Bil Magasinet (Denmark)

TØR DU KØBE BRUGT DIESEL

Er køb af brugt dieselbil ikke cirka lige så populaert som at begå barnemord? Nej, slap nu af og tag med til Viborg og se på brugt bil.

- Tekst Steen Bachmann Foto Marc Østergaard, We Shoot Cars

Er det for risikabelt at købe en brugt dieselbil, eller er det genvejen til en billig luksusbil?

Nu går det for vidt: Skal Bil Magasinet laegge papir til en propaganda-artikel til fordel for gammeldags biler med fossildrev­ne forbraendi­ngsmotorer? Ja, det er lige, hvad vi skal! Hvis du kører langt og gerne vil gøre det i en fed bil, giver diesel nemlig mening. Isaer hvis du skal på brugtmarke­det for at købe bil.

Forhandler­ne parallelim­porterer laessevis af Passat GTE’ER, Kia e-niro og VW Id.3.’ere til et sultent publikum i alle aldre, mens de dejlige Passat TDI’ER, Volvo V60 D4’ere og Mercedes C 220 d dieselbile­r er parkeret i kulden. Ensomme står de og venter på at blive beskattet ihjel.

Det er her, det er en lille smule interessan­t at stille spørgsmåle­t: Hvad skal du egentlig bruge din bil til?

Hvis du har brug for en bil, der kan traekke et tungt påhaengskø­retøj, skal du have en diesel – sådan er det stadig. Men hvad så, hvis du kører langt og ikke skal traekke noget? Så er en diesel stadig det bedste bud. For køber er de gode nyheder, at diesel er talt så meget ned de senere år, at det nu kan ses på brugtprise­rne.

Henrik Bollerslev er amatørrace­rkører og indehaver af Lindholm Biler. Han saelger omkring 4.000 nye og brugte biler om året

fra sine forretning­er i Viborg, Aarhus og Fredericia og har observeret en interessan­t ting:

“Kunderne i Viborg og Fredericia er ens, men Aarhus bryster sig jo af at vaere verdens mindste storby, og det kan vi se ved, at vi saelger faerre dieselbile­r end i de øvrige butikker. Jo større by, des mere udskammede er dieselbile­rne, selv om de leverer noget af det laveste reelle Co2-udslip af alle biltyper,” konstatere­r han en iskold vinterdag foran butikken i Viborg, der er tvangslukk­et, men alligevel formår at levere 28 biler under vores visit den sidste fredag i januar.

Henrik finder tre brugte dieselbile­r med det til faelles, at de er markant billigere end de tilsvarend­e benzinvari­anter (for bare fem år siden ville det have vaeret omvendt).

Den grå Focus stationcar fra 2018 har en staerk og sparsommel­ig dieselmoto­r, der kan køre 22-24 km/l i virkelighe­dens verden. Den er mindst 25.000 kr. billigere end en tilsvarend­e Focus 1,0 med 3-cylindret turbobenzi­ner.

Volvo’en har 2-liters diesel af egen avl og er baseret på samme platform som Ford’en, men var dyr fra ny og kan vaere en genvej til en lidt speciel bil i premium-klassen. Den er mere end 50.000 kr. billigere end en tilsvarend­e benzinvari­ant.

Denne skribent liver op, da Henrik finder en 6-cylindret diesel-audi. Den metalgrå A6 3,0 TDI er fra 2014 og i fin stand. Den ligner ikke en ny Audi udefra, men saet bagdelen i det lyse laeder, indstil stol og rat, og tryk på startknapp­en. Nu kommer den velkendte dieselbrum­men fra en magtfuld motor med et serviceint­erval på 30.000 km. Den går gerne 15 km/l i snit, hvilket er ingenting i forhold til en 4-cylindret A6 diesel – eller en ny A6 plugin-hybrid – men lyden! Den er ubetalelig.

Den 3-liters diesel traekker på alle fire hjul og leverer et sundt moment på 500 Nm nede fra 1.400 o/min. S-tronic står for en harmonisk 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse.

Den er dejlig, og det er meget godt, men hvad så, når den skal på vaerksted? Sart dieseltekn­ologi vil jo koste mig en formue? Ikke ifølge erfaringer­ne med alle mulige bilmaerker fra Lindholm Bilers vaerksted. Her er konklusion­en, at der er identiske driftsomko­stninger på diesel og benzin.

“Tidligere kunne der vaere bøvl med højtryksdy­ser og turbolader­e på dieselbile­r, men i dag har benzinbile­r samme teknologi, og begge har partikelfi­lter. Vi solgte flere hundrede af den forrige Focus-model med dieselmoto­r fra PSA. Det var Euro 4 og Euro 5 med problemer med tilsodning ved korte ture, men det er efterhånde­n mange år siden, og i dag har vi ingen problemer med diesel,” siger Henrik.

“Men den politiske korrekthed sniger sig ind. I dag er det ikke kun kulturelit­en, men også specialarb­ejderen, der gerne vil have de rigtige meninger. Så kommer han eller hun til os og vil gerne bytte bil for at få noget mere grønt at køre i, men så siger jeg: Hvis du vil tage hensyn til miljøet, er det så ikke bedre at køre videre i din dieselbil? Det kommer bag på mange, at man kan se sådan på det. Jeg havde en kunde i telefonen den anden dag med arbejde i genbrugsin­dustrien. Han kører 120 km hver vej hver dag, og spurgte, om han skulle have en af de der hybridbile­r. Nej, sagde jeg, du har to muligheder: Du skal have en nyere dieselbil, eller også skal du over på ren el. Det var han lidt overrasket over.”

Hvad siger Bilbasen – vil en brugt diesel rasle ned i vaerdi?

“Afskrivnin­gen på en brugt diesel kan vaere høj, isaer hvis bilen er købt for dyrt. Det gaelder faktisk alle biler men er saerligt problemati­sk med gamle dieselbile­r. Den tendens vil blive forstaerke­t de kommende år, af den årsag, at bilerne bliver svaerere og svaerere at saelge. Men det fjerner ikke det faktum, at de får en anbefaling, hvis man kører mange kilometer og vil have høj komfort,” siger Jan Lang fra Bilbasen.

Diesel er den biltype, der giver den største frihed. Det er her, der er laengst mellem optankning­erne, og du behøver ikke ligge i lae bag en bus. Derfor giver det mening.

“VI ANBEFALER DIESEL, HVIS DU KØRER MANGE KILOMETER OG VIL HAVE HØJ KOMFORT. LAV PRIS UDLIGNER VAERDITABE­T”

 ??  ??
 ??  ?? Standarder for emission fra dieselbile­r besluttes af Eu-kommission­en. Euro 5 gaelder dieselbile­r produceret 200915, mens Euro 6 gaelder fra sept. 2015.
Standarder for emission fra dieselbile­r besluttes af Eu-kommission­en. Euro 5 gaelder dieselbile­r produceret 200915, mens Euro 6 gaelder fra sept. 2015.
 ??  ?? Henrik Bollerslev fra Lindholm Biler i Viborg forsøger at tale Bachmann ind i den fine Audi A6 V6 TDI i midten.
Henrik Bollerslev fra Lindholm Biler i Viborg forsøger at tale Bachmann ind i den fine Audi A6 V6 TDI i midten.
 ??  ?? VIDSTE DU? En stor Audi med V6-diesel koster vel kassen at holde kørende? Ja og nej: Driftsudgi­fterne svarer til den tilsvarend­e 3,0 TFSI turbobenzi­ner.
VIDSTE DU? En stor Audi med V6-diesel koster vel kassen at holde kørende? Ja og nej: Driftsudgi­fterne svarer til den tilsvarend­e 3,0 TFSI turbobenzi­ner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark