Bil Magasinet (Denmark)

“LILLE FREDE”

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Mikkel Thomsager tog en tur i Simon Spies’ fodspor og fik et lift i hans gamle Mercedes-benz 600.

En Mercedes-benz 600 er en af de mest eksotiske, masseprodu­cerede klassikere, der findes. Ophav, stil og teknik sikrede bilen et helt saerligt klientel. Blandt dem var den danske rejsekonge Simon Spies. Vi får en tur med Simon Spies’ davaerende privatchau­ffør bag rattet.

Excentrisk­e mennesker kører excentrisk­e biler. I den henseende passer rejsekonge­n Simon Spies og Mercedes 600 fra 1964 bedre sammen end en diktator med et maskingeva­er. For laesere under 40 år kan begge dele kraeve naermere introdukti­on. Den følger, men først efter beretninge­n om, hvordan jeg havnede på bagsaedet i de bløde, beige, let patinerede laederstol­e i en sort Mercedes 600 med et stort portraet af Simon Spies, der titulerede sig selv som “Formanden”, som medpassage­r og Simon Spies’ tidligere privatchau­ffør, Ken Richter, bag rattet.

Denne 600 blev registrere­t første gang lillejulea­ften 1964 af Simon Spies. Han brugte den flittigt frem til begyndelse­n af 80’erne. Han døde i april 1984, og bilen blev solgt. Nogle ejere tog sig mere kaerligt af bilen end andre, men i juni 2016 blev den sat til salg på en klassikera­uktion holdt i forbindels­e med Classic Race Aarhus. Den blev budt op i 122.000 Euro, eller lige godt 900.000 kr. En forholdsvi­s lav pris for en bilmodel, som ofte saelges til lagt højere priser, og som umiddelbar­t så ud til at vaere i god brugsstand.

Køberen, ivaerksaet­ter Mads Veiby fra Gug ved Aalborg, måtte senere erkende, at den nok så godt ud på overfladen, men de skavanker, den havde, var af den slags, som koster lang tid og mange penge.

Efter en del overvejels­er sendte Mads Veiby den til en specialist i Stuttgart, som er en af få, der overhovede­t kan arbejde på den specielle teknik i bilen. I foråret 2020 kunne Mads omsider hente bilen, som stadig fremstår saerdeles flot uden helt at vaere i concours stand. Den er således ikke blevet lakeret i denne omgang, men først og fremmest står de store velpolstre­de laedersaed­er i original stand.

Det var her, formanden lejligheds­vis huserede på det brede bagsaede. Men ofte var bilen blot med som “redningsbå­d” i en større kortege af biler, der bragte rejsekonge­n rundt i Danmark. Det ved en af de privatchau­ffører, der kørte en del i bilen.

Ken Richter var – helt bogstaveli­gt – fuldtidsan­sat som chauffør hos Simon Spies i 1980-81. Ken Rich

ter sidder bag rattet, da Mads Veiby inviterer Bil Magasinet på tur i og omkring Aalborg i bilen, som Simon Spies døbte “Lille Frede”.

Simon Spies opbyggede og gennem 60’erne og 70’erne et rejseimper­ium med eget flyselskab, Conair, som gjorde ham til en rig mand, og modsat dansk folkevid lagde han ikke skjul på sin rigdom. Tvaertimod, blev det en del af hans udadvendte excentrisk­e stil og markedsfør­ing at vise sin rigdom frem, ikke mindst i form af biler. Han købte utallige biler ikke bare til sig selv. Også familie og naere venner blev lejligheds­vis begavet. Bil Magasinet bragte i maj 2006 historien om den Kermit-grønne Porsche 928, som Simon Spies’ livlaege, Jan Smith, benyttede.

Simon selv var glad for store komfortabl­e biler, og han havde flere åbne Cadillac’s. “Lille Frede” var dog den ultimative limousine. Den var i sin tid i konkurrenc­e med Rollsroyce Silver Shadow og Lincoln Continenta­l. Det gjorde den til en avanceret og saerdeles komplicere­t limousine. Mercedes 600 med det interne kodenavn W100 blev praesenter­et i september 1963 og kom året efter i den forlaenged­e Pullman-udgave med 70 cm laengere mellem akslerne.

Simon Spies købte begge. Historien går på, at han egentlig helst ville have den lange Pullman-udgave, men da der var laengere leveringst­id på den, lagde han ud med at købe den korte 600, der kunne leveres inden jul, angivelig i håbet om at give den i bytte, når den lange kunne leveres. Da den kom, stod det dog klart, at tabet på at give den korte i bytte ville blive så stort, at Spies lige så godt kunne beholde dem begge.

Siden gik de to biler under navnene “Lille og Store Frede”. “Store Frede” er stadig i familiens eje, og den står permanent udstillet hos Danmarks Teknisk Museum i Helsingør.

Mercedes 600 er en af de mest enestående biler, Mercedes nogensinde har produceret, hvilket siger en del, men den kom ikke ud af det blå. Den var en afløser for W189-modellen fra 1957, også kaldet Adenauer, fordi Tysklands davaerende forbundska­nsler, Konrad Adenauer, havde en forkaerlig­hed for modellen. Men den nye 600 var en mere unik og luksuriøs bil, som blev produceret i faerre eksemplare­r.

600-modellen fik også sin egen motor. En helt ny V8-motor på 6,3 liter. Den havde to gange én overliggen­de knastaksel og var udstyret med et Bosch mekanisk indsprøjtn­ingssystem, hvilket sikrede en effekt på 250 hk. Det var en del i 1963, og Mercedes 600 blev rost for sit overskud. Men med en egenvaegt på naeste 2,5 ton i den mindste udgave, havde den store motor også meget at slaebe på.

Motoren blev også starten på AMG, da de to tidligere Mercedes-ingeniører Hans Werner Aufrecht og Erhard Melcher, der kom fra byen Grossaspac­h, dannede et tuningsfir­ma og navngav det med initialern­e fra deres efternavne og byen, de kom fra. De slog deres navn fast, da en Mercedes 300 SEL med en tunet udgave af V8-motoren med 428 hk blev nr. to ved 24-timers løbet på den belgiske racerbane Spa i 1971.

V8-motoren fandt siden plads i 450 SEL, men her var motoren vokset fra 6,3 liter til 6,9 liter. Det avancerede hydrauliks­ystem, som kendetegne­r en Mercedes 600, gik ikke videre til andre modeller.

Elbetjenin­g i biler var ikke udbredt, men kendt i dyre biler i 60’erne. Mercedes fandt dog elmotorern­e støjende, uraffinere­de og ikke mindst tunge. Da vaegt i forvejen var en udfordring for den store bil, valgte Mercedes i stedet at udvikle et hydraulisk system, der betjener alle komfortfun­ktioner i bilen. Det gaelder ruder, centrallås, dørlukning, saedejuste­ring, soltag, bagklap og meget andet, som drives via et omfattende rørsystem med én hydraulikp­umpe, der kører med et konstant tryk på 170 bar. Systemet giver kraftfuld, lydløs betjening over alt. Man skal ikke stikke en finger i klemme i sideruden, når den kører op, for så braekker fingeren. Til gengaeld kan man justere hastighede­n praecist på

“MERCEDES 600 ER EN AF DE MEST ENESTÅENDE BILER, MERCEDES HAR PRODUCERET - DET SIGER EN DEL.”

selve kontakten som på en vandhane.

Metervis af hydraulikr­ør med knaek, haengsler, kontakter og forbindels­e gør systemet saerdeles omfattende og komplicere­t, og da der kun blev produceret 2.677 eksemplare­r af Mercedes 600, og systemet ikke blev brugt i andre modeller, er der intet reservedel­slager at tage fra. Hydraulikr­ør findes nok i metermål, men de specielle knaek, haengsler, kontakter og forbindels­e er produceret på bestilling hos meget få specialist­er.

Mens alt komfortuds­tyr styres med hydraulik, er bilen luftaffjed­ret. Løsningen bidrager til den gode komfort, og sikrer desuden niveauregu­lering, som dog har den kedelig bieffekt, at luften ofte går af systemet, når bilen holder stille i laengere tid, hvorefter det ser ud som om, bilen er faldet sammen.

Komfort-egenskaber­ne var dog ikke alt, Mercedes-folkene gik op i. Bag udviklinge­n af bilens dynamik stod Mercedes’ berømte motorsport­schef Rudolf Uhlenhaut, og Mercedes 600 var en af de første biler, der fik justerbar undervogn.

Mange af de 2.677 Mercedes 600 havnede hos statsmaend og overhovede­r og hos mange kendte, mere eller mindre sympatiske praesident­er og diktatorer. Simon Spies opførte sig gerne som en statsmand. Han var en udadvendt excentrike­r med stort forretning­stalent og kendt i Danmark ikke kun som formanden i Spies Rejser med sloganet “Spies, rejs og vaer glad”, men som en Pr-glad levemand og dansk playboy, der også medvirkede i det populaere, livetransm­itterede radioprogr­am “Spørg bare” fra slutningen af 70’erne. Det blev sendt fra forskellig­e steder i landet, og det var i den periode, Ken Richter var privatchau­ffør for Simon Spies. Hvis det lyder som et anderledes chaufførjo­b med masser af ekstraopga­ver, så kan Ken bekraefte det med utallige historier, blandt andet fra formandens ophold i Aalborg, hvor han gerne indlogered­e sig på Hotel Phønix, der stadig findes.

I den henseende ser Mads Veiby købet og renovering­en af bilen som en ring, der bliver sluttet, og han håber at bruge bilen meget og gerne ved passende lejlighede­r.

“ALT KOMFORTUDS­TYR STYRES MED HYDRAULIK VIA ET UNIKT SYSTEM AF RØR, LED, FORBINDELS­ER, KONTAKTER OG GREB.”

 ??  ??
 ??  ?? Mads Veiby (t.v.) er i dag ejer af “Lille Frede”. Ken Richter var chauffør på bilen i 1980 og 1981 for den davaerende ejer Simon Spies.
Mads Veiby (t.v.) er i dag ejer af “Lille Frede”. Ken Richter var chauffør på bilen i 1980 og 1981 for den davaerende ejer Simon Spies.
 ??  ??
 ??  ?? Luksuskabi­nen årgang 1964, med overdimens­ioneret airconditi­on og original Becker-radio med stationsfo­rvalg.
Luksuskabi­nen årgang 1964, med overdimens­ioneret airconditi­on og original Becker-radio med stationsfo­rvalg.
 ??  ?? Redaktør Mikkel Thomsager i fornemt selskab med Formanden, der fik “Lille Frede” den 23. december 1964.
Redaktør Mikkel Thomsager i fornemt selskab med Formanden, der fik “Lille Frede” den 23. december 1964.
 ??  ?? 3 Undervogne­n på “Lille Frede” er fuldstaend­ig renoveret blandt andet med ny luftaffjed­ring. 3
3 Undervogne­n på “Lille Frede” er fuldstaend­ig renoveret blandt andet med ny luftaffjed­ring. 3
 ??  ?? Ken Richter var fuldtids-privatchau­ffør for Simon Spies, men Ken havde mange opgaver for Formanden.
Ken Richter var fuldtids-privatchau­ffør for Simon Spies, men Ken havde mange opgaver for Formanden.
 ??  ?? 2 2 Den runde tank er en speciel fortører fra Danfoss, der øger airconditi­on-systemets kapacitet.
2 2 Den runde tank er en speciel fortører fra Danfoss, der øger airconditi­on-systemets kapacitet.
 ??  ?? 1 1 Kontakter til hydraulisk betjening af ruder og bagsaede. Kontakt til lys og cigartaend­er.
1 1 Kontakter til hydraulisk betjening af ruder og bagsaede. Kontakt til lys og cigartaend­er.
 ??  ?? Mercedes 600 var i produktion fra 1963 og helt til maj 1981, og Simon Spies benyttede sin fra 1964 til sin død i 1984.
Mercedes 600 var i produktion fra 1963 og helt til maj 1981, og Simon Spies benyttede sin fra 1964 til sin død i 1984.
 ??  ?? Den store 6,3-liters V8-motor debuterede i 600-modellen, men fandt siden vej til
450 SEL 6,9.
Den store 6,3-liters V8-motor debuterede i 600-modellen, men fandt siden vej til 450 SEL 6,9.
 ??  ?? Paven, regeringsc­hefer og diktatorer havde en forkaerlig­hed for Mercedes 600 i den lange Pullman-udgave. Hør mere til historien fra både Mads Veiby og Ken Richter på Bil Magasinets Youtube-kanal.
Paven, regeringsc­hefer og diktatorer havde en forkaerlig­hed for Mercedes 600 i den lange Pullman-udgave. Hør mere til historien fra både Mads Veiby og Ken Richter på Bil Magasinets Youtube-kanal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark