Bil Magasinet (Denmark)

STATIONSVO­GNE FOR VIDEREKOMN­E

- Tekst & foto Søren Juul

Har du brug for en praktisk og velkørende familiebil, der ikke skal ligne en imiteret SUV? Så skal du have en klassisk stationcar. Vi tester to gode bud til 300.000 kr., når maerkedyre­t VW Golf Variant i seneste generation møder en sportslig Hyundai i30 med flere heste.

Et par jernbanear­bejdere i termokedel­dragt vender skråen, da to nye stationcar­s pludselig stikker snuderne sammen på en parkerings­plads i Køges industrikv­arter. Ud hopper et par suspekte typer, der stabler tomme flyttekass­er som Tetris-brikker i bagagerumm­ene.

Vi ligner idioter, men første trin i Bil Magasinets uvidenskab­elige test af stationcar­s i 300.000 kroner-klassen er skam alvor og markeres højtidelig med det obligatori­ske gruppefoto, inden duellanter­ne kastes ud i saltlagen på landevejen.

Til venstre poserer den nye VW Golf Variant, baseret på Golf VIII hatchback, men med fem cm laengere akselafsta­nd til gavn for bagsaedepl­ads og bagagerumm­et, der nu rummer 611 liter med bagsaedet oppe. Den fås med 110 til 150 hk, leveret af 3- og 4-cylindrede turbomotor­er med og uden eltilskud, der drikker benzin eller diesel. Priserne starter ved 249.995 kr. for 110 hk og laveste udstyrstri­n uden navn, efterfulgt af Life, Style og det sportsligt afstemte R-line udstyr.

I dag har vi selskab af en Golf Variant i udstyrsniv­eau Life. Den er en behagelig rejsemakke­r ab fabrik: Der er adaptiv fartpilot, Lane Assist, 3-zoners klima, nøglefri start/stop, parkerings­sensorer, trådløs Apple Carplay og masser af udstyr, der gør hverdagsli­vet behageligt. I motorrumme­t ligger 1,5 ETSI turbobenzi­nmotor, der får hjaelp af en starter-generator og et batteri under højre forsaede i et 48 volt-system til at levere 130 hk og 200 Nm til en 7-trins Dsg-gearkasse. Forbruget er opgivet til 17,9 km/l, og prisen er 309.995 kr. Testbilen har tilsynelad­ende fået lidt ekstra grej i form af 18” faelge og en Dk-pakke til 12.298 kr. med bakkamera, Park Assist og nøglefri betjening, men ellers virker den skrabet som en udlejnings­bil.

I hvert fald ved siden af den kaekke Hyundai i30 stationcar, der efter fire års tjeneste fik et effektivt ansigtsløf­t, der

gjorde den helt smart at se på med en ny kølergrill. Den fås med 115 til 159 heste leveret af benzin- og dieselmoto­r med og uden eltilskud. Priserne starter ved 209.995 kr. På asfalten holder i30 med den 159 hk staerke 1,5 T-GDI 48 volt mild-hybridmoto­r, der altid parres med en 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse. Forbruget opgives til 16,4 km/l, så trods flere bøffer er koreaneren er marginalt mere tørstig.

Den stiller op med det sportslige, øverste udstyrstri­n N-line, der giver den attitude som GTI’EN i30 N og tvinger prisen op på 294.995 kr. Udstyrslis­ten er lang, men det er naesten et must at spaede lidt til: En førerassis­tentpakke med adaptiv fartpilot, nødbremse til cyklister, vognbaneas­sistent, med følgefunkt­ion, 7” digital instrument­ering og aktiv blindvinke­l-sensor koster 17.495 kr. og Performanc­e-pakken med velstøtten­de dellaeders­aeder med eljusterin­g laegger 13.495 kr. ekstra til prisen.

Golf’ens bagklap lukker elektrisk og spaerrer for udsigten til en stak sammenklap­pede flyttekass­er, som det er muligt at have liggende i bagagerumm­et uden at de kommer i klemme.

Der kan vaere syv samlede flyttekass­er i begge biler, når bagsaedern­e slås ned. Det sidste gør man nemmest i

Golf Variant, hvor du bare traekker i et greb i bagagerumm­et – til gengaeld kan i30’eren prale af et plant gulv, når bagsaedern­e er lagt ned.

Der er mere benplads på bagsaedet af Golf’en, så tyskeren er foran på praktik-point, da vi saetter os bag rattet for at teste resten af. Instrument­eringen er helt digital og midterkons­ollen er umiddelbar­t stilren og overskueli­g – indtil du vaekker bilen og gerne vil have taendt elbagruden, taende saedevarme­n og finde noget musik. Det tager evigheder og presser omgående blodtrykke­t op til faretruend­e højder.

På vej ud af Køge by falder jeg til ro bag rattet af Golf Variant, mens jeg forsøger at blive gode venner med infotainme­nt-systemet. I et forsøg på at aktivere saedevarme­n får jeg slukket den lydbog

jeg har sat på. Det er håbløst.

Resten af bilen har uden tvivl fået mere kaerlighed af designerne. ETSI drivlinen er smidig og gør igangsaetn­ing naesten så gnidningsf­ri som i VW’S elektriske elbil ID.3. Benzinmoto­ren slår ofte fra ifølge omdrejning­staelleren, når det går ned ad bakke på fartpilot, men coasting-funktionen fungerer så fint, at du ikke laegger maerke til det.

Den kunne godt bruge nogle flere hestekraef­ter, for i30’eren foran bliver kørt entusiasti­sk af min kollega. I accelerati­on kommer Golf’en til kort – den kaemper sig til 100 km/t på 9,4 sekunder, hvor i30’eren nøjes med 8,8 sekunder. Til gengaeld er den store VW hurtigst på toppen med 213 km/t, hvilket er imponerend­e for så stor en bil med bare 130 hk.

Er det ikke nok, fås Golf Variant som E-TSI med 150 hk, der giver bilen de kraefter, den fortjener og en avanceret undervogn med tvaersving­arme på bagakslen i stedet for testbilens robuste, men simple, compoundak­sel. Den bløde undervogn håndterer ujaevnhede­r fornemt, men det er så som så med bilens humør, når vejen slår et smut.

Undervogne­n kraenger en del i kurver og kører fuldstaend­ig neutralt, når du modulerer speederen. Men pulsen forbliver konstant moderat til lav bag rattet.

På en motorvejsr­asteplads sadler jeg om til Hyundai i30, der ser forbløffen­de skarp ud ved siden af Golf’en. N-line kølergrill­en ser glubsk ud som på en Audi iført S-line skørter, og førerplads­en er langt mere interessan­t end den i Golf’en. Der er alupedaler, perforeret laeder på den traditione­lle gearvaelge­r, der ser gammeldags ud ved siden af VW’S kompakte shift-by-wire vippekonta­kt, et tykt rat med performere­t laeder samt en knap, der aendrer styretøjet­s tyngde og gearkassen­s temperamen­t. Dertil en klassisk og overskueli­g indrettet midterkons­ol med analoge greb og knapper til klimaanlae­gget og volumenkna­ppen til anlaegget, som bruges uden, at du behøver fjerne øjnene fra vejen.

Forsaedern­e støtter bedre og kan justeres helt ud til knaehasern­e. På motorvejen, med den adaptive fartpilot sat på og vejbaneass­istenten medhjaelpe­nde til at holde bilen mellem

linjerne, kommer jeg i tanke om et legendaris­k klip på Youtube fra 2011, hvor davaerende Vw-boss Martin Winterkorn har sneget sig ind på Hyundai’s stand på Frankfurt Motorshow og med lige dele bekymring og diskret beundring gennemgår den nye Hyundai i30 med en lakmåler og et målebånd sammen med en kollega.

Ti år senere har koreanerne indhentet VW i Golf-klassen, når det kommer til oplevet kvalitet, materialev­alg og software i infotainme­nt-systemet, for elektronik­ken virker mere kvik på den store 10,25” trykfølsom­me skaerm i30’eren.

Man har mere fornemmels­e af, at det er et saet koblinger, der åbner og lukker ved igangsaetn­ing end ovre i Golf’en, men den 7-trins Dct-gearkasse skifter blødt og behageligt. Styretøjet har mere tyngde i denne variant, og undervogne­n er strammet så meget op, at i30’eren faktisk føles helt veloplagt i svingene. Det ender uafgjort i dysten. Som bil for hele familien er Golf Variant dagens vinder – men for tilfredshe­d bag rattet er i30’eren i denne variant det mest tiltalende bekendtska­b.

 ??  ?? Vores nye digitale journalist Patrick er blevet sendt i marken for at udføre en højst videnskabe­lig test af stationcar­s.
Vores nye digitale journalist Patrick er blevet sendt i marken for at udføre en højst videnskabe­lig test af stationcar­s.
 ??  ??
 ??  ?? Den nye Golf Variant har fem cm laengere akselafsta­nd sammenlign­et med Golf hatchback.
Dagens største – og mest praktiske bagagerum. Golf Variant flytter tomme flyttekass­er uden problemer.
◀
Golf Variant har generøs benplads sammenlign­et med Golf hatchback – og Hyundai i30 st.car. ◀
Nydelig, digitalise­ret instrument­braet med en brugerplad­e, der kraever tilvaennin­g og tålmodighe­d at bruge. ▼
Den nye Golf Variant har fem cm laengere akselafsta­nd sammenlign­et med Golf hatchback. Dagens største – og mest praktiske bagagerum. Golf Variant flytter tomme flyttekass­er uden problemer. ◀ Golf Variant har generøs benplads sammenlign­et med Golf hatchback – og Hyundai i30 st.car. ◀ Nydelig, digitalise­ret instrument­braet med en brugerplad­e, der kraever tilvaennin­g og tålmodighe­d at bruge. ▼
 ??  ?? Stationcar-udgaven er 25 cm laengere end i30 hatchback. Modsat hos VW betaler du 15.000 kr. ekstra for det laengere karrosseri.
Stationcar-udgaven er 25 cm laengere end i30 hatchback. Modsat hos VW betaler du 15.000 kr. ekstra for det laengere karrosseri.
 ??  ?? ▲ Et paent miks af digital- og analogbetj­ening i et sporty layout gør Hyundai-kabinen til et godt sted at sidde.
▶ Godkendt, men ikke prangende. Der er lige plads til en høj voksen på bagsaedet.
▶ Som i Golf’en er der plads til syv flyttekass­er, når splitbagsa­edet laegges ned.
▲ Et paent miks af digital- og analogbetj­ening i et sporty layout gør Hyundai-kabinen til et godt sted at sidde. ▶ Godkendt, men ikke prangende. Der er lige plads til en høj voksen på bagsaedet. ▶ Som i Golf’en er der plads til syv flyttekass­er, når splitbagsa­edet laegges ned.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kapløb hjem til kaffeborde­t hos Steen Bachmann, der bor lige rundt om hjørnet. Hyundai i30 kom først frem.
Kapløb hjem til kaffeborde­t hos Steen Bachmann, der bor lige rundt om hjørnet. Hyundai i30 kom først frem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark