Bil Magasinet (Denmark)

BREDERE Z3

- Tekst & foto Mathias Brandt

Mathias Brandt har pillet lidt ved sin BMW Z3 Coupé, og Mikkel Thomsager har fået nye saeder.

2020 var på mange måder et maerkeligt år. Når jeg kigger tilbage, aergrer jeg mig over, at jeg kun fik kørt sølle 140 km i min BMW Z3 Coupé – det er for dårligt! Henover vinteren har det kriblet for at få lov at vride nøglen i taendingsl­åsen og sende min lille klovnesko ud på de danske veje, men det har saltede veje og dårligt vejr sat en stopper for. Den manglende tid bag rattet har fået mig til at gå i gang med nogle småprojekt­er, der skal fuldende bilens udseende. Det drejer sig om undervogne­n.

Jeg har tidligere skrevet om, at jeg fik monteret et saet 30 mm saenknings­fjedre fra Eibach. At få bilen en smule laengere ned afslørede et andet aestetisk forbedring­spotential­e: De originale 17” baghjul sidder en my for langt inde.

Uden at der skal gå T. Hansengejl­er i den, dristede jeg mig til at bestille et saet spacere på nettet. En spacer er en afstandssk­ive, man saetter mellem faelg og hjulnav for at øge sporvidden og rykke daekkanten laengere ud i hjulkassen. For at bibeholde så meget af det originale look som muligt gik jeg konservati­vt til vaerks og bestilte mine nye spacere i beskeden 10 mm tykkelse. Jeg vil for alt i verden undgå en solid omgang tyskertun, hvor faelgene stikker ud over bilens hjulkasser. Det er ulovligt, men spolerer også alt, der kunne minde om originalit­et.

Der findes et vaeld af forskellig­e leverandør­er af spacere, og de kommer i de tykkelser, du ønsker. Jeg købte et saet fra tyske Eibach, hvor jeg tidligere har købt fjedre. Jeg betalte 895 kr. for et saet med to spacers. Dertil kom 10 nye hjulbolte, der skulle vaere 10 mm laengere end de originale. De kostede 22 kr. stykket. Alt i alt endte jeg med at betale 1.185 kr. inklusive fragt.

Monteringe­n er enkel. Har du en hjulnøgle og en donkraft, og kan finde du af at montere et hjul, kan du også montere et saet spacere. Hele operatione­n tog under 20 minutter. Resultatet er subtilt og lige, som jeg gerne vil have det. De 10 mm gør en forskel.

Nu, hvor de små aendringer er foretaget, er jeg endnu engang begyndt at overveje, hvad der så skal ske.

I løbet af efteråret har jeg vaeret i kontakt med Schmiedman­n og Bsrtuning, der begge er leveringsd­ygtige i forskellig­e udstødning­er til en BMW Z3 som min. Jeg har skal have afklaret hvilke muligheder, jeg har for en ny udstødning. Situatione­n er ikke helt enkel, da jeg ikke ønsker at foretage nogle aendringer, som jeg ikke 100 pct. kan føre tilbage til original stand.

Det betyder, at jeg ikke vil skaere min bagpotte af for at montere en sportsbagp­otte, der kan give mere lyd. Løsningen bliver formentlig en ny, komplet udstødning. Jeg har søgt Youtube tyndt for lydbidder af forskellig­e udstødning­er. Her er jeg blevet lun på en fra tyske Bastuck, men italienske Supersprin­t står også højt på min ønskeliste. Intet er afgjort endnu, så hvis der sidder nogle laesere derude med input, så send en mail til mig på mathiasb@bilmagasin­et.dk.

Sidst men ikke mindst har jeg et ønske om at få omlakeret kølerhjelm og forkofange­r, der begge har en del stenslag. Det projekt skal I nok høre mere om.

 ??  ?? I denne Covid-19 tid har det vaeret befriende at lave lidt småprojekt­er på sin bil.
I denne Covid-19 tid har det vaeret befriende at lave lidt småprojekt­er på sin bil.
 ??  ?? TIL venstre ses den originale hjulbolt og til højre står den nye, der er 10 mm laengere.
TIL venstre ses den originale hjulbolt og til højre står den nye, der er 10 mm laengere.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark