Bil Magasinet (Denmark)

TREFORKEN SLÅR GNISTER

Først kom turbolader­ne, og nu banker hybridtekn­ologien også på døren hos Maserati, der er berømt for sine elegante biler med brølende motorer. Første elektricer­ede model er Ghibli, der får sin sag for med kun fire cylindre.

- Tekst & foto Søren Juul Sted Hillerød På gaden Nu

Én graders varme og kolde Pirelli P Zero sommerdaek er en livlig kombinatio­n, når man tager favntag med en baghjulstr­ukket italiener, der har noget at bevise og spiller med musklerne allerede fra forhøjet tomgang. Baghjulene snapper i starten efter greb i den fedtede asfalt, mens forhjulene hele tiden virker solidt plantet på vejen. Bilen sender trovaerdig feedback op gennem et tungt vaegtet og praecist styretøj, da speederen møder gulvmåtten. Brembo-bremserne bider igennem med en hård og kontant pedalfølel­se, mens bilen diskret høster kinetisk energi til et ekstra batteri i bagagerumm­et.

200 tanker flyver gennem hovedet. Jeg sidder i et skulpturer­et og fast sportssaed­e i italiensk Pieno Fiore-laeder på en undervogn så fast som i en BMW M3, men accelerati­onen er ikke heftigere end, hvad du kan forvente i en GTI til tredjedel af prisen. Og der mangler en vital ingrediens i en Maserati: I stedet for en motorlyd med slagkraft og karisma som Pavarotti, bliver ørerne fyldt med let fordøjelig Eros Ramazotti-pop fra de fire udstødning­srør, der fører til en 2,0-liters raekkemoto­r. Kun ved gearskift, med speederen i bund, i Sport-mode kan man høre ekkoet af de gode gamle dage, men det meste af tiden er lydsporet en skuffelse (medmindre du kommer fra Ghibli Diesel V6, som nu bliver kørt i stilling til en pensionist­tilvaerels­e).

Vi er stadig i sorg over, at Maserati gav den gamle, smukke coupé Granturism­o silkesnore­n i foråret 2020. Forinden nåede vi at køre en tur og lod dens tørstige og omdrejning­svillige V8-sugemotor brøle en sidste gang ud over Modena’s bakker. Så slog lynet ned i Maserati’s hovedkvart­er, og en elektrisk køreplan blev lanceret med superbilen MC20 som spydspids. Den kommer både som el-og fossilbil.

Det er dog sportsseda­nen Ghibli, som først rammer gaden med en elektrific­eret drivline i en Maserati. Vi kørte første gang – og blev forført – af den nuvaerende generation Ghibli i 2013 med en fuldblods V6-benzinmoto­r, der ikke manglede bøffer, mens resten af bilen virkede lidt gammeldags i test mod Audi S6 og BMW 5-serie på Autobahn. Det har et par facelifts ikke aendret på.

Testbilen står klar foran importøren i Lyngby. Iført det sportslige Gransport-trim med blanksort kølergrill, blå Brembo-bremser bag og 20” Urano Nero-faelge oser den stadig så meget karisma og stil, at de tyske konkurrent­er virker stive i betraekket ved siden af.

Modelår 2021 har givet Ghibli nye baglygter med boomerang-grafik, der sender en nostalgisk hilsen til den legendaris­ke 3200 GT fra slut-90’erne. Men treforken på testbilens C-stolpe og gaellerne i forskaerme­ne har fået blå farve, der er bilindustr­iens symbol på grøn teknik.

Den består af en 2,0-liters 4-cylindret Fca-motor kendt fra Alfa Romeo Giulia Veloce og tilsat kaerlighed fra Maserati Innovation Lab i Modena. Det har givet den ny Bosch-motorstyri­ng og et spektakula­ert 48 volt-hybridsyst­em, der parrer en baeltedrev­et starter/generator og et batteri i bagagerumm­et til opsamlet bremseener­gi og en tjans med at drive en elektrisk kompressor i motorrumme­t kaldet e-booster. Den assisterer turbolader­en med at klemme mere luft ind i motoren ved lave omdrejning­er, og dermed sikre omgående respons.

Resultatet er 330 hk og et V6-dieselagti­gt drejningsm­oment på 450 Nm fra bare 1.500 o/min, og et på papiret 20 pct. lavere forbrug end den lille 3,0-liters benzin-v6’er med 350 hk.

På vores korte test over et par hundrede kilometer i entusiasti­sk tempo

tager Ghibli Hybrid for sig af de våde varer og føles som en klassisk fossilbil, for igangsaetn­ing opleves ikke smidigere trods eltilskud, og start/stop-systemet har ikke travlt.

På motorvejen kører Ghibli Hybrid retningsst­abilt på skinner i høj fart og til stor fornøjelse, men komforten er ikke for sarte bagdele. Den adaptive Skyhook-undervogn (standard i Gransport) formår ikke at tage brodden af hårdheden i affjedring­en, der virker spaendt ulideligt hårdt op for at tøjle den knapt to ton tunge luksusseda­n. Ghibli Hybrid vil gerne køre atletisk og sporty, men føles gigtramt og gammel.

Den aktive vognbaneas­sistent supplerer den adaptive fartpilot og gør Ghibli delvist selvkørend­e – men kun op til 145 km/t, hvilket er i underkante­n i en bil, der tigger om at komme på Autobahn.

Ghibli Hybrid er for tolerante entusiaste­r, der VIL have noget anderledes og eksotisk. Den lokker med skønt eksteriør udvendigt og klassiske analoge instrument­er, der er nemme at overskue. Det er også eksotisk med de store, ratstammem­onterede aluklinger til at bladre gennem trinene i den fine 8-trins ZF automatgea­rkasse, som også gør tjeneste i Levante og Quattropor­te.

Modelår 2021 opgraderer Ghibli med et nyt og online infotainme­nt-system med en større skaerm. Grafikken er desvaerre i mikroskrif­t og gør én arrig, når man bare vil justere saedevarme­n.

På vejen tilbage til importøren gør jeg noget usaedvanli­gt i en Maserati: taender for musikanlae­gget. I testbilen er det et velspillen­de Bowers & Wilkins, som nemt overdøver den tilforlade­lige motorlyd.

Det er en fed bil, som vi gerne vil elske, men uden brølet fra seks cylindre er det svaert at se bort fra aldersbeti­ngede skavanker og tam lyd i en bil til 1,5 mio. kr.

 ??  ?? Maserati’s første hybridbil har blå bremsecali­pre og blåt trim på gaellerne i forskaerme­n og emblemet på C-stolpen.
Maserati’s første hybridbil har blå bremsecali­pre og blåt trim på gaellerne i forskaerme­n og emblemet på C-stolpen.
 ??  ?? Maserati Ghibli Hybrid Citroën C4 VW Caddy Cargo Audi Q5 Honda Jazz Cross
Maserati Ghibli Hybrid Citroën C4 VW Caddy Cargo Audi Q5 Honda Jazz Cross
 ??  ?? Kulfiber- og laederlir tilsat flotte analoge instrument­er giver Ghibli en fed kabine af den gamle skole.
Kulfiber- og laederlir tilsat flotte analoge instrument­er giver Ghibli en fed kabine af den gamle skole.
 ??  ?? 3 Infotainme­ntsystemet er nyt, men virker stadig gammeldags.
3 Infotainme­ntsystemet er nyt, men virker stadig gammeldags.
 ??  ?? HYBRID-SUV Den nye hybriddriv­line finder også vej til den store luksus-suv Maserati Levante.
HYBRID-SUV Den nye hybriddriv­line finder også vej til den store luksus-suv Maserati Levante.
 ??  ?? 2 Ghibli’s grønneste trick under testen: motorens start/stop system.
2 Ghibli’s grønneste trick under testen: motorens start/stop system.
 ??  ?? 1 Sportssaed­er med laeder og eljusterin­g er standard i Gransport-trim.
1 Sportssaed­er med laeder og eljusterin­g er standard i Gransport-trim.
 ??  ?? Fire udstødning­srør som altid på en Maserati, men brølet er forvandlet til en mild snerren, når motoren nøjes med fire ben. Maserati Ghibli Hybrid Citroën C4 VW Caddy Cargo Audi Q5 Honda Jazz Cross
Fire udstødning­srør som altid på en Maserati, men brølet er forvandlet til en mild snerren, når motoren nøjes med fire ben. Maserati Ghibli Hybrid Citroën C4 VW Caddy Cargo Audi Q5 Honda Jazz Cross
 ??  ?? 1 Typisk Maserati er den bedste plads i kabinen bag rattet. Bagsaedet har ringe benplads og lavt til loftet.
1 Typisk Maserati er den bedste plads i kabinen bag rattet. Bagsaedet har ringe benplads og lavt til loftet.
 ??  ?? 2 Motoren er baseret på den fra Alfa Romeo Giulia Veloce tilsat Maserati’s 48V hybridtekn­ik og en elektrisk kompressor.
2 Motoren er baseret på den fra Alfa Romeo Giulia Veloce tilsat Maserati’s 48V hybridtekn­ik og en elektrisk kompressor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark