Bil Magasinet (Denmark)

Det koreanske missil

Bør du overveje en koreansk GT med 370 hk, når den er brugt? Kia Stinger GT kommer med syv års garanti. Men der er stadig ting at vaere opmaerksom på.

-

Et koreansk autobahn-missil. Det lyder som en floskel, men Kia Stinger GT var, fra den blev introducer­et i 2017, en koreansk superhatch­back rettet lige i hjertekule­n af den tyske bilindustr­i. Stregerne var lagt af Peter Schreyer.

Han er manden, der står bag designet af Audi TT, og udviklinge­n af Stinger GT blev udført af den tidligere vicedirekt­ør for BMW’S M-afdeling, Albert Biermann. Det er to rigtig tunge herrer, som om nogen ved, hvordan man skruer en velkørende tysk køremaskin­e sammen.

Men nu er det jo sådan, at Kia Stinger GT er koreansk. Og det er en kendsgerni­ng, som i allerhøjes­te grad har betydning for dagens opgave – Stinger leveres med syv års garanti, så dagens testbil har faktisk garanti helt frem til 2025. Og så kunne brugtteste­n jo slutte her, for der er vel ikke noget at bekymre sig for? Narrhh helt så nemt er det ikke, så nu dykker vi ned i den lynhurtige Stinger GT.

Testbilen er til salg hos Max Due og står i deres nye afdeling i Ringsted. Bilen har en 3,3-liters V6 og firehjulst­raek, er fra 2018 og har kørt 29.000 km, og så koster den 655.820 kr. V6-motoren med to turboer yder 370 hk, som kan sende bilen til 100 km/t på 4,9 sekunder. Det er afsindigt hurtigt, men det er ikke kun fartpotent­ialet, der matcher de tyske konkurrent­er. Stinger GT styrer skarpt og praecist på en snaever landevej, mens det avancerede firehjulst­raek sender størstedel­en af kraefterne til bagenden, så bilen opleves legesyg, uden at det bliver giftigt. Når du så er faerdig med at lege, falder den store GT til ro, motoren traeder i baggrunden, og du kan nyde maengden af udstyr, de bløde laedersaed­er og den gode plads på bagsaedet. ▲

Bilen her fra 2018 med under 30.000 km på taelleren er til salg hos Max Due i Ringsted for 655.820 kr. Kort sagt, så spiller det.

Men hvad når det ikke spiller? Lad os starte med motoren, som jo er hjertet i et autobahn-missil. Testbilens store V6’er er avanceret med to turboer, direkte indsprøjtn­ing og en høj ydelse. Derfor er det vigtigt, at den har overholdt olieskifti­ntervaller og forsynes med kvalitetso­lie. Fra Kia er intervalle­t sat til 10.000 km eller et år, hvad end kommer først. Det samme gaelder for den 2-liters turbomotor med fire cylindre, som yder 255 hk. Der findes også en 2,2-liters diesel med 200 hk, som kan køre 15.000 km mellem skiftene, hvis den har baghjulstr­aek, eller 10.000 km, hvis den har firehjulst­raek. Generelt er det solide motorer, og det samme gaelder for den 8-trins gearkasse med betegnelse­n A8R50/A8TR1, som er udviklet af Hyundai/kia selv.

Der er ikke solgt så mange Stinger GT i Europa og specielt i Danmark, men i USA er det en populaer model, og her har man oplevet nogle generelle fejl. Blandt andet har mange ejere klaget over vibrerende eller ruskende bremser, som opstår fordi bremseklod­serne slider uhensigtsm­aessigt på de forreste skiver, så de bliver skaeve. Da bremserne leveres af Brembo, er de dyre og et nyt saet skiver koster 5.035 kr. Kia’s pressechef Lene Iversen, forklarer her, at der er forskel på de danske biler og de amerikansk­e.

“De Stinger-modeller, der saelges i Europa, er produceret i Korea. Derfor er der ikke nødvendigv­is et sammenfald med udfordring­er fra eksempelvi­s USA, som får deres Stinger-modeller fra fabrikken i Georgia. Ud af 80 registrere­de biler i Danmark har vi på reklamatio­n udskiftet bremseskiv­er foran på to biler tilbage i foråret 2018. Den ene bil kørte på davaerende tidspunkt som demobil ved en forhandler, og den anden som pressebil ved importøren.”

En anden kendt fejl er bilens lakering. Da Kia lancerede modellen, var det i den smukke “Sunset Yellow”, mens du skulle betale 9.999 kr. ekstra for andre farver. Problemet er, at den flotte gule farve, og også den blå farve “Micro Blue” har haft tendens til at skalle af. I den gule farve har man brugt en maling, som var fremstille­t forkert, så selv et lille stenslag kunne slå lakken af. Til trods for Kia’s staerke garanti, tilbyder de kun fem års lakgaranti med ubegraense­t antal km, så du skal kigge lakken godt efter, for det kan give problemer hen ad vejen.

De få fejl til trods er det svaert ikke at blive betaget af den lynhurtige koreaner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark