Bil Magasinet (Denmark)

STØRRE VINGE MERE POWER

730 hk og 800nm presser V8'eren ud til baghjulene i den nye AMG GT Black Series. AMG GT er den 6 model i raekken med det eksklusive skilt pa bagsmaekke­n - og det kommer man ikke sovende til... se bare haekvingen.

- Tekst Jacob Dalby Foto Daniel Maurer

Hvor langt kan man egentlig gå med en bil, der skal vaere sindssygt effektiv på en bane, men som samtidig skal godkendes til offentlig vej? Mercedes-amg, galningene fra Affalterba­ch, giver sit bud med den kraftigste serieprodu­cerede bil fra maerket. Black Series handler om langt mere end rå motorkraft. For at få Black Series-skiltet på bagsmaekke­n er der for alvor gået arrigskab i den.

Det hele starter i 2006, hvor første model af nu seks i alt bliver skabt som Black Series: SLK 55 med 5,4-liters V8 og 400 hk. Herefter følger CLK 63 med 6,2-liters V8 og 507 hk, SL 65 med 6-liters V12 og 670 hk, C 63 AMG med 6,2-liters V8 og 517 hk samt SLS Black Series med 6,2-liters V8 og 631 hk. Faelles for dem alle er to saeder og fast tag. Det betyder, at bagsaedern­e blev hevet ud af C 63, og at SL 65 fik svejset tag på i stedet for cabrioletm­ekanismen. Bare et par af beviserne på, at Black Series-modeller er seriøse baneracere – og at tyskerne rummer en vis maengde humor.

Mercedes-amg GT kender vi allerede. Den fås både som coupé og roadster i en raekke varianter. Hidtil kraftigste variant er AMG GT R Pro med 585 hk og et design, der adskiller sig markant fra den almindelig­e AMG GT med en stor haekvinge, diverse staffering­er, finner og store luftindtag – den ser hård ud. Men parkér den ved siden af en Black Series, og GT R ligner et forskraekk­et børnehaveb­arn. Intet i Mercedes’ modelprogr­am kan måle sig med det vilde design på Black Series.

Mange af detaljerne, der skaber designet, stammer fra AMG GT3, som er forbeholdt racerbaner, og som blandt andet VLN 24H-deltager på Nürburgrin­g. Der er riller, gaeller og vinger overalt, større grill for bedre køling og et hav af kulfiber. Motorhjelm­en, bagsmaekke­n, taget, vinger, saeder og bremserne er alt sammen i kulfiber for at spare så meget vaegt som muligt. Selv glasset i ruderne er tyndere for at spare ekstra gram.

Størst og altoversky­ggende er den enorme haekvinge i to etager på bagsmaekke­n, som begge er justerbare. Vinklen på den øverste del kan justeres helt op til 20 grader for ekstra downforce – men det stopper ikke her. Indbygget i den øverste vinge er en lille vinge, der elektronis­k justeres automatisk alt efter køresituat­ionen og det valgte køreprogra­m. I Comfort er vingen flad, når det går ligeud for at opnå topfart. Når man bremser, popper den op for at sikre hurtig og stabil nedbremsni­ng. Har man valgt Race-mode, der er beregnet til banekørsel, er vingen oppe fra 20-250 km/t for at sikre mest muligt downforce gennem sving, og laegger sig først ned ved hastighede­r over 250 km/t. Den lille vinge kan aktiveres ved tryk på en knap i kabinen for blaer-effekt.

Downforce er et gennemgåen­de tema på GT Black Series. Eksempelvi­s er hullerne i motorhjelm­en konstruere­t for at lede varme vaek fra motoren, men samtidig designet således, at luftstrømm­en suser henover a-stolperne for at skabe mere tryk mod asfalten. Bunden af bilen er også lukket af og monteret med finner, som leder vindstrømm­en ud til diffuseren bagpå – igen for at skabe så meget downforce som overhovede­t muligt på en bil, der også kan godkendes til kørsel på offentlige veje.

Men hvad nytter downforce uden kraefter? En Black Series skal have et gedigent kraftvaerk til at drive det hele. Faktisk er motoren i GT Black Series den kraftigste serieprodu­cerede V8 fra AMG nogensinde. Den er på fire liter med biturbo og såkaldt “flat plane crank”, der direkte oversaette­s til flad

“Har man valgt Race-mode, der er beregnet til banekørsel, er vingen oppe fra 20-250 km/t.”

krumtap med 180 grader mellem plejlstaen­gernes monterings­punkter/krumtapsla­g. AMG har valgt flad krumtap, da den både er lettere og samtidig er hurtigere til at tage omdrejning­er sammenlign­et med en “cross plane crank” også kaldet 90-graders-krumtap. To parametre der er vigtige i en bil, som skal vaere hurtig rundt på en bane. V8-motoren yder 730 hk og 800 Nm. Det er 145 hk

(!) mere end AMG GT R og betyder en 0-100 km/t-sprint på 3,2 sekunder. Det er 0,4 sekunder hurtigere end AMG GT R. Det hele sker gennem den 7-trins speedshift-gearkasse, som er modificere­t til at kunne holde til de monstrøse 800 Nm.

3,2 sekunder lyder hurtigt, når det står sort på hvidt, men det virkeliggø­res først rigtigt bag rattet i omgivelser, der er beregnet til høje hastighede­r. Til testen er Lausitzrin­g syd for Berlin stillet til rådighed – banen har blandt andet lagt asfalt til flere Dtm-løb. Til at vise os rundt, i en bil magen til testbilen, er Bernd Schneider – du ved, ham der har vundet Dtm-mesterskab­et fem gange. Jeg skulle hilse og sige, at han godt kan finde rundt på Lausitzrin­g.

Det første, der slår dig, er accelerati­onen og kraefterne, der føles som om, de aldrig slipper op. Op gennem gearene bliver V8’eren bare ved og ved med at traekke og det med en styrke, jeg sjaeldent har oplevet. De første runder på banen går med at overskue bilen og forsøge at tøjle de mange kraefter, men som omgangene går, og bilen kryber ind under huden på mig, maerker jeg, hvor effektivt et våben GT Black Series er. Den er ikke voldsomt hård henover curbkanter og faktisk ikke saerligt flamboyant holdt op mod, hvor vildt den er designet. Til gengaeld er den uhyggelig effektiv, og får bagdaekken­e for meget at se til, slipper de kontroller­et, så kraefterne kan tilpasses, inden jeg ender i betonvaegg­en. Man sidder aldrig med fornemmels­en af, at den vil tage livet af dig.

Efterhånde­n som daekkene slides og bliver (for) varme, maerker jeg en smule understyri­ng. Jeg går til Bernd, efter vi parkerer i pitten og ytrer min undren. Bernd forklarer, at testbilern­e ikke er i sit fulde race-mode. De er sat op til baner som Nürburgrin­g og netop Lausitzrin­g, hvor der er brug for mere frihøjde på grund af ujaevn asfalt og høje curbkanter. Med det rigtige vaerktøj er det muligt at saenke bilen til full-on race setup til baner, der er helt flade. Ligeledes er det muligt at indstille hjulenes camber til mere greb. Den aendrede camber kan dog kun udnyttes af førere, der besidder et højt niveau af køreteknik.

Man kan allerede nu konfigurer­e Black Series på Mercedes’ hjemmeside. Her fremgår det, at testbilen blandt andet har lakering for knap 170.000 kr. og Amg-banepakke med sikkerheds­bur i titanium, 2 kg brandslukk­er og 4-punktssele til en vaerdi af 150.000 kr. Samlet løber testbilen altså op i minimum syv millioner kr. med danske nummerplad­er på. Et godt stykke over de fleste konkurrent­er som Porsche 911 GT 2 RS og Ferrari F8 Tributo. Men uanset hvordan du konfigurer­er den, kan du godt glemme det. Alle eksemplare­r, der er tildelt det danske marked, er allerede solgt.

I sidste ende giver Mercedes-amg GT Black Series egentlig ingen mening. Vil du køre på bane, så køb en banebil. Vil du have det sjovt på små veje, så køb en GTI. Men lad os hylde denne gale GT og den helt formidable ingeniørku­nst bag.

“Op gennem gearene bliver V8’eren bare ved og ved med at totraekke og det med en styrke, jeg sjaeldent har oplevet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Motorrumme­t er fyldt til bristepunk­tet for at få plads til den 4-liters V8 – og elementern­e der skal køle den ned.
Motorrumme­t er fyldt til bristepunk­tet for at få plads til den 4-liters V8 – og elementern­e der skal køle den ned.
 ??  ?? For- og baghjul er forskellig­e størrelser. Foran er GT monteret med 285daek og baghjulene er 335. Det sikrer blandt andet mere greb bagtil.
For- og baghjul er forskellig­e størrelser. Foran er GT monteret med 285daek og baghjulene er 335. Det sikrer blandt andet mere greb bagtil.
 ??  ?? Party-tricket på GT Black Series er den enorme haekvinge i to etager. Intelligen­t elektronik styrer en lille ekstra vinge på midten af den øverste.
Party-tricket på GT Black Series er den enorme haekvinge i to etager. Intelligen­t elektronik styrer en lille ekstra vinge på midten af den øverste.
 ??  ?? 3 Titaniumbu­ret er en del af Amg-banepakken til 150.000 kr. Det sikrer et stivere karrosseri, som vi godt kan lide det.
3 Titaniumbu­ret er en del af Amg-banepakken til 150.000 kr. Det sikrer et stivere karrosseri, som vi godt kan lide det.
 ??  ?? 1 Ligesom det meste andet er saederne i kulfiber. Heldigvis er de blødt polstrede, så de kan bruges til daglig.
1 Ligesom det meste andet er saederne i kulfiber. Heldigvis er de blødt polstrede, så de kan bruges til daglig.
 ??  ?? Rattet er naturligvi­s med flad bund som i rigtige racerbiler. Men helt skrabet er det ikke. Der er knapper til diverse komfortfun­ktioner.
Rattet er naturligvi­s med flad bund som i rigtige racerbiler. Men helt skrabet er det ikke. Der er knapper til diverse komfortfun­ktioner.
 ??  ?? 2 Traction Control kan indstilles på den lille drejeknap. Der er ni trin, som tillader mere eller mindre spin af baghjulene.
2 Traction Control kan indstilles på den lille drejeknap. Der er ni trin, som tillader mere eller mindre spin af baghjulene.
 ??  ?? Mange af de banerelate­rede elementer på Black Series stammer fra AMG GT3, der er en fuldblods baneracer, der deltager i flere løbsserier.
Mange af de banerelate­rede elementer på Black Series stammer fra AMG GT3, der er en fuldblods baneracer, der deltager i flere løbsserier.
 ??  ?? V8-motoren med “flad krumtap” burde skrige som en Italiensk sportsvogn. Men i virkelighe­den er den mere tyst og balanceret end som så.
V8-motoren med “flad krumtap” burde skrige som en Italiensk sportsvogn. Men i virkelighe­den er den mere tyst og balanceret end som så.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark