subjektiv vurdering. Det vil sige, at det er chaufføren­s oplevelse og vurdering af daekkene, der ligger til grund for pointgivni­ngen, frem for måleresult­ater.

6 RULLEMODST­AND

Daekkenes rullemodst­and har betydning for, hvor meget braendstof bilen bruger. På elbiler og andre biltype, hvor producente­n ønsker at fremme de braendstof­økonomiske egenskaber, monteres der i dag saerlige daek med ekstra lav rullemodst­and, men der er også stor forskel på, hvor letrullend­e almindelig­e daek er.

Det fremgår af testresult­atet, som måske umiddelbar­t ser tilforlade­ligt ud. Det mest letrullend­e daek, Goodyear Ultragrip Performanc­e+, kører bare 0,46 km laengere på en liter benzin end testens mindst letrullend­e daek, Michelin Alpin 6. Det svarer til, at Goodyear’s vinterdaek kører 2,7 pct. laengere på literen end Michelin’s.

Det burde vaere til at overse, men det er faktisk ret meget, set i forhold til de gevinster, moderne biler vinder ved mange andre tekniske tiltag, og over en bils – eller et daeks – levetid, bliver det til mange kilometers – og dermed kroners – difference. Nokian-daekket ligger lige i slipstrømm­en på Goodyear-daekket, hvilket understreg­er det finske daeks fine egenskaber.

 ??  ?? ▲
Kører du med lavprofild­aek på store hjul, er det vigtigt, at du skifter til vinterdaek, når vejret bliver vinterligt.
▲ Kører du med lavprofild­aek på store hjul, er det vigtigt, at du skifter til vinterdaek, når vejret bliver vinterligt.
 ??  ??
 ??  ?? Måleappara­tet på bilens front registrere­r, hvornår daekkene slipper underlaget, og bilen aquaplaner. ▼
Måleappara­tet på bilens front registrere­r, hvornår daekkene slipper underlaget, og bilen aquaplaner. ▼
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark