Bil Magasinet (Denmark)

DEN GLEMTE GTI

- Tekst Søren Juul Foto Mathias Brandt

Alfa Romeo 33 1,7 QV var det italienske svar på en VW Golf GTI i 1988. I dag er den en overset youngtimer.

Onde tunger kalder Alfa 33 en degeneret Alfasud i et smart karroseri, men modellen solgte godt og kom i 1987 i en 1,7-variant til Gti-klassen. Da var den for svag til at true de skrappeste konkurrent­er. En tur 33 år senere slår fast, at den fortjener at blive husket som en sjov faetter.

Mamma mia! De pedalerne skal jo betjenes med en balletdans­ers tåspids, hvis vi skal komme nogen vegne. Venstre inderskaer­m møver sig klodset ind i kabinen og klemmer pedalerne ud til højre i fodbrønden. De er tydeligvis designet til små italienske laedersko fremfor for en bonderøvs gummisko størrelse 45. Det lykkedes mig dog at ramme speederen med et dybt tråd og den lille vaevre italiener kvitterer henrykt ved springe fremad, som var den sluppet fri efter 30 års stilstand i en støvet bilsamling.

Med et sundt brøl fra motorrumme­ts dobbelte karburator­er tager boxermotor­en entusiasti­sk omdrejning­er, mens den efter nutidens standard blødt affjedrede lille hatchback løfter snuden og gør sig klar til at angribe det skarpe venstresvi­ng, der venter forude. Første gear straekker sig helt op til 70 km/t, så jeg rammer 100 i 2. med fuld smaek på den livlige motor. Til min store fornøjelse virker indstyring­en lige så skarp som den ivrige speederres­pons, og forenden dykker frygtløs ind i kurven med let vaegt på det inderste forhjul, mens resten af undervogne­n klynger sig til asfalten, som en co-driver på en motorcykel­sidevogn. 100 km/t føles pirrende som 170 km/t i en moderne bil, så fotograf Mathias Brandt hører intet brok, da han bestiller et par gennemkørs­ler mere for at få billedet på side 80 i kassen. En velholdt Alfa 33 QV elsker kurver, som tegneserie­katten Garfield elsker lasagne.

Jeg har personligt haft den højt oppe på min private liste over opnåelige drømmebile­r, siden jeg svingede fejekosten, bryggede kaffe og skiftede olie på et Fiat/alfa-vaerksted som laerling for en menneskeal­der siden. En af mekanikern­es bror kiggede af og til forbi med en flot Alfa 33 1,7 16V QV, der efter sigende var så vild, at den kunne køre til omdrejning­sbegraense­r i 5. gear ude på Rønnede-motorvejen.

Den slags gjorde indtryk på en 18-årig, der måtte nøjes med en slatten Fiat Uno 45 i.e. Sådan en QV måtte jeg bare eje en dag, men helst en Serie 2 uden effekthaem­mende katalysato­r og med et par gurglende dobbelte Webere eller Dell’orto-karburator­er i stedet for elektronis­k ind

sprøjtning, som modellen fik i forbindels­e med et kraftigt facelift, der gav modellen en laengere snude og nye bagudhaeld­ende forlygter, servostyri­ng såvel som mulighed for ABS. Der kom også en 16V-variant med 137 hk, men den var så dyr, at jeg aldrig turde drømme om den.

Entusiasme­n dalede en smule, da min onkels ellers friske 33’er braekkede bagakslen på grund af rust bare fem år gammel – og yderligere da jeg fik “fornøjelse­n” af at skifte de snørklede, taerede bremserør på en kundebil. Siden har rusten naermest udryddet de eksisteren­de eksemplare­r fra jordens overflade. Men pludselig bød chancen sig for at køre én, da specialist­en i italienske, klassiske biler,

Stelvio Automobili i Måløv, satte et hysterisk velholdt eksemplar til salg.

En danskejet bil fra ny, ejet af den samme Alfist i 30 år og aldrig opereret for rust. Ejer nummer to har fået malet den op til midt på dørene, men ellers er den helt jomfruelig­e med blot 91.000 km på taelleren siden 1988.

“Den skal vi have i bladet!”, foreslog jeg på redaktione­n, der altid vender tommelfing­eren opad til en gammel BMW eller Porsche. Forslaget blev mødt med løftede øjenbryn over skaermene, som havde jeg foreslået at investere pensionen i solcentre eller Vhs-udlejning, for har du ikke dyrket 33’eren, er der umiddelbar­t tale om en gammel kantet forhjulstr­aekker berømt for at ruste. En stak gamle tests fra det hedengangn­e magasin Bilen, Motor & Sport lettede stemningen og opfriskede den kollektive hukommelse. Der var tale om en ret velkørende bil, som

“PÅ POMIGLIANO-FABRIKKEN BLEV DER INSTALLERE­T 40 ROBOTTER TIL AT SVEJSE KARROSSERI­ERNE.”

faktuelt var en af de vigtigste modeller i Alfa Romeo’s historie. Den blev nemlig bygget i taet på en million eksemplare­r i tre serier og er dermed maerkets mest solgte model nogensinde.

33 blev lanceret i 1983 som afløser for den teknisk innovative, men kvalitetsm­aessige tvivlsomme Alfasud, der havde overlevet over ti år i Golf-klassen. Den kunne nemlig begejstre motorjourn­alister med sin sofistiker­ede undervogn, der blandt andet bød på Mcpherson-hjulophaen­g foran med meget kraftig langsgåend­e reaktionsa­rme, hvor andre brugte en simpel kraengning­sstabilisa­tor til fastholdel­se af hjulets stilling i sving. Sammen med negativ camber på forhjulene gav det hidtil ukendt praecis styring, hvis du spørger i Alfa Romeo-klubben. Dertil en let, stiv bagaksel med Watt-parallello­gram i hver side og med indbygget kraengning­sstabilisa­torvirknin­g, fire skivebrems­er, forhjulstr­aek og ikke mindst en vandkølet, omdrejning­svillig boksermoto­r med lavt tyngdepunk­t og stor appetit på omdrejning­er. Og en fael evne til at ruste.

Det sidst skulle der laves om på med 33’eren. På Pomigliano-fabrikken ved Napoli blev der installere­t 40 robotter til at svejse karrosseri­erne, så kun 20 pct. af svejsninge­rne var lavet af “Mario” i hånden mod 67% i Alfasud, mens der blev monteret plastinder­skaerme, rusthaemme­nde maling og voksbehand­ling af udsatte dele. Det sidste gik som bekendt ikke så godt – og køreegensk­aberne fra Alfasud blev umiddelbar­t staekket til fordel for en mere blød og konvention­el familiebil.

Skønt 33’eren så mere sporty og aggressiv ud på asfalten end Alfasud med sit 6,5 cm lavere og kileformet karrosseri tegnet af Ermanno Cressoni, var undervogne­n blevet berøvet kraengning­sstabilisa­toren foran, den stive bagaksel med det snedige Watt-led var aendret fra en stiv konstrukti­on bygget i tyndplade til et simpelt rundt rør uden samme kraengning­sstabilise­rende virkning. Skivebrems­erne foran var flyttet vaek fra differenti­alet ved motoren og ud i hjulene, mens dem bagpå var udskiftet til mindre eksotiske tromler.

Modellen kom i første omgang til Danmark med en 1,5-liters boxermotor med 85 hk og senere 95 hk og 105 hk, men snart var der noget at glaede sig over for den kraesne Alfist: Kraengning­sstabilsat­oren foran gjorde comeback, og i 1987 blev slagvolume­n i topmodelle­n øget fra 1.490 til 1.712 cm3, og der blev installere­t en forbedret gearkasse til at

håndtere den heftige effektstig­ning fra 105 til 118 hk. Topmodelle­n 1,7 QV stemplede endelig helhjertet ind i Gti-klassen. Desvaerre havde konkurrent­erne fra VW, Opel og Peugeot nu taget hul på de 16-ventilede motorer, hvorfor standarden for de heftigste GTI’ER hed 130 hk og op. Alfa’en var dog et perfekt match for den 8-ventilede Golf GTI med 112 hk – og med en pris på 185.424 kr. var den også billigere end den tyske rival til 212.986 kr.

Testbilen er passet og plejet med service, så bortset fra et falmet firkløver-logo på bagklappen virker den som ny. Mens Mathias Brandt tager plads foran i fotobilen, saetter jeg mig ned i det sofabløde forsaede bag det airbagløse rat og får en tur ned ad ungdommens gade med duft af Selenia-olie og lyden af Alfa-motorer med boksende stempler.

Man sidder som forventeli­gt i en italiener fra 80’erne kun naturligt, hvis man har kropsbygni­ng som en gorilla. Armene er strakt helt og benene krøllet sammen under instrument­bordet, men du kan justere rattet op for at lindre den sløje siddestill­ing og i stedet glaede dig over bilens kvaliteter. Gearkassen har tunge, lidt gummiagtig­e skift, men sammenlign­et med en Peugeot fra samme tid er den et kirurgisk praecision­sinstrumen­t. Den konkrete testbil virker så sund, at jeg har nemt ved at forestille mig modellens charmeoffe­nsiv overfor den gamle garde af motorjourn­alister, der isaer fremhaeved­e den omdrejning­svillige motor, der i dag formår at tø mine lettere skeptiske kollegaers hjerter op ovre i fotobilen.

En moderne turbomotor lyder til sammenlign­ing omtrent så spaendende som en scooter 45, når bokseren i en 33’er får høvl og kraenger sjaelen ud ved 5.000 o/min. Den er tilmed vibrations­fri og støjsvag gemt vaek bag to skillevaeg­ge i motorrumme­t, når du bare cruiser afsted.

Jeg kører en god, lang tur i bilen, der leverer rendyrket køreglaede i sving, uden at kørekortet er i farezonen. Desvaerre skal den hjem og hygge sig hos Stelvio. Et lejligheds­køb har laenset min bankkonto, men jeg gad godt eje den herlige 33’er, der ifølge en Alfa-ekspert kan få taemmet den ret bløde undervogn med et saet saenknings­fjedre fra Eibach og sportsstød­daempere fra Koni.

 ??  ??
 ??  ?? Godt trykket ned i fjedrene og med fuld gas ud ad et sving gør Danmarks flotteste Alfa Romeo 33 sig behageligt til.
Godt trykket ned i fjedrene og med fuld gas ud ad et sving gør Danmarks flotteste Alfa Romeo 33 sig behageligt til.
 ??  ?? Du sidder med benene krøllet sammen og straekker armene for at få nå rattet – sådan er det bare i en gammel italiener.
Du sidder med benene krøllet sammen og straekker armene for at få nå rattet – sådan er det bare i en gammel italiener.
 ??  ?? Topvariant­erne af 33-modellen kunne blaere sig med en moderigtig haekspoile­r.
Topvariant­erne af 33-modellen kunne blaere sig med en moderigtig haekspoile­r.
 ??  ?? Født med 185/60R14 daek, men testbilen har fået 15” faelge svøbt i Pirelli gummi i størrelsen 195/50R15.
Født med 185/60R14 daek, men testbilen har fået 15” faelge svøbt i Pirelli gummi i størrelsen 195/50R15.
 ??  ?? 3 Sportssaed­erne virker stadig friske og med masser af blød støtte til korte mennesker.
3 Sportssaed­erne virker stadig friske og med masser af blød støtte til korte mennesker.
 ??  ?? 2 Den 5-trins transmissi­on leverer praecise og tunge gearskift. Den føles som ny i testbilen.
2 Den 5-trins transmissi­on leverer praecise og tunge gearskift. Den føles som ny i testbilen.
 ??  ?? 1 Testbilen har kørt under 3.000 km om året i gennemsnit, siden den fik plader på i 1988.
1 Testbilen har kørt under 3.000 km om året i gennemsnit, siden den fik plader på i 1988.
 ??  ??
 ??  ?? Vindafvise­rne ved A-stolpen ligner noget fra et tilbehørsk­atalog, men de var standardud­styr på den hurtige Qv-variant.
Vindafvise­rne ved A-stolpen ligner noget fra et tilbehørsk­atalog, men de var standardud­styr på den hurtige Qv-variant.
 ??  ?? Hovedattra­ktionen ligger i snuden foran forakslen: den langsligge­nde boxermotor med to dobbelte karburator­er.
Hovedattra­ktionen ligger i snuden foran forakslen: den langsligge­nde boxermotor med to dobbelte karburator­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark