Bil Magasinet (Denmark)

GODT NYT FRA ØSTFRONTEN

Tredje generation af Dacia Sandero er ikke laengere en romkugle af aflagt fransk mekanik. Den rumaenske minibil har fået adgang til hylden med nutidens Renault Clio-stumper, og dét giver den et stort løft i sikkerhed og oplevet kvalitet.

- Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero har aldrig vaeret opskriften på en pirrende køreopleve­lse, og det laver tredje generation ikke om på. Det skal naermest gå ned ad bakke på motorvejen, hvis den skal lokkes over 140 km/t, og i hård sidevind virker den retningsst­abil som en overrislet svensker i Nyhavn.

Det handler om noget helt andet: Dacia Sandero giver dig en ny og veludstyre­t bil til lav pris, men nu skal du ikke holde dig for naesen for dunsten af discount. Mekanikken har taget et tigersprin­g fremad, for 3. generation deler platform med den nuvaerende Renault Clio. Det har gjort det muligt at installere mere moderne sikkerheds­udstyr i bilen som seks airbags, automatisk nødbremse, overvågnin­g af blinde vinkler og hillstart-assist.

Vi er bag rattet af Stepway-versionen med 37 mm højere frihøjde, tagraeling­er og friske offroad-agtige skørter, der giver den et moderigtig crossover-look. Sandero ligner grundlaegg­ende sig selv, men fremstår moderne med et mere strømlinet karrosseri. På en parkerings­plads naer Roskilde er det tid til nørde nyhederne i Renault Clio’s rumaenske faetter:

Forgaenger­ens spinkle vippedørhå­ndtag er skiftet ud med nogle fikse nye greb, der betjenes med et snuptag. I kabinen venter en kaempe opgraderin­g: Rattet kan nu justeres i to retninger, forsaedern­e er til at holde ud at sidde i, og der er kommet klimaanlae­g med digital indstillin­g og nøglefri adgang til bilen med et nøglekort, du kan beholde i lommen a la Renault.

På højeste udstyrsniv­eau Comfort (der er to udstyrsniv­eauer) har instrument­panelet et blødt lag tekstil på instrument­bordet, der laegger en daemper på den hårde plast. Finish og materialer føles stadig til den billige side, men sammenlign­et med den gamle er det som at rejse ti år frem i tiden.

Der fås tre infotainme­ntsystemer – i basisversi­onen bruger man sin egen telefon til radio/navigation via en app. Naeste løsning hedder Media Display, der benytter en 8” trykfølsom skaerm til Dab-radioen, Android og Apple Carplay. I testbilen sidder Media Nav-sy

stemet med 10” skaerm med indbygget navigation, som fungerer glimrende og endnu bedre med Apple Carplay. Omme på bagsaedet er der nu kommet fire cm mere benplads og god plads til skuldrene.

Importøren gør det nemt at overskue modelprogr­ammet. Du kan vaelge mellem Sandero og Sandero Stepway, udstyrsniv­eau Essential eller Comfort – og én 1,0 liters turbomotor, som kan kombineres med en 6-trins manuel gearkasse eller en trinløs Cvt-gearkasse som i testbilen.

Har du god tålmodighe­d og hader at skifte gear, kan Cvt-gearkassen vaere en fin løsning til bykørsel, for ved moderat belastning virker den naesten som en automatgea­rkasse takket vaere indlagte “kunstige” trin, men den tager pusten fra de 90 heste i motorrumme­t, der skal bruge hele 14,2 sek. på at slaebe bilen op til 100 km/t. Det kraever stort tilløb at lave en overhaling på landevejen. Og nej, der kommer ingen momentstae­rk dieselmoto­r til undsaetnin­g, og fabrikken har heller ikke planer om at elektrific­ere motorrumme­t med hybridtekn­ologi fra Renault, da det er for dyrt i forhold til, hvad folk vil betale for.

Trods den mere moderne platform,

er det ikke lykkedes Dacia at opgradere modellens evne til at begejstre biltosser. Det store rat er forbundet med et styretøj, der er dødt som en rådden kindtand, og undervogne­n virker direkte slatten i sving, men bilen leverer varen, når du bare gerne vil transporte­re en lille familie i en jomfruelig kabine med fin støjisoler­ing, god plads og nutidigt niveau af sikkerheds­udstyr. At den tilmed ser smart ud i sit Stepway-kostume og fås uden fra 119.990 kr. gør, at Dacia har fået konkurrenc­edygtig minibil på hånden.

 ??  ?? Fuld Led-lygter med Dacia’s nye dobbelt “Y-signatur” er standard på Stepway og den almindelig­e Sandero.
Fuld Led-lygter med Dacia’s nye dobbelt “Y-signatur” er standard på Stepway og den almindelig­e Sandero.
 ??  ?? HER UDVIDES 42 mm ekstra plads til staengerne og bedre skulderpla­ds gør den nye Sandero til en stor minibil.
HER UDVIDES 42 mm ekstra plads til staengerne og bedre skulderpla­ds gør den nye Sandero til en stor minibil.
 ??  ?? Stepway-versionen har fire cm haevet undervogn, tagraeling­er og offroad-skørter. Merpris: 25.000 kr.
Stepway-versionen har fire cm haevet undervogn, tagraeling­er og offroad-skørter. Merpris: 25.000 kr.
 ??  ?? Orange detaljer, stofbeklae­dning og en 8” skaerm med Apple Carplay gør Sandero Stepway naesten moderne indenfor.
Orange detaljer, stofbeklae­dning og en 8” skaerm med Apple Carplay gør Sandero Stepway naesten moderne indenfor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark