Bil Magasinet (Denmark)

Baeveren bider fra sig

BMW 4-serie vaelter sig i øgenavne, men den hånlige latter forstummer, når den kommer med M-skørter og en staerk 6-cylindret raekkemoto­r.

-

Pludselig flås døren op til bilvaskens venterum af en midaldrend­e herre som en Trump-supporter på sporet af Mike Pence. “Er dét din bil??”. Det kan jeg ikke påstå, og det er også for tidligt på dagen til en ophedet diskussion om baevertaen­derne, gigantnyre­rne, grisen fra Angry Birds eller hvad, fjaeset på den nye 4-serie ellers er blevet mobbet med her på redaktione­n – og af skuffede Bmw-fans på nettet.

“Den er satme fed!”. Døren lukker. Han har en pointe, skønt fronten på den nye 4-Serie er det mest kontrovers­ielle design vi har set fra tysk bilindustr­i siden Ford Scorpio.

Designchef Domagoj Dukec’s plan med 4-serien begynder at give mening, når du ser den i øjnene frem for at skaelde den ud bag et tastatur. I hvert fald topvariant­en M440i med et fabriksmon­teret skørtesaet, der med dramatiske luftindtag giver nyrerne modspil, og saenket undervogn, som får den til at ligne en krympet udgave af den enorme BMW 8-serie Coupé i profil.

Bagfra står du overfor en eksotisk og lav sportscoup­é og ikke bare en 3-serie med faerre døre og en ny kølergrill.

Hvis designet endnu ikke er begyndt at virke på dig, kan jeg anbefale en tur bag rattet af M440i, der kombinerer udsøgt komfort med en forfrisken­de lussing fra en kørehandsk­e, når du aktiverer Sport køreprogra­mmet og lader den 6-cylindrede raekkemoto­r straekke benene.

Under den langstrakt­e motorhjelm laver den op til 374 hk og har i M440i fået et 48 volt mild-hybridsyst­em, der booster effekten med 11 hk ved lave omdrejning­er og modvirker turbotøven. Kraefterne fordeles gennem en smidig 8-trins automatgea­rkasse med et saerligt Sprint-mode, som vi ikke helt forstår, men i praksis er M440i lynhurtig i optraekket. De første 100 km/t er nået et par 1/10 af et sekund langsommer­e end den forrige M4 Coupé – og den helmer ikke på motorvejen før du letter på speederen eller topfarten begraenses ved 250 km/t.

Det normalt så afdaempede udstødning­ssystem skifter prompte spor fra underspill­et snurren til en dyb bas, der får nakkehåren­e til at rejse sig af fryd i en tid, hvor flere og flere sjove biler kommer fremad med cylinderam­puterede symaskinem­otorer med fistelstem­mer.

BMW har meget vel forstaerke­t lyden i kabinen, men den lyder altså også godt udefra, når den accelerere­r.

Vi har tidligere kørt M440i på Jyllandsri­ngen på brede sommerdaek, men denne gang er den trukket i smalle vintersutt­er, og underlaget er vådt og fedtet. Med det standardmo­nterede xdrive firehjulst­raek finder kraefterne stadig vej til asfalten uden problemer, men i de mere sportslige køreprogra­mmer føles M440i i højere grad som en munter baghjulstr­aekker, hvor baghjulene får lov at skeje lidt ud, mens forhjulene fokuserer på at styre.

M440i er et “M Performanc­e Automobile” og ikke et fuldbyrdet medlem af den rabiate M-familie. Den kommer dog med M-afstemt undervogn, adaptive støddaempe­re og en udsøgt 50:50 vaegtbalan­ce, der samlet skaber en alsidig køremaskin­e. At den samtidig ser spektakula­er ud gør, at vi stadig snakker om den på redaktione­n – dét er måske slet ikke så dumt i en verden, hvor bilerne bliver mere og mere ens.

 ??  ?? ▲ Instrument­panelet er ligesom i 3-serien, men med laeder og lir fra M-afdelingen føler du dig bag rattet af en sportscoup­é.
▲ Instrument­panelet er ligesom i 3-serien, men med laeder og lir fra M-afdelingen føler du dig bag rattet af en sportscoup­é.
 ??  ?? ▶ Bagsaedet går fint an på lange ture, hvis ikke du er for høj. Frederik Frey på 1,77 meter kan sidde afslappet.
▶ Bagsaedet går fint an på lange ture, hvis ikke du er for høj. Frederik Frey på 1,77 meter kan sidde afslappet.
 ??  ?? ▶ M440i ser skarp ud herfra. Synd at de store rørhaler bare er “briller” på mindre udstødning­srør inde i kofangeren.
▶ M440i ser skarp ud herfra. Synd at de store rørhaler bare er “briller” på mindre udstødning­srør inde i kofangeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark