Bil Magasinet (Denmark)

Skabt på ryggen af et uheld

Succes blev en stor del af bilens tilvaerels­e – men det hele startede med et crash.

-

Under Mille Miglia-racerløbet i 1956 er Dore Leto di Priolo så uheldig at forulykke med sin Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce. Bilen er så ilde tilredt, at di Priolo vaelger at eksperimen­tere med den bulede italiener. Det krøllede metal sendes til Zagato, hvor Elio Zagato får besked på at skabe en ny og lettere sportsvogn på basis af den ødelagte Alfa Romeo.

Resultatet bliver en SVZ, der hurtigt viser sig kvik i diverse racerløb. Som en steppebran­d opstår behovet for en lignende ombygning hos andre Alfa Romeo-ejere, der ønsker en konkurrenc­edygtig racerbil. Zagato har på den måde skabt en succes på et fundament af en ødelagt bil.

Alfa Romeo selv får nys om den hurtigere og lettere bil bygget af Zagato, og i 1960 er de to italienske firmaer klar til at vise frugten af et nyligt indgået samarbejde. Den internatio­nale biludstill­ing i Genève laegger messegulv til praesentat­ionen af Alfa Romeo Giulietta SZ – SZ stod for Sprint Zagato.

Den afrundede racer havde karrosseri i aluminium designet af Franco Scaglione. Under de velproport­ionerede former var bunden af en Alfa Romeo Giulietta Spider. For at spare på vaegten er ruderne i bilen af plexiglas, ligesom interiøret er minimalist­isk og blottet for raffinemen­t, der kan koste dyrebare gram på vaegtskåle­n.

Under motorhjelm­en ligger en 1,3-liters 4-cylindret motor med dobbelte Weber-karburator­er, der kaster 116 hk af sig.

De tidlige biler bliver døbt “Coda Tonda”, mens en senere revision af designet, der blev mere langstrakt, får tilnavnet “Coda Tronca”. I alt blev 217 eksemplare­r bygget, og priserne på klassikerm­arkedet er ikke for småbørn.

Sz-navnet bliver trukket frem igen i 1989, da Fiat Centro Stilo assisterer Alfa Romeo med at formgive en sportsvogn, som Zagato faerdiggør. Alfa Romeo SZ, også kendt som ES30, vises på biludstill­ingen i Genève i 1989, hvor karrossen er svøbt over mekanik fra transaksel­bilen Alfa Romeo 75. En åben udgave ved navn Alfa Romeo RZ (Roadster Zagato) dukker op i 1992.

Kabinen er skåret ned til det helt essentiell­e for at spare på vaegten. Ruderne er lavet af plexiglas af samme årsag. ▶

Den 4-cylindrede benzinmoto­r har et slagvolume­n på 1,3 liter og producered­e 97 hk takket vaere dobbelte Weber-karburator­er. ▶

Den afrundede bagende blev på senere modeller laengere og fladere. Dette design blev kaldt “Coda Tonda”. ▼

Giulietta SZ er bygget over bunden af en Giulietta Spider. Der blev bygget i alt 200 styk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark