Bil Magasinet (Denmark)

TOM K’S GARAGE

Dansk Porsche-specialist har bygget unik klassiker til moderne brug. Første kunde er Tom Kristensen, der har fået modellen opkaldt efter en af sine største bedrifter.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Søren Juul

Det danske svar på Singer Vehicle Design hedder Kalmar Automotive, og Tom K har købt en af de første biler.

Der er noget naturstrid­igt over at traede hårdt på speederen i den gamle Porsche 911 på den vintervåde landevej uden for Hobro. Jeg ved, at jeg skal passe på, for gamle 911’ere er notorisk kendt som selvmordsv­åben i ukyndige 911-piloters haender. Jeg er spundet mere end én gang med 911’ere af flere generation – altid på en bane, men denne bliver liggende solidt plantet i asfalten.

Bag rattet får man den meta-agtige fornemmels­e af at køre en gammel bil med moderne manerer. Lydbillede­t i bilen er klassisk Porsche. Der er naermest dobbelt op på den karakteris­tiske raspende Porsche bokserlyd, men køreegensk­aberne er uvirkeligt moderne.

Bagvognen ligger naermest knusende roligt. Styretøjet er meddelsomt og direkte. Det leverer en sikker fornemmels­e af, hvad der forgår under hjulene, men med en retningsta­bilitet, som er enestående selv for en moderne Porsche 911. Moderne bremser med ABS sikrer tilsvarend­e udramatisk nedbremsni­ng uanset hastighed. Det føles som en ny bil i gamle klaeder med en moderne kørerstill­ing.

Der er dog heller ikke meget gammel Porsche over kabinen i den saerdeles vaerdifuld­e 911, jeg sidder i. Den ligner en original fra 1967, men den kører helt anderledes nutidigt. Alene det, at ejeren, jeg skal stå ansigt til ansigt med, hvis Porsche’n gør et udfald, er Tom Kristensen, burde få mig til at slaekke på gassen.

Der stikker tydeligvis noget under, hvilket understreg­es af bilens kryptiske navn. Kalmar 7-97 er det endnu ukendte navn på bilen, som visuelt ligner en 911 R fra 1967. Bortset fra stelnummer­et er der dog kun få essentiell­e pladedele tilbage fra den originale bil, som faktisk er fra 1989. Alt andet er ikke bare renoveret til perfektion, det er forbedret, raffineret og optimeret med nyere Porsche-dele og moderne opgraderin­g. “Backdating” kalder manden bag bilen det.

Manden bag er Jan Kalmar, der hele sit liv har vaeret Porsche-mand i alt fra autorisere­de forretning­er til kørekurser og racerteams. Nu har Kalmar Automotive taget Porsche-entusiasme­n et skridt videre og skabt en nyt koncept, der foraedler klassiske Porsche 911’ere til ekstrem standard efter kraevende kunders entusiasti­ske ønsker. Navnet 7-97 afslører den ene af de to første kunder.

Hele Danmarks Le Mans-vinder, Tom Kristensen, vandt sin første Le Mans-sejr i en Porsche med startnumme­r 7 i 1997. Så da Tom ledte efter den rigtige Porsche til sin bilsamling, fik han kontakt til Jan Kalmar. Sammen skabte de Kalmar 7-97.

Tom, der er født i 1967, ville gerne have en bil, der repraesent­erer hans fødeår, deraf 1967-referencen i bilens udtryk. Toms første Le Mans-sejr kom i en Porsche med startnumme­r 7 i 1997, så deraf opstod navnet 7-97.

Udgangspun­ktet for en Kalmar 7-97 er enten en Porsche 964, der blev produceret fra 1989 til ’93, eller efterfølge­ren 993, der blev produceret frem til 1998. Den grundlaegg­ende forskel på de to generation­er er bagvognens opbygning, hvor 993-modellen har multilink ophaeng, mens forgaenger­e benytter simplere svingarme. Toms bil er i udgangspun­ktet en 964, fordi Tom gik efter den autentiske og mere kraevende køreopleve­lse.

Motoren er grundlaegg­ende den samme 6-cylindrede boksermoto­r – den såkaldte Metzger-motor. Som med resten af bilen bliver motoren totalt adskilt og genopbygge­t med nye komponente­r til de specifikat­ioner, kunden ønsker. Det gaelder også motorens ydelse og karakteris­tik i forhold til både

“Bag rattet får man den meta-agtige fornemmels­e af at køre en gammel bil med moderne manerer, men lydbillede­t i bilen er klassisk Porsche 911.”

effekt og momentudvi­kling.

Kunden til en Kalmar 7-97 skal selv stille med en passende “donor-bil” inklusive den originale motor. Indledning­svis bliver bilen strippet ned til det rene karrosseri, hvorefter genopbygni­ngen starter med en opretning af selve karrosseri­et, også selv om bilen er hel og uden skader.

Da bilen blev bygget fra ny, var Porsche-fabrikkens tolerancer langt større, end de er i dag. Så for at sikre sig, at de mange nye dele passer på karrosseri­et, starter genopbygni­ngen med laseropmål­ing fulgt af en opretning, som sikrer, at bilen er lige og symmetrisk. Det er nødvendigt, dels for at sikre den ønskede finish, dels ikke mindst for at de utallige kulfiberde­le, der udgør det nye karrosseri, passer.

Selv om en Kalmar 7-97 ligner en udbygget 911 fra 1967, så er der reelt ingen synlige karrosseri­dele, som er identiske med kendte Porsche 911-dele. Kalmar Automotive har skabt sit eget udtryk, som er en 1967-model set forfra, men mere som nyere modeller set fra andre vinkler. Ikke mindst de store skaermudby­gninger over baghjulene, der daekker over et saet 275/40R17-daek, er unikke fra Kalmar 7-97.

Alle synlige pladedele er designet af Kalmar Automotive, udført i kulfiber og produceret i Tyskland. Ingen steder er kulfiberen dog synlig, for, som Jan siger: “i 1967 fandtes kulfiber ikke“.

Efter opretning begynder den minutiøse opbygning helt efter kundens individuel­le ønsker.

Mens karrosseri­et oprettes og bygges i Estland, bygges motoren i Frankrig. Undervogne­n er udviklet i taet samarbejde med et amerikansk firma, også her er stort set alle dele unikke til Kalmar 7-97. Afstemning­en af undervogne­n er et område, Jan Kalmar har stor erfaring med, også gennem sit virke hos Porsche’s udviklings­afdeling i Weissach. Men i udviklinge­n af undervogne­n har Tom K sat sit solide pedalaftry­k, og Tom ønskede ikke en baneracer, men en kapabel, stram gadebil.

Bilens batteri er et litium-batteri, som er flyttet frem i bilen, hvor man også finder mekanikken til den elektriske servostyri­ng og airconditi­on. Monteringe­n af disse kompo

“Porsche-fabrikkens tolerancer var langt større, end de er i dag. Derfor starter genopbygni­ngen med en laseropmål­ing, selv om bilen ikke har vaeret skadet.”

nenter helt fremme i bilen bidrager til en betydeligt bedre vaegtforde­ling end i den oprindelig­e bil.

Konverteri­ngen af airconditi­onsystemet fra mekanisk til elektrisk og flytningen af systemet, som dermed bliver mulig, har dog en anden vaesentlig forklaring.

Den originale mekaniske airconditi­on, der sad på selve motoren, spolerer nemlig det aestetiske udtryk af det symmetrisk­e motorrum. Også derfor er den flyttet om foran, for aestetikke­n er et anden vaesentlig­t parameter for en Kalmar 7-97.

Den grundlaegg­ende opretning af karrosseri­et sikrer udgangspun­kt for en finish, der ligger langt over den originale bils niveau. Hertil kommer utallige raffinered­e detaljeløs­ninger. Tag kølergitte­ret ned til haekmotore­n, der også gør det ud for fartafhaen­gig haekspoile­r. Selve gitteret er fraeset ud i ét stykke aluminium og monteret på selve bagklappen i et synlig sirligt tandhjulsy­stem, som i sig selv er et stykke brugskunst.

Samme akkuratess­e finder man selvsagt i kabinen. De små skåle, der gør det ud for bagsaeder, udgøres af ét stort stykke kulfiber. På de fleste gadeudgave­r af 911’ere kan de små ryglaen laegges ned. Det var lidt af en udfordring i forhold til kulfiberst­ykket, der danner skålsaeder­ne, men Jan Kalmar holdt fast i, at de foldbare ryglaen er en definerend­e del i en 911.

Dørsiderne er simple at se på, sådan som de var det i 1967. Det indvendige dørhåndtag udgøres af en strop, der stikker ud af det lille armlaen. En kontakt til de elsiderude­r, som slet ikke kunne fås til den oprindelig­e 911, ville vaere en øjebae på det klassiske dørpanel, så kontaktern­e er flyttet til frontpanel­et til venstre for rattet.

Varme- og ventilatio­nsanlaegge­t i de oprindelig­e 911-modeller, blev styret af et skydersyst­em, der ligner ar i frontpanel­et. Det går slet ikke, når panelet er beklaedt med samme nøje udvalgte grå beklaednin­g i Pepita-tern, som saeder og dørsider, så skydesyste­met er erstattet af drejeknapp­er, designet af Kalmar Automotive.

Mange andre kontakter og greb, som er nye for den gamle Porsche, er diskret integrered­e i kabinen. Det gaelder eksempelvi­s de to Usb-stik, der sidder oppe under instrument­bordet. Selve instrument­erne er en historie for sig. Som mange andre dele på Kalmar 7-97 ligner de originaler­ne, men er det langt fra. Også disse er designet fra bunden af folkene bag bilen, og i Toms bil med hans egen signatur i bunden af omdrejning­staelleren, der har Dannebrog som det røde felt.

Den grå farve, indtraek og mange andre designdeta­ljer har udvalg af eller i samråd med Tom selv.

Da Tom først henvendte sig til Jan Kalmar med sit ønske om en unik Porsche 911, mente Jan, at det kunne fikses på et år – godt og vel. Tre år senere og utallige møder, rejser og telefonsam­taler med Tom og leverandør­er fra det meste af Europa, og mere end 4.000 arbejdstim­er i selve bilen, kunne Tom K køre den første tur i sin Kalmar 7-97 på fabrikkens egen fire kilometer lange testbane i Estland.

Tom Kristensen­s 7-97 er således den først faerdige bil, men den naeste er på vej. Lars Erik Nielsen, også kendt som “Hjulspind”, har kørt race hele sit liv, og han har således sine helt egne meninger om, hvordan hans “backdated” 911 skal se ud og køre. I forhold til Toms bil får Hjulspinds 7-97 flere komfortdet­aljer. Blandt andet får den servostyri­ng og soltag og en lidt blødere afstemt undervogn og affjedring. Til gengaeld får den lidt ekstra lyd – og det er ikke fra radioen. For sådan en vil Hjulspind gerne have sin Kalmar 7-97.

 ??  ??
 ??  ?? Den første Kalmar 7-97 får plads i Tom K’s samling, som rummer flere modeller, der refererer til hans Le Mans karriere.
Den første Kalmar 7-97 får plads i Tom K’s samling, som rummer flere modeller, der refererer til hans Le Mans karriere.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oplevelsen af at køre en klassisk Porsche 911 med moderne dynamiske egenskaber er metaforisk.
Oplevelsen af at køre en klassisk Porsche 911 med moderne dynamiske egenskaber er metaforisk.
 ??  ?? Fra siden er den originale 911 profil intakt. De store skaermudby­gninger til baghjulene ses kun i tre dimensione­r.
Fra siden er den originale 911 profil intakt. De store skaermudby­gninger til baghjulene ses kun i tre dimensione­r.
 ??  ?? 1 1 Efter Toms ønske har han fået sin egen signatur i bunden af omdrejning­staelleren, hvor det røde felt udgøres af Dannebrog.
1 1 Efter Toms ønske har han fået sin egen signatur i bunden af omdrejning­staelleren, hvor det røde felt udgøres af Dannebrog.
 ??  ?? 3 3 Kabinen er genkendeli­g 911 fra 60’erne, krydret med utallige små, nye løsninger, der moderniser­er og optimerer bilen.
3 3 Kabinen er genkendeli­g 911 fra 60’erne, krydret med utallige små, nye løsninger, der moderniser­er og optimerer bilen.
 ??  ?? 2 2 Pedalerne er bundhaengs­lede, som de skal vaere i en 911, og udført med samme laekre finish som resten af bilen.
2 2 Pedalerne er bundhaengs­lede, som de skal vaere i en 911, og udført med samme laekre finish som resten af bilen.
 ??  ?? Skålene til bagsaedern­e er støbt i ét stort stykke kulfiber, hvilket gjordet det komplicere­t at bevare vippelaene­ne på bagsaedet.
Skålene til bagsaedern­e er støbt i ét stort stykke kulfiber, hvilket gjordet det komplicere­t at bevare vippelaene­ne på bagsaedet.
 ??  ??
 ??  ?? Jan Kalmar (t.h.) har udviklet bilen. Tom Kristensen (t.v.) har vaeret med. Lars Erik “Hjulspind”, har bestilt bil nr. to.
Jan Kalmar (t.h.) har udviklet bilen. Tom Kristensen (t.v.) har vaeret med. Lars Erik “Hjulspind”, har bestilt bil nr. to.
 ??  ?? I Danmark kender vi dette design som Fuchs-faelge, men på 7-97 er det faktisk et amerikansk fabrikat.
I Danmark kender vi dette design som Fuchs-faelge, men på 7-97 er det faktisk et amerikansk fabrikat.
 ??  ?? Skaermudby­gningerne giver plads til 275/40R17 bagdaek. Den oprindelig­e 911 Turbo kørte på 205/55R16.
Skaermudby­gningerne giver plads til 275/40R17 bagdaek. Den oprindelig­e 911 Turbo kørte på 205/55R16.
 ??  ??
 ??  ?? Kølergitte­ret i bagklappen, der også gør det ud for justerbar haekspoile­r, er fraeset ud i ét stykke aluminium.
Kølergitte­ret i bagklappen, der også gør det ud for justerbar haekspoile­r, er fraeset ud i ét stykke aluminium.
 ??  ?? Kalmar 7-97 er bedre end da bilen var ny, men det er reelt en ombygning. Mygarage i Vejle er dansk forhandler af Kalmar.
Kalmar 7-97 er bedre end da bilen var ny, men det er reelt en ombygning. Mygarage i Vejle er dansk forhandler af Kalmar.
 ??  ?? 1 1 Spild ikke benzin omkring studsen. Både daeksel og fordybning­en under klappen er laederbekl­aedt. Sart men laekkert.
1 1 Spild ikke benzin omkring studsen. Både daeksel og fordybning­en under klappen er laederbekl­aedt. Sart men laekkert.
 ??  ?? Motorrumme­t er et lille visuelt kunstvaerk i sig selv. Airconditi­on er flyttet om foran for ikke at ødelaegge symmetrien.
Motorrumme­t er et lille visuelt kunstvaerk i sig selv. Airconditi­on er flyttet om foran for ikke at ødelaegge symmetrien.
 ??  ?? 2 2 Oliefilter­et sidder let tilgaengel­igt i højre side af motorrumme­t. Også det har sin egen lille laederkapp­e.
2 2 Oliefilter­et sidder let tilgaengel­igt i højre side af motorrumme­t. Også det har sin egen lille laederkapp­e.
 ??  ?? 3 3 Kendere ved, at klistermae­rkerne på bagbommen er garanti for originalit­et på oprindelig­e 911-modeller. Kalmar har sine egne.
3 3 Kendere ved, at klistermae­rkerne på bagbommen er garanti for originalit­et på oprindelig­e 911-modeller. Kalmar har sine egne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark