Bil Magasinet (Denmark)

Miljøgraen­ser

Ny registreri­ngsafgift får konsekvens­er. Nye miljøgraen­ser i byerne får store konsekvens­er.

-

50 gram CO2 pr. kilometer er en skelsaette­nde graense ved beregning af den nye registreri­ngsafgift. Graensen blev fastsat, da en ny lov om registreri­ngsafgift blev endeligt vedtaget i februar. Den har komplicere­t afgiftsber­egningen men til gengaeld ser det ud som om, den vitterlig har justeret registreri­ngsafgifte­n, så den favorisere­r såkaldte grønne biler uden at traekke gulvtaeppe­t vaek under ejere af andre biltyper.

Eller... sådan så det ud, indtil Elbilkommi­ssionen i anden ombaering kom med sine anbefaling­er. De foreslår blandt andet, at adgangskra­vene til store byers miljøzoner strammes, så både vare- og personbile­r med dieselmoto­r kun har adgang til miljøzoner­ne, hvis deres dieselmoto­rer er Euro 5- eller Euro 6-godkendte. Det vil i praksis betyde, at dieselbile­r fra før 2011 ikke laengere må køre i indre by i København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Det har allerede haft stor indflydels­e på salget af aeldre dieselbile­r på brugtmarke­det. Men også salget af nye dieselbile­r er bremset. I dag er emissionsg­raenserne for nye benzin- og dieselbile­r de samme. Det betyder reelt, at dieselbile­r nu er mere klimavenli­ge end benzinbile­r. Dieselbile­r kører laengere på literen end benzinbile­r, og udleder dermed mindre CO2, og kan køre på biodiesel, som pr. definition er taet på Co2-neutralt. Laes Steen Bachmanns forsvar for dieselbile­n fra side 44.

På et andet område rammer de nye afgifter dog underligt. Den nye Co2-graense på 50 g/km slår en kile ned i udvalget af opladnings­hybrider. Har plugin-hybriden et stort batteri, er dens teoretiske Co2-udledning under 50 gram, hvorved registreri­ngsafgifte­n bliver betydeligt lavere. Det er tilfaeldet for Mercedes GLE, mens den direkte konkurrent Audi Q7 lige praecis ikke er under graensen, hvorved den bliver betydeligt dyrere. Se Mathias Brandts stortest af de to og en kaempe Ford plugin-hybrid fra side 48.

 ??  ?? Bil Magasinet 2104 udkommer med to forsider. En til abonnenter (t.v.) og en til løssalg. Naeste nummer (2105) udkommer 8. april 2021.
Bil Magasinet 2104 udkommer med to forsider. En til abonnenter (t.v.) og en til løssalg. Naeste nummer (2105) udkommer 8. april 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark