Bil Magasinet (Denmark)

ELEKTRISK DUEL

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul

To franske elbiler der hver isaer gør det godt blandt minibilern­e. Men hvem klarer sig bedst?

De to små duellanter suser lydløst gennem den halvtaette bytrafik. Under bunden i begge biler gemmer sig solide batteripak­ker, der giver dem en elektrisk raekkevidd­e på over 300 km. Selv om de to franskmaen­d minder om hinanden, er den ene den anden overlegen.

Udvalget af elektriske minibiler bliver større og større. Samtidig bliver bilerne bedre i et forsøg på at lukke hullet til de konvention­elle biler med forbraendi­ngsmotor. De to duellanter i denne test er et klart bevis på, hvor langt man er nået.

Et af de klareste eksempler på, hvor hurtigt udviklinge­n går, var, da vi fik den håbløse idé at køre Skagen tur/retur på 24 timer i en Renault Zoe tilbage i 2016. Med en realistisk raekkevidd­e på omkring 100 km kombineret med en dårlig ladeinfras­truktur begav vi os afsted på en umulig mission.

Helt så omfangsrig­t har vi ikke testet de to franskmaen­d i denne test, men jeg tør det godt love, at denne Zoe med en batterikap­acitet på 52 kwh sagtens ville kunne klarer 2016-opgaven – på den halve tid. Testens anden deltager, Peugeot e-208 har en anelse mindre batteri og derved kortere raekkevidd­e, men den vil formentlig kunne klare turen til Skagen og tilbage igen endnu hurtigere, men det vender vi tilbage til.

Er man på udkig efter en 100 pct. elektrisk drevet bil og ikke har behov for at transporte­re en familie på fire på daglig basis, er disse to franskmaen­d oplagte bud. Renault Zoe er i sit udgangspun­kt billigst med en frapris, der starter ved 220.000 kr. for udstyrsniv­eauet Go. Den billigste e-208 starter ved 239.900 kr. Men prisforske­llen på knap 20.000 kr. forsvinder hurtigt, hvis du vil have din Zoe på niveau med e-208. e-208 leveres med en vaegboks til opladning derhjemme, således at det kun kraever et Clever-abonnement at oplade bilen derhjemme og på farten.

Hvis du ønsker en hjemmelade­r hos Renault, skal den købes separat. Vaelger du en løsning hos f.eks. Clever, skal du betale 7.999 kr. for vaegboksen, og så kommer abonnement­et oveni. Renault har også deres egen løsning til 9.990 kr., der inkluderer en ladeboks samt et ladekort, som kan bruges til alle danske ladestande­re, men du betaler selv for forbruget derhjemme og på offentlige ladestande­re.

Standard leveres e-208 med en ladekapaci­tet på solide 100 kw. Det er en del mere end Zoe, der standard kun lader med op til 22 kw. Renault tilbyder at saelge dig en lade-opgraderin­g, som giver mulighed for op til 50 kw-opladning, men det kraever, at du til at starte med har valgt det mellemste udstyrsniv­eau, Zen. Her starter prisen på 240.000 kr., og så tager Renault 9.900 kr. for lade-opgraderin­gen. Det gør stadig kun Zoe halvt så effektiv som e-208. I praksis betyder det, at e-208 bruger 30 minutter på at lade batteriet fra 0-80 pct., mens Zoe bruger 1 time og 10 min på samme disciplin.

e-208 har testen mindste batterikap­acitet på 50 kwh, mens Renault har klemt et 52 kwh-batteri ned i Zoe. Ifølge Wltp-tallet er forskellen 48 km-raekkevidd­e. Men det er ikke denne forskel, der er vaerd at bemaerke. Forskellen på de to konkurrent­er opleves først, hvis man i ny og nae har behov for at tage sin elbil på langtur, hvor man skal lade undervejs. Her er der en verden til forskel, om du skal holde stille i en time frem for 30 min.

Man kan helt sikkert finde en stribe traditione­lle biljournal­ister, der vil mene, at elbilens høje vaegt kompromitt­erer køredynami­kken. Jeg vil give dem ret i, at den traditione­lle opfattelse af køredynami­k er udfordret. Men 98 pct. af alle elbilskøbe­re vil aldrig bemaerke de svagere køreegensk­aber. Nye elbilskund­er vil derimod med statsgaran­ti maerke den hurtigere respons fra elmotoren samt det høje moment, der rykker selv den mest forsigtige inderbaneb­ilist hurtigt ud af lyskrydset.

Det er en anden form for køreglaede, der er nemmere tilgaengel­ig for den almindelig­e bilkøber. Den kvikke accelerati­on kommer primaert til udtryk i byen, hvor Zoe og e-208 opfører sig som svin i en mudderpøl. Dynamisk set er der forskel på de to konkurrent­er. De yder naesten det samme og er omtrent lige tunge, men Peugeot e-208 er sjovere at smide friskt rundt i en rundkørsel.

Her føles den 13 cm højere Zoe mere vakkelvorn og knap så selvsikker.

Styretøjet i e-208 opleves taettere forbundet med forhjulene og mine input via det lille rat tages bedre imod. Her føles styretøjet i Zoe langt mere fjernt og umeddelsom­t. Både Zoe og e-208 er oplagte bybiler, men klarer også motorvejsh­astigheder uden problemer. Selv om begge biler har en Wltp-raekkevidd­e på et godt stykke over 300 km, skal du ikke befinde dig laenge ved motorvejsh­astigheder, før raekkevidd­en reduceres med omkring 25-30 pct. Her afviger de ikke maerkbart fra andre elbiler på markedet.

Hvis man kun kender en Renault Zoe fra de utallige delebiler i storbyerne, skal man gøre sig den ulejlighed at besøge sin lokale Renault-forhandler. Den nyeste aftapning af Zoe er langt fra den triste oplevelse, man finder i delebilern­e. Materialer­ne er laekre og specielt den digitale instrument­ering og den 7” aflange skaerm til infotainme­ntsystemet traekker det overordned­e indtryk op.

Fra førersaede­t føles kabinen rummelig og nem at overskue. Her opleves Peugeot

e-208 mere omsluttend­e og intim. Det hjaelpes godt på vej af siddeposit­ionen der er markant lavere end Zoe.

Ingen af de to konkurrent­er har et bagsaede, hvor man har lyst til at opholde sig fra København til Skagen. Til trods for at Zoe er 13 cm højere end e-208, er loftshøjde­n overrasken­de dårlig. Problemet opstår fordi batteriern­e ligger under gulvet og derved haever siddehøjde­n. Sammenlign­et med e-208 har Zoe fem centimeter laengere akselafsta­nd. De få centimeter maerkes tydeligst ved benpladsen på bagsaedet. Min frisure bliver ikke ødelagt på bagsaedet af e-208, som har løst udfordring­en med loftshøjde­n bedre. Til gengaeld er mine knaeskalle­r ikke synderligt imponeret over benpladsen i Peugeot’en.

Der er ingen af disse to franske minibiler der falder igennem på nogle punkter, men Renault og Peugeot har alligevel valgt to forskellig­e indgangsvi­nkler til deres elbiler. I sidste ende er det afgørende, hvilke individuel­le behov man har. Har du ikke mulighed for at få installere­t en ladeboks derhjemme, virker det fjollet at man ikke kan fravaelge

vaegboksen til en e-208, som du kan i en Zoe.

Omvendt, har du brug for en hjemmelade­r, kan det vaere nemt at have samlet det hele gennem Peugeot.

Dér hvor Peugeot e-208 rykker fra Renault Zoe, er på opladninge­n. Har du adgang til en hjemmelade­r, vil man med Zoe formentlig meget sjaeldent opleve udfordring­er med ladekapaci­teten. Men et af de store samtaleemn­er, når det kommer til elbiler, er bekymring om raekkevidd­e.

Folk vil også gerne have det nemt, og her har Peugeot valgt en mere langsigtet løsning. Med e-208’s effektive 100 kw-ladekapaci­tet reducerer du opladnings­tiden så markant, at du med en lynlader kan få en opladning overstået på nogenlunde samme tid, som du almindelig­vis vil bruge på at hente kaffe, spise en croissant og besøge det lille hus.

Med det i baghovedet vil folk formentlig have en større villighed til at tage deres lille elbil på laengere ture, f.eks. til Skagen. En tur der naermest var idiotisk for blot fem år siden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Selv om e-208 vejer knap 200 kg mere end en almindelig 208, er det lykkedes at bibeholde en god portion af køreglaede­n.
Selv om e-208 vejer knap 200 kg mere end en almindelig 208, er det lykkedes at bibeholde en god portion af køreglaede­n.
 ??  ?? Interiøret har ikke helt samme kvalitetsf­ornemmelse, som man finder i Renault Zoe.
▼
Interiøret har ikke helt samme kvalitetsf­ornemmelse, som man finder i Renault Zoe. ▼
 ??  ?? Den kortere akselafsta­nd maerkes på bagsaedet, hvor benpladsen ikke er imponerend­e.
◀
Den kortere akselafsta­nd maerkes på bagsaedet, hvor benpladsen ikke er imponerend­e. ◀
 ??  ?? Selv om Peugeot’ens bagagerum er 73 liter mindre end i Zoe, opleves det ikke markant mindre.
◀
Selv om Peugeot’ens bagagerum er 73 liter mindre end i Zoe, opleves det ikke markant mindre. ◀
 ??  ?? Zoe er 13 cm højere end e-208, og det kan maerkes, når vejen begynder at svinge.
Her kan Zoe ikke følge med e-208.
Zoe er 13 cm højere end e-208, og det kan maerkes, når vejen begynder at svinge. Her kan Zoe ikke følge med e-208.
 ??  ?? ▲ Førerplads­en er velindrett­et, og der er fine materialer. Laederrat højner kvalitetso­plevelsen.
▲ Førerplads­en er velindrett­et, og der er fine materialer. Laederrat højner kvalitetso­plevelsen.
 ??  ?? ▶ Selv om Zoe er højere end e-208 maerkes det ikke på bagsaedet, som har ringe loftshøjde.
▶ Selv om Zoe er højere end e-208 maerkes det ikke på bagsaedet, som har ringe loftshøjde.
 ??  ?? ▶ Plant gulv gør bagagerumm­et nemt at laesse. Nedenunder gemmer sig ekstra plads.
▶ Plant gulv gør bagagerumm­et nemt at laesse. Nedenunder gemmer sig ekstra plads.
 ??  ?? Renault Zoe og Peugeot e-208 er to gode bud på en lille elektrisk pendlerbil.
Renault Zoe og Peugeot e-208 er to gode bud på en lille elektrisk pendlerbil.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark