Bil Magasinet (Denmark)

Le Mans-løven

Peugeot melder klar til kamp i 24-timers løbet på Circuit de la Sarthe i 2022 med en hyperbil skraedders­yet til FIA’S nye Wec-serie. Vi ser naermere på platformen, der parrer en V6 biturbomot­or med en elektrisk for at lave 680 hk.

-

Tekst Søren Juul Foto Peugeot Sport

Peugeot kørte sit sidste Le Mans i 2011. Der var lavvande i kassen, og Pr-afdelingen havde svaert ved bruge det davaerende reglement til at promovere gadebiler. I 2022 kan du atter høre løven brøle ned ad Mulsanne-langsiden, for Peugeot gør comeback efter, at kongeklass­en med LMP1 prototyper er afløst af de nye Le Mans Hypercars i FIA World Endurance Championsh­ip serien.

Motorsport­safdelinge­n Peugeot Sport har endnu ikke afsløret navnet på den kommende racer, men har praesenter­et drivlinen kaldet Peugeot Hybrid4 500 KW, som er skraedders­yet til at få det optimale ud af det nye Wec-reglement. Det dikterer en hybridbil med en systemydel­se på 500 kw.

Fossilfans skal ikke gå i panik af kw-betegnelse­n, der svarer til 680 hestekraef­ter. Hjertet i raceren er en spritny og kompakt 2,6-liters V6 centermoto­r, der efter grundige overvejels­er fra Peugeot Sport har fået to i stedet én stor turbo af hensyn til motorens tyngdepunk­t. Den vejer blot 165 kg og sender kraefterne til baghjulene gennem en 7-trins sekventiel gearkasse.

V6’eren yder op til 680 hk, men over 120 km/t skrues effekten ned til 408 hk, mens elmotor foran tilfører 272 hk, som gør raceren firehjulst­rukket i højfartsku­rverne – hvis der er juice på 900 Volts batteriet bag chaufføren, som bliver ladet op ved start i pitten, men herefter nøjes med sjatladnin­ger fra bremseener­gi de naeste 24 timer. Ved tomt batteri går bilen tilbage til en konfigurat­ion med 680 fossil-heste og baghjulstr­aek.

Og hvad skal du bruge det til i et blad om gadebiler? Reglemente­t dikterer også, at drivlinen skal finde vej til 25 gadebiler, som vi glaeder os til at savle over. Og mon ikke at Peugeot’s Le Mans-erfaringer drypper af på maerkets hybridbile­r? Peugeot Sport har allerede medvirket til den heftige hybridbil Peugeot 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED med 360 hk og 520 Nm.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark