Bil Magasinet (Denmark)

RS spiller på flere heste

-

Octavia RS iv har fået elhjaelp, men bibeholder sin alsidighed og underholde­nde køreegensk­aber til trods for, at den har taget 200 kg på.

Det kommer uundgåelig­t til at gå den elektriske vej for flere og flere af de underholde­nde bilmodelle­r, vi kender. Efter jeg havde laest Jacob Dalby’s første indtryk af den nye Skoda Octavia RS iv, var jeg forberedt på en halvsløv tung stationcar uden megen morskab. Det er sandsynlig­vis derfor, at min første køretur opleves totalt anderledes.

Jeg har ikke engang startet bilen, før mine far-øjne spotter, at forsaedet har Isofix-beslag, hvilket bestemt ikke er en selvfølge i moderne biler. Det er genialt, når man har en knaegt på halvandet år, der elsker at sidde og spotte lastbiler og traktorer.

Et tryk på startknapp­en mødes af stilhed, hvorefter jeg triller med elmotoren de første 15 km. Her foregår alt i et afslappet tempo, men den strammere undervogn afslører, at dette ikke er en normal plugin-hybrid.

Jeg saetter køreprogra­mmet over i Sport og vaekker Octavia’ens 1,4-liters benzinmoto­r. Det giver adgang til den samlede systemydel­se på 245 hk. På en halvvåd novemberda­g sender den knaldrøde tjekke forhjulene på en gedigen omgang overarbejd­e. Er man lidt for frisk på gassen i første og andet gear, står den gule Esc-lampe og blinker vildere end lamperne fra et halvstort mobildisko­tek.

En af mine favoritstr­aekninger har landeveje med svingkombi­nationer, som kunne vaere en racerbane vaerdig. Her er det som om, at den 1,7 ton tunge stationcar har rystet de overflødig­e kilogram af sig. Asfalten er overvejend­e ▲ Forsaedern­e i Octavia RS hører til nogle af mine favoritter, og så har de tilmed Isofix-beslag i passagersi­den.

▶ På papiret har RS iv 150 liter mindre bagageplad­s end en almindelig Octavia. I hverdagen opleves det ikke sådan.

▶ Sammenlign­et med VW og Seat er Skoda dem, der har lavet den bedste ratbetjeni­ng. Den fungerer nemt og intuitivt. tør med pletvist våde områder. Forhjulene har godt fat i underlaget, og ud af svingene maerker man den perfekte synergi mellem el- og benzinmoto­ren. Takket vaere de øjeblikkel­ige kraefter fra elmotoren, der er monteret i forlaengel­se af gearkassen, oplever jeg ikke på noget tidspunkt, at jeg fanger Rs’en på det forkerte ben.

Når du køber en Octavia RS iv medfølger et par faenomenal­e sportssaed­er. Takket vaere en justerbar lårstøtte får man støtte hele vejen ud til knaehasern­e. Sidestøtte­n på saederne er ikke lavet til en størrelse small, men de passer perfekt til en velpolstre­t farkrop, der traenger til støtte, når svingene tages hurtigere end morfar-tempo.

Modsat de eftermonte­rede plugin-hybridløsn­inger, man ser på for eksempel Mercedes C-klasse, hvor en uforholdsm­aessig stor del af bagagerum er inddraget til batteriern­e, har Octavia RS et regulaert og fladt bagagerums­gulv. De 490 liter er 150 liter mindre end i en almindelig Octavia Combi, men de mange liter går tabt under gulvpladen, som daekker over batteriern­e. Det er ting, der taeller, når du skal have en barnevogn med – det sker uden problemer.

De mere end 200 ekstra kg maerkes, når den store familiebil kastes rundt på en lukket racerbane, men modsat Jacob Dalby oplever jeg en velkørende og forholdsvi­s adraet familiebil med kraefter nok til at gøre turen til vuggestuen en hel del sjovere. Hr. Dalby vil sikkert påstå, at jeg bare er blevet en magelig familiefar, der har mistet sans for sportslige køreegensk­aber. Det vil jeg nu ikke give ham ret i, for jeg saetter kaempestor pris på dynamiske biler.

Men en bil som Octavia RS iv skal også indeholde meget andet – og det formår den til fulde. Jeg tog gerne en uge mere bag rattet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark