Bil Magasinet (Denmark)

Kompakt Volvo med kabel

-

En SUV med kun tre cylindre, hvordan haenger det sammen? Det haenger fint sammen, når vi taler XC40 og Volvo’s egen 3-cylindrede turbobenzi­nmotor på 1,5 liter, som de fremover anvender i mindre modeller sammen med en elmotor og et opladeligt batteri.

Den mindste Xc40-opladnings­hybrid hedder T4 Recharge (“genoplad”) og har benzinmoto­r med elektrisk kompressor og turbolader og en ydelse på 129 hk ved 5.000 o/min. Her er også en elmotor på 82 hk/160 Nm, og tilsammen giver det en systemydel­se på 211 hk.

De to motorer er usaedvanli­gt godt kalibreret til hinanden og arbejder sammen om at levere kraefter til den 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse i stedet for at arbejde hver for sig – sådan opleves det. Her er forhjulstr­aek og en elektrisk raekkevidd­e på op til 44 km, hvilket vil sige 35 km i praksis, men det er også brugbart i hverdagspe­ndling.

Skal du op i fart på motorvejen eller udføre en overhaling, starter benzinmoto­ren og hjaelper til. Den lyder ikke saerligt inspireren­de med sin metalliske knurren, men er ellers fint støjdaempe­t. Desuden har XC40 aldrig handlet om sportslig optraeden, så det glemmer vi – her handler det om noget andet, nemlig at komme sikkert og effektivt frem i behagelig stilhed og med mindst muligt udslip af lokale emissioner.

Volvo har overhovede­t ikke travlt med nye modeller og kabiner, og vi tager hatten af for, at de kører videre med deres eget skandinavi­sk inspirered­e og enkle kabinedesi­gn med en mellemstor skaerm i midten. Den er uforandret i plugin-hybriden og et eksempel på, hvordan det skal gøres. Adaptiv fartpilot er standard, og vi har efterhånde­n vaennet os til Volvo’s myndige og aktive vognbaneas­sistent, som man bare må laere at leve med. Ydelsen og komforten er høj og prisen lav, så alt er godt.

Thunder Grey metallak koster 10.503 kr., 19” alu 15.100 kr. og adaptive full Led-lygter 8.500 kr.

forsaedet til 10 Ah. Det betyder, at den remtrukne starter/generator er blevet bedre til at opsamle bremseener­gi og frigive det som et lille boost på 5 hk og 50 Nm, når der saettes i gang eller accelerere­s. Samtidig lover importøren op til 10 pct. bedre braendstof­økonomi i praksis.

Swift har sneget sig med i denne testsektio­n ved en fejl, for her er egentlig tale om lidt af en premiere. 2020-modellen har fået verdens mindste facelift, der først og fremmest kan ses på de nye Led-forlygter, der nu er standard på alle udstyrstri­n.

I stedet har japanerne brugt energien på at moderniser­e sikkerheds­udstyret, så nu er automatisk nødbremse og adaptiv fartpilot altid standard – og fra den mellemste version Action suppleres der med aktiv vognbaneas­sistent med slingreadv­arsel, blindvinke­ladvarsel, et advarselss­ystem mod tvaergåend­e trafik, når du bakker, skiltegenk­endelse og aut. op- og nedblaendi­ng af forlygtern­e.

Testbilen er med topudstyr Exclusive, til 169.990 kr. inklusive automatisk klimaanlae­g, nøglefri start, navigation, teleskopju­stering af rat, 16” alufaelge og andre småting, der får Swift til at føles laekker trods discount-stemning i bilen med masser af hård kabineplas­tik og masser af hjul- og motorstøj, når du pendler med 130 km/t på motorvejen. Men det er vilkårene i en køreglad mini, der trods taesk i en uge naegter at køre under 17,7 km/l.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark