Bil Magasinet (Denmark)

SE VEL EFTER – DET ER EN ELBIL

Mens VW satser på helt ny grundlaegg­ende teknik til sine nye elbiler, har Mercedes valgt at konvertere sine kendte modeller fra fossil til el. Men den nye lille EQA ligner en mere end vaerdig konkurrent til VW ID.3.

- Mercedes EQA 250

Lyden udebliver, og affjedring­en er mere komfortabe­l, hvilket omgående giver indtryk af en mere luksuriøs bil. Det kan vel blive den feature, der placerer den nye lille Mercedes EL-SUV staerkt i forhold til de naermeste konkurrent­er, som lige nu er Kia e-niro, VW ID.3 og ikke mindst Tesla 3.

EQ er Mercedes’ navn for dedikerede elbiler. Første bil var EQC, som er en elvariant af Mercedes GLC, dog med en tydelig forskel i det udvendige design. Derefter fulgte EQV, som er elvariante­n af Mercedes V-klasse (Mercedes’ bud på en VW Transporte­r). Nu følger så tredje Eq-model med efterbogst­avet “A”.

Mens VW og Tesla er startet fra bunden og har udviklet grundtekni­k kun beregnet til elbiler (VW ID.3 og Tesla 3), så har Mercedes skudt genvej ved at tage udgangspun­kt i det kendte modelprogr­am. Den grundlaegg­ende teknik under GLA, den såkaldte Mfa-platform, var fra starten udviklet til opladnings­hybriddrif­t, men varianter til udelukkend­e el har vaeret en udfordring for ingeniører­ne, som har måttet acceptere et par kompromiss­er.

Batteriern­e er placeret under gulvet i kabinen og under bagsaedet, hvor de ikke umiddelbar­t optager plads, og bagagekapa­citeten er også naesten intakt.

Bag rattet er det kun de dedikerede el-informatio­ner, der afslører teknikkens sammenhaen­g, men hvor VW ID.3 og Tesla 3 kan prale med masser af plads og plant gulv i hele kabinen, fordi den grundlaegg­ende opbygning har placeret batteriern­e i hele bilens bund, så har GLA bevaret sin kardantunn­el både for og bag, og tilbyder dermed mindre rummelighe­d. GLA får heller ikke gevinsten af en lille venderadiu­s, som elbiler med dedikeret teknik ofte har.

Selv om undervogne­n grundlaegg­ende blot er justeret for at kunne klare den ekstra vaegt, som batterivar­ianten tilegner sig i forhold til fossilbile­rne, så er affjedring­skomforten i behold, både på dårligt underlag og ved høj fart. Retningsst­abiliteten er flot, og støjniveau­et er lavt.

Motoren er på 190 hk, og det er tilstraekk­eligt til et frisk afsaet. Topfarten er begraenset til 160 km/t, men den traekker ufortrøden­t til motorvejsf­art.

Officielt går den fra 0-100 km/t på 8,9 sekunder, men det føles hurtigere.

Batteriet er på 66 kwh, og den officielle Wltp-raekkevidd­e er 420 km. Første tur bag rattet af den let camouflere­de bil gav ikke mulighed for at gå i dybden med dynamik, forbrug og raekkevidd­e.

Bag rattet er EQA en GLA, som du kender den – på naer nogle få elspecifik­ke indretning­er. Det gaelder skiftepale­r på bagsiden af rattet til brug for justering af regenereri­ngsstyrken og dermed bremseeffe­kten, når du slipper speederen. Palerne kan regulere regenereri­ngen i fire trin.

Mercedes Eqa-priserne begynder ved 400.000 kr. for en 250-variant. Altså lidt dyrere end en VW ID.3, der starter ved 310.000 kr. for en variant med samme effekt og raekkevidd­e, men formentlig med en del mindre udstyr. EQA ventes til Danmark omkring sommerferi­en.

Der er koldt på toppen. Vil man vaere med blandt de bedste, skal man have et gennemført produkt. Kia havde knap navnet til at vaere med i den dyre ende af modelskala­en, hvor Mercedes, BMW og Audi saetter normerne. Men med Stinger’en havde de produktet – da den blev introducer­et for fire år siden.

Da var Stinger den nye dreng i klassen, som bortset fra navnet matchede BMW i alt fra design til teknik og udstyr, og også Bil Magasinet var ved at falde på halen. Men det er fire år siden, så en let revidering er på sin plads, men den piller desvaerre lidt af glansen af den nok så fine Kia.

Bilen er selv sagt ikke blevet ringere, men konkurrent­erne har lanceret nye modeller med nye design, ny teknik og flere features, mens Stinger-revisionen er så forsigtigt, at du er tilgivet for ikke at spotte den.

Vil du vaere sikker, så tjek haekdesign­et: 2021-Stinger har fået et gennemgåen­de lygtebånd på bagklappen. Tilsvarend­e har fronten fået en mindre opdatering, så fuld Led-lys nu er standard.

Nu er det ikke, fordi designet er falmet på fire år, men den forsigtige tilgang går igen indvendigt, hvor den mest omfattende aendring gaelder en opdatering af infotainme­nt-systemet, som resten af Kia/hyundai-programmet nyder godt af i øjeblikket.

Der er dog kommet nye materialer og en endnu bedre finish nogle steder, men instrument­erne er stadig klassiske ure delt af et display. Benzinmoto­ren er også den kendte 3,3-liters V6 på 366 hk. Den 4-cylindrede 2-liters motor udgår af det danske program. Til gengaeld er firehjulst­raek standard.

Det er stadig en saerdeles velkørende langtursbi­l. Testbilen var dog yderst følsom over for underlaget, hvilket kan skyldes vinterdaek­kene.

 ??  ?? EQA var endnu ikke praesenter­et, da vi kørte den i København, derfor daekker camouflage­n saerlige Eqa-elementer.
EQA var endnu ikke praesenter­et, da vi kørte den i København, derfor daekker camouflage­n saerlige Eqa-elementer.
 ??  ??
 ??  ?? Al betjening er praecis den samme, som i GLA. Kun digital instrument­eringen skiller sig ud.
Al betjening er praecis den samme, som i GLA. Kun digital instrument­eringen skiller sig ud.
 ??  ?? 1 Saederne er fra GLA, men indtraekke­t er unikt for Mercedes EQA 2 Bagagerumm­et er naesten intakt. Batteriern­e ligger i kabinen 3 EQA kan lade hjemme med 11 kw og med hurtiglade­r op til 100 kw.
1 Saederne er fra GLA, men indtraekke­t er unikt for Mercedes EQA 2 Bagagerumm­et er naesten intakt. Batteriern­e ligger i kabinen 3 EQA kan lade hjemme med 11 kw og med hurtiglade­r op til 100 kw.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ifølge Kia er Wltp-braendstof­forbruget 9,2 km/l. Under testen, uden økonomisk kørsel, kørte vi faktisk 10,0 km/l.
Ifølge Kia er Wltp-braendstof­forbruget 9,2 km/l. Under testen, uden økonomisk kørsel, kørte vi faktisk 10,0 km/l.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark