Bil Magasinet (Denmark)

NU ER DET NOK

Efter 20 år i bilbranche­n er Claus Gadegaard Johannesen vant til skiftende regeringer­s mangel på respekt for en hel branche. Men efter at bilforhand­lerne nu også skal vaere bank for staten, er det nok.

-

De danske bilforhand­lere føler sig revet rundt i manegen af en ubeslutsom regering.

Efter 20 år i bilbranche­n har jeg oplevet lidt af hvert. Vi er en branche, der er omstilling­sparat og kan navigere i politiske aendringer og kryptiske regler, men så kom den nye afgiftslov L129. Der er talt i mange år om at omlaegge registreri­ngsafgifte­n fra en vaerdibase­ret afgift til en grøn afgift. Da L129 blev praesenter­et med politisk begejstrin­g i december havde man ikke lyttet til branchen – i stedet rodede man lidt rundt i vaerktøjsk­assen uden at finde noget, der for alvor kunne saelge grønne biler i Danmark, og satte så endnu en lap på vores gennemhull­ede afgiftssys­tem.

Tag en mellemklas­se benzinbil med en registreri­ngsafgift på 110.825 kr. og et Co2udslip på 144 g/km.

Den samme bil som hybrid med benzin/el og et Co2udslip på 103 g/km har en registreri­ngsafgift på 122.027 kr.

Benzinbile­n har højere Co2udslip, men lavere afgift – regn selv på den miljømaess­ige konsekvens. Det illustrere­r konsekvens­en af en vaerdibase­ret afgift. Grøn teknologi koster penge, og hvis man vil grøn omstilling, fordrer det, at man undgår at beskatte teknologie­n.

Nu skal bilforhand­lerne så også vaere bank for Motorstyre­lsen. Skat er ikke i stand til at beregne afgiften på nye biler før engang i juni, og det betyder, at forhandler­en skal indbetale en kunstigt forhøjet afgift til Skat. For ovenståend­e benzinbil er det en merafgift på 16.000 kr. der skal afregnes til Skat, altså 16.000 kr. som forhandler­en skal laegge ud. Er det en grøn bil der registrere­s, er udlaegget større.

For en mellemstor forhandler med et salg på 300 nye biler i første halvår af 2021 vil udlaegget vaere på mindst 7.500.000 kr. ved en gennemsnit­lig merafgift på 25.000 kr. pr. bil.

En politisk aftale i Folketinge­t betyder, at Skat har udskudt martsindbe­talingen af den fiktive afgift til efteråret. Denne yderligere lap på loven illustrere­r et kaotisk system og en generel mangel på respekt over for os borgere, der skal navigere profession­elt i det.

Oven i ulogiske afgifter og lovsjusk kommer så corona. I branchen gør vi alt for at beskytte vores kunder og os selv mod virus, og respektere­r myndighede­rnes restriktio­ner.

Vores vaerkstede­r må gerne holde åbent, men salgsafdel­ingerne skal holde lukket. Vi må gerne saelge biler til erhvervsku­nder, men som konsekvens af L129 kender vi ikke priserne på størstedel­en af vores varebiler. Lovforslag­et skulle have vaere behandlet i januar, men Folketinge­t er lukket delvist ned. Hvad med at samles online lige som det danske erhvervsli­v, og få tingene til at ske?

Den smule handel der er, foregår online.

Det er tilladt at arrangere prøveture, men ikke fra forhandler­en – det skal ske fra en pplads eller hos kunden. Køber kunden bilen, er det på mystisk vis stadig reglerne for onlinehand­el med 14 dages fuld fortrydels­esret, der gaelder.

Vi er den branche i landet med flest kvadratmet­er og faerrest kunder pr. dag, og vi bidrager til faelleskas­sen. Alligevel står kunder i kø for at afhente varer fra en fysisk butik, der er købt online, mens vi skal køre uden for vores matrikel for at lade en kunde prøvekøre en bil.

Kaere politikere: Naeste gang I laver om på afgifterne, så spørg venligst nogen, der ved noget om emnet. Lad os få noget logik ind i den måde, vi beskatter biler på.

 ??  ?? Salgsafdel­ingen er lukket, men du må gerne komme og se på en firmabil (der er stadig åbent for erhvervsku­nder).
Salgsafdel­ingen er lukket, men du må gerne komme og se på en firmabil (der er stadig åbent for erhvervsku­nder).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark