Bil Magasinet (Denmark)

KONTROL OVER DAEKKET

Track Connect er navnet på et nyt system, som kan laese og analysere en bils opførsel via sensorer i daekkene. Systemet kan gøre dig klogere på både dine og din bils evner på en bane – og i trafikken.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen, Stefan Nielsen m.fl.

Daekkene og deres fodaftryk i beskeden størrelse er som bekendt den eneste kontakt mellem hele maskinerie­t, personen bag rattet og underlaget. Det er lidt med daek som med benzin: Vi kan ikke køre bil uden, men begge emner er omtrent så sexede som en tom papkasse. Med Michelin Track Connect daek og tilhørende overvågnin­gssystem bliver daekkene dog ikke bare en hel del mere sexede, de kan også give en stor maengde informatio­n, der kan gøre føreren klogere både på sig selv og på bilen.

Det hele foregår på en app på mobilen, hvor man kan aflaese daektryk og temperatur i realtid. Men sensoren kan også måle g-kraefter og dermed rotationen og rotationsh­astigheden, og det altså i hvert enkelt daek. Når man sammenhold­er alle oplysninge­rne kan systemet fortaelle, om bilen over- eller understyre­r, om den er ved at skride ud og miste vejgrebet, og mange andre ting.

Selve Track Connect-daekket er en saerlig udgave af Michelins trackday-daek, Pilot Sport Cup 2. Udefra er Track Connect identisk med det almindelig­e Pilot Sport Cup 2 daek, men indvendig er der en saerlig holder til den sensor, der skal meddele om begivenhed­erne i daekket.

Gummiholde­ren er på størrelse med en tokrone og sidder på indersiden midt på slidbanede­len. Når man køber systemet, er sensoren ikke monteret i daekket. Det gøres uden brug af vaerktøj i forbindels­e med monteringe­n af daekket. Ved monteringe­n af daekket på faelgen, skal man desuden

vaere opmaerksom på, at sensoren skal sidde cirka ud for ventilen. For at begge dele sker korrekt, anbefaler Michelin, at man bruger vaerkstede­r, der kender til systemet og monteringe­n af det.

Derudover består saettet af en databoks med Gps-modtager, der opsamler og decifrerer signalerne fra daeksensor­erne samt et cigartaend­erstik, der sørger for strøm til boksen.

Som daekket er systemet tiltaenkt trackdays. Pilot Sport Cup 2 daekket er et af de bedste banedaek, der findes, men det er et udpraeget banedaek, som til gengaeld ikke er saerlig godt i regnvejr. Derfor fraråder Michelin, at man bruger det som hverdagsda­ek.

Appen har et stort antal baner i hukommelse­n. Systemet forholder sig således ikke bare til de nøgterne informatio­ner om tryk, temperatur og skridgraen­ser. Han man fortalt systemet, hvilken bane, man kører på, kan appen vejlede om, hvordan banen køres bedst. Appen optager bilens placering på banen, og efterfølge­nde kan man studere sin omgang og få vejledning i, hvordan man kan angribe svingene bedre og dermed få en bedre tid.

Bil Magasinet fik Stefan Nielsen til at teste daekket. Stefan er en erfaren trackday-entusiast, der gerne kører på baner både i Danmark og i Tyskland, ikke mindst Nürburgrin­g. Han kører Porsche 911 GT3 fra 2010 (997) og har hidtil benyttet

netop Michelin Pilot Sport Cup 2 til trackdays. Han fik Track Connect-versionen på før 2020-saesonen, som blev minimeret en del på grund af coronapand­emien.

Stefan har dog fået et godt indtryk af daekkene fra flere baner, hvor han har kørt mange gange før. Her oplevede han ingen dynamisk forskel på Track Connect-daekkene i forhold til de Cup 2-daek, han har kørt med tidligere. Han er begejstret for de mange muligheder for at analysere.

“Det er klart, at jo mere ihaerdig man er, des mere får man ud af systemet. Begynder man eksempelvi­s at justere i daektrykke­t i forhold til varmeudvik­lingen, så er det vigtigt, at man kommer på banen igen umiddelbar­t efter, så daekkene holder den temperatur, som daektrykke­t er sat i”, forklarer Stefan.

Den feature, der vejleder, om bilen kører på skridgraen­sen, har han ikke haft stor fornøjelse af.

“Jeg kommer sjaeldent så langt ud til graenserne, og sker det, har jeg en praecis fornemmels­e af, hvor og hvornår det sker, uden at se på skaermen. Jeg tror også, at jeg vil have for travlt med at styre til at holde øje med skaermen. Men har man vaeret på graensen, er det naturligvi­s fint at kunne se det bagefter”.

Desuden er Stefan begejstret for daektryk-vejledning­en. “Det giver en stor sikkerhed, at systemet fortaeller mig, hvad daektrykke­t skal vaere. Kører man meget på en bane, kan man selv finde det rigtige daektryk, men det kan tage mange omgange at finde det. Med Track Connect får man praecis besked efter få omgange, og man kan endda tage højde for, hvor på banen man gerne vil “gøre en god figur” og indstille trykket efter det. Det er fedt og giver en stor sikkerhed,” forklarer Stefan.

Under sin test af systemet har Stefan oplevet to udfordring­er. Han oplevede jaevnligt, at modtageren ikke kunne se alle sensorer. Det skete ikke hver gang, og der var ikke system i udfaldene. Vi har efterspurg­t andre, der benytter systemet, om de har samme udfordring. Det synes ikke at vaere en generel udfordring med systemet.

Den anden udfordring, Stefan påpeger, er, at brugen af Michelin-appen gør det umuligt at bruge andre lignende apps samtidig på sin mobil. Stefan har hidtil benyttet sig af Harrys Laptimer appen til trackdays, og han ville gerne køre med begge, men det kraever, at han kører med to mobiltelef­oner. Desuden vil en ekstern Gps-antenne formentlig gøre systemet mere praecist, mener Stefan.

VIDSTE DU? Daek tiltaenkt trackday-brug giver ikke bare hurtigere tider, men også en mere praecis oplevelse af, hvad bilen kan og gør i pressede situatione­r.

 ??  ??
 ??  ?? En tur på Nürburgrin­g får større vaerdi med Track Connect, men systemet fungerer naesten endnu bedre på mindre baner.
En tur på Nürburgrin­g får større vaerdi med Track Connect, men systemet fungerer naesten endnu bedre på mindre baner.
 ??  ?? Ud over daekkene består Track Connect-systemet af en pakke med fire sensorer, en modtagebok­s med tilhørende ladeenhed til cigartaend­eren og en mobilholde­r. Pris: 4.500 kr.
Ud over daekkene består Track Connect-systemet af en pakke med fire sensorer, en modtagebok­s med tilhørende ladeenhed til cigartaend­eren og en mobilholde­r. Pris: 4.500 kr.
 ??  ??
 ??  ?? Michelin Track Connect er hverdagsud­gaven af det system, som profession­elle teams benytter sig af til race.
Michelin Track Connect er hverdagsud­gaven af det system, som profession­elle teams benytter sig af til race.
 ??  ?? 3 Sådan vises en optagelse af udviklinge­n i daektrykke­t under en omgang.
3 Sådan vises en optagelse af udviklinge­n i daektrykke­t under en omgang.
 ??  ?? 2 Billedet efter en omgang med anbefaling­er af daektrykju­steringer.
2 Billedet efter en omgang med anbefaling­er af daektrykju­steringer.
 ??  ?? 4 Visning umiddelbar­t efter en fuldendt omgang.
4 Visning umiddelbar­t efter en fuldendt omgang.
 ??  ?? NEM AT GÅ TIL Generelt er Track Connect appen let og intuitiv at bruge: 1 Opsaetning inden afgang tager højde for tid og sted.
NEM AT GÅ TIL Generelt er Track Connect appen let og intuitiv at bruge: 1 Opsaetning inden afgang tager højde for tid og sted.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark