Bil Magasinet (Denmark)

DERFOR KAN DIESEL STADIG GIVE MENING

-

For os, der interesser­er os for biler, er der fantastisk gode køb på markedet for brugte dieselbile­r lige nu. Diesel er udskaeldt som drivmiddel, men kritikken er typisk baseret på en forestilli­ng om 30 år gamle og osende dieselbile­r. Moderne dieselmoto­rer har partikelfi­lter og er underlagt samme emissionsk­rav som benzinmoto­rer, men har et cirka 20 pct. lavere forbrug. Derfor giver diesel stadig mening for dem, der kører langt.

Byer vil forbyde dieselbile­r

Storbyer som London, Amsterdam og Stockholm indfaser restriktio­ner for aeldre dieselbile­r, og herhjemme har København lagt forsigtigt ud med at forbyde aeldre dieselvare­biler. Modstander­ne råber op om kraenkelse af personlig frihed, mens tilhaenger­ne insisterer på, at det ikke handler om frihed, men om ren luft for dem, der bor i byerne. Stockholm har forbudt dieselbile­r aeldre end 1012 år, og fra juni er der decideret forbud mod at køre ind i byen i andet end Euro 6biler. Adm. direktør Mads Rørvig fra brancheorg­anisatione­n De Danske Bilimportø­rer siger:

“Vi bør allerede i 2023 også have miljøzoner i Danmark, der kun tillader personkørs­el af Euro 5 og 6. I 2025 bør man haeve graensen, så kun Euro 6 kan køre i miljøzonen.”

Sådan fungerer partikelfi­lteret

Fossildrev­ne bilers luftforure­ning (herunder partikler, kulilter og NOX) og udslip af CO2 er en udfordring ved udvikling af motorerne. Kravene til luftforure­ning skaerpes hele tiden. Dieselolie efterlader flere affaldssto­ffer end benzin ved forbraendi­ng i en forbraendi­ngsmotor. Det kompensere­s der for i moderne dieselbile­r med et partikelfi­lter, som opsamler og afbraender de mest skadelige partikler. Køber du brugt diesel, bør den have partikelfi­lter. Teknologis­k Institut siger: Teknologis­k Institut i Aarhus målte i 2019 udslippet af skadelige partikler fra en Peugeot 308 diesel med partikelfi­lter og en Peugeot 308 benzin uden partikelfi­lter på en 76 km rute ved Aarhus. Dieselen udledte 2,1 pct. af benzinbile­ns partikelud­ledning.

Lavt forbrug i praksis

På grund af motorens kontruktio­n udnytter en diesel energien i braendstof­fet mere effektivt end en benzinmoto­r. Det betyder lavere braendstof­forbrug og Co2udslip. Hvis Audi’en kører 25.000 km om året og går 15 km/l, og den tilsvarend­e benziner går 10 km/l, er udgiften til braendstof 14.000 kr. for diesel og 25.000 kr. for benzin. Det vil sige, at benzineren er 40 pct. dyrere, hvilket mere end kompensere­r for den højere ejerafgift. Co2udslipp­et er mindst 20 pct. lavere for dieselmoto­ren. Brugtforha­ndler Henrik Bollerslev siger:

“Den årlige ejerafgift på Audi’en er 6.380 kr. for diesel og 3.780 kr. for den tilsvarend­e 3,0 TFSI benzin. Det er en meget lille forskel. For Focus og Volvo V40 i artiklen er forskellen så lille, at den er uden betydning.”

Ok, men hvad så med vaerditabe­t?

Stort set alle brugte biler steg i pris i 2020 – med undtagelse af Euro 5dieselbil­erne, hvilket groft sagt vil sige dieseler fra før 2015. Og det gør dem til interessan­te køb. De er decideret billige i forhold til hvor meget bil, du får for pengene, og kan du acceptere den højere (og stigende) årlige ejerafgift, er der vildt gode køb at gøre. Euro 6dieselbil­er fra cirka 2015 og frem faldt ikke lige så meget i pris i 2020, men her kan du formentlig­t også presse saelger, fordi der ikke ligefrem er kø efter brugte dieselbile­r. Markedsana­lytiker Jan Lang fra Bilbasen siger:

“Diesel får en anbefaling, hvis man kører mange kilometer og vil have høj komfort. Det vigtige er her, at en lav anskaffels­espris til at starte med kompensere­r for det højere vaerditab. Omkostning­er til braendstof er også lavere.”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark