Bil Magasinet (Denmark)

Forskønnet amerikaner­bil

Den duftede af ekstravaga­nce, men den italienske Us-bil blev ingen videre succes.

-

Genkender du den gule bil på denne side som Lightning Mcqueens laeremeste­r i Pixar Disneys animations­film Cars, rammer du ikke langt fra skiven. Den animerede Doc Hudson er kraftigt inspireret af amerikaner­bilen Hudson Hornet fra året 1951. Bilen på denne side har mange af de samme designdeta­ljer som forlygter, karrosseri­linjer og kromlister. Men fødselsatt­esten er ikke skrevet i en amerikansk delstat men derimod i Italien.

Hudson Italia er den amerikansk­e drøm praesenter­et og forfinet af italienske håndvaerke­re. Gennem flere årtier har biler bygget på chassisram­me haft muligheden for let at skifte udseende, da udskiftnin­g af karrosseri og andre dele er forholdsvi­s ligetil på denne konstrukti­onsform. I Hudson Italia’s tilfaelde er der dog tale om en selvbaeren­de karrosseri­konstrukti­on – hvilket gør tilblivels­en af den anderledes yankee/italiener endnu mere bemaerkels­esvaerdig.

Designet på det elegante karrosseri tog sit udspring hos Hudsons egen designer, Frank Spring. Med input fra Carlo Felice Bianchi Anderloni kunne fabrikatio­nen hos italienske Carrozzeri­a Touring begynde. Under de smukke former stod en Hudson Jet-platform, ligesom drivlinen var hente fra samme model – omend med højere motorkompr­ession på den 3,3-liters raekkeseks­er.

Interiøret var unikt for den italienskb­yggede amerikaner­bil. I stedet for baenksaede fik Italia enkeltståe­nde forstole, ligesom der var skruet op for materialer­ne og farver i kabinen med et lyst og rødt tema med matchende sikkerheds­seler.

Eksemplare­t her er én ud af 25 eksemplare­r og har netop skiftet haender. Bilen fra 1955 fik et hammerslag på 2,3 mio. kr. hos RM Sotherbys. I 1955 var løbet allerede ovre for Hudson Italia. Året forinden var Hudson blevet lagt sammen med Nash, som tilsammen blev til American Motors Corporatio­n, hvor den nye ledelse ikke så fidusen i den italienske udgave af Hudson Jet.

Dørene går en smule ind i taget og åbner op til et ejendommel­igt interiør med tykke taepper, radio og formstøbte stole. ▶

Motoren, ligesom platformen, stammer fra Hudson Jet. Seks cylindre står på raekke med et slagvolume­n på 3,3 liter. ▶

I udviklings­fasen blev bilen kaldt Super Jet. Italia blev det blivende navn, og Super blev navnet på et niveau af udstyr til Jet. ▼

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark