Bil Magasinet (Denmark)

Fuldent og formidabel

-

E-klasse All-terrain er verdensmes­ter til de fleste former for kørsel – prøv bare sidelaensk­ørsel på en mark eller trailertur­en til losseplads­en.

Jeg har altid foretrukke­t stationcar­s over SUV’ER. Det lavere karrosseri giver, i min optik, bedre og mere praecise køreegensk­aber, uden at komforten lider. Flere bilmaerker har i en årraekke forsøgt sig med en form for krydsning af de to biltyper. Audi har A6 allroad, Volvo Cross Country-variantern­e, og Mercedes E-klasse har All-terrain, der er klar i sin bare anden generation.

Standard i E 450 4Matic All-terrain er firehjulst­raek, luftunderv­ogn, køreprogra­mvaelger og en undervogn, der er haevet 15 mm over en almindelig E-klasse i udgangspun­kt. Aktiveres All-terrain-køreprogra­mmet, haeves luftunderv­ognen yderligere 20 mm.

Egentlig er jeg hamrende ligeglad med frihøjden, men jeg saetter pris på den ekstra komfort, luftunderv­ognen tilbyder. At testbilen er monteret med profil 40-daek virker dog en smule vendt på hovedet til netop denne biltype.

Motoren i E 450 All-terrain er et pragtstykk­e i sig selv. Kraefterne i form af 367 hk og 500 Nm er rigelige, klangen fra de seks cylindre er laekker, og vigtigst af alt er enheden smidig og arbejder godt sammen med 9-trins automatgea­rkassen. Benzinturb­omotoren med cylindrene på raekke har et overskud og leverer sine kraefter på en betryggend­e og overbevise­nde måde. Motoren er også en mild-hybrid, men der er intet kabel til opladning at bekymre sig om.

Det gør mig eftertaenk­som, at jeg er så begejstret over at køre i en Mercedes med seks cylindre. I disse tider føles det helt unikt ikke at blive spist af med en ▲ Kabinen og interiøret er ikke så rustikt, som de ydre plastikska­erme lader én tro. Saederne med dellaeder er super.

▶ Faelgene med daek i 245/40R20-størrelsen ser godt ud – men de gør intet for komforten og bilens øvrige magelighed.

▶ Seks cylindre på rad og raekke leverer 367 hk og 500 Nm. En forfaerdel­ig fin benzinturb­omotor. 4-cylindret motor med opladnings­teknologi. Det må vaere min alder, der spiller mig et puds.

Som jeg laerer bilen bedre at kende henover testugen, er der to forhold, der begynder at småirriter­e mig. Den ene er let at slå fra. I handskerum­met sidder en mindre glasflaske med en parfumevae­ske, der sammen med bilens klimaanlae­g kan spredes i kabinen – den får jeg hurtigt slukket for.

Det andet kan uden tvivl også deaktivere­s, men funktionen, der følger med genen, vil jeg gerne beholde. Når man saenker farten i den store stationcar og naermer sig de fem til ti km/t, engageres bilens overvågnin­gssystem, der via kameraer og sensorer hjaelper føreren med at overskue bilen.

Det er rart i snaevre p-huse, men der er en operativ lyd forbundet med systemet. Jeg gaetter på, at det, jeg kan høre, er et kamera, der skydes frem fra under et daeksel eller klap. Netop i trange parkerings­situatione­r sidder ørerne på stilke, så de første tre gange, jeg hørte denne operative lyd, frygtede jeg et sekund, at jeg havde skrabet et panel eller lign. Der er uden tvivl tale om en tilvaennin­gssag, og bilens mange sensorog kamerasyst­emer fungerer intelligen­t og er generelt til stor hjaelp.

Mercedes E 450 4Matic All-terrain føles fuldstaend­ig perfekt afstemt. Den er hurtig, meget komfortabe­l, rummelig og fører sig frem med et behageligt overskud uden at ruinere personen bag rattet. Mercedes kører pt. kampagnepr­is på varianten fra 874.898 kr. med et beskatning­sgrundlag fra 784.998 kr. Skal bilen stå som testbilen med bl.a. 20” faelge, saerlig lak, anhaengert­raek samt førerassis­tenpakke og en “Premiumpak­ke PLUS” skal der 1.077.139 kr. op af lommen.

testbilens forsvar har den naesten kun fået serveret motorvej i ekspresste­mpo og for lidt tid i en ladestande­r, men det er første gang, jeg har haft raekkevidd­eangst i en opladnings­hybrid.

Som pendlerbil til storbyen fra udkantsdan­mark er den udfordret, men fungerer til småpendler­i fra en forstad på ren el – eller hvis aermerne skal smøges op på landet.

Systemydel­sen på 190 hk og 520 Nm drejningsm­oment gør Compass staerk og kvik i optraekket uanset underlaget, for du har altid traek på alle fire. Skulle du komme ud for et skybrud, vader den gennem 60 cm vand. Den har autentisk offroad-attitude, og med Limited-udstyr opleves den også som en smart luksuriøs kompakt-suv med få skavanker.

På motorvejen giver elmotoren overskud i mellemacce­lerationer, selv når batteriet er taet på fladt. En god retningsst­abilitet og et lavt støjniveau gør det behageligt at køre Compass, selv om vi savner adaptiv fartpilot, som tilsynelad­ende ikke fås til 4xe-varianten. Bi-xenon forlygtern­es lystyrke i mørke er heller ikke imponerend­e, og automatgea­rkassen udviser af og til nogle grove manerer, der ikke klaeder bilen. Men jeg gad godt have den alligevel.

Den seneste Compass kom i 2017 og virker efter et ansigtsløf­t i 2020 som en faerdigbag­t SUV renset for de vaerste børnesygdo­mme. Som opladnings­hybrid fungerer den godt, hvis du ikke kører langt hver dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark