Bil Magasinet (Denmark)

Det bliver vild vinter i 2021

-

Aerlig talt har de seneste vintre i Danmark vaeret mere end forsigtige, hvilket taler for, at helårsdaek ikke bare er tilstraekk­elige, men det bedste valg.

Udfordring­er er, at vi ikke ved, hvilken vinter vi får. Køber vi helårsdaek til bilen, fedter du rundt, hvis der kommer sne. Men hvad nu hvis, man garderer sig, og vaelger de rigtige vinterdaek, altså ikke bare de almindelig­e, vi normalt benytter i Danmark, men de ekstreme, man benytter i Nordskandi­navien. Det har jeg besluttet mig for at teste.

Vredestein Nordtrack2, er sådan et daek. Dem har jeg monteret i størrelsen 215/60R16. Daekket egner sig godt til sne- og iskørsel, men derudover skulle det udmaerke sig ved at vaere forholdsvi­s godt på våd vej, hvilket ofte er en udfordring for det ekstreme vinterdaek. Disse daek står også godt fast på tør vej.

Desuden larmer de ekstreme vinterdaek ofte mere. Mønster og lameller er simpelthen grovere, og det giver mere støj. Og så bliver de hurtigere slidt, fordi gummibland­ingen er blødere.

De først erfaringer er overrasken­de gode. Støjniveau­et er højere, men ikke så højt som frygtet – heller ikke i regnvejr. Jeg oplever for første gang lidt momentstyr­ing (torquestee­r), hvor Volvo’en traekker lidt fra side til side under fuld accelerati­on.

Det lidt ringere vejgreb på våd vej har jeg til gengaeld også oplevet. Bilen har let til hjulspin, men sidevaerts­egenskaber­ne har jeg endnu ikke oplevet som reducerede. Bare der kommer sne...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark