Bil Magasinet (Denmark)

LUKSUS-SUV’ER PÅ MILJØETS SIDE

Det er sjaeldent forbundet med god samvittigh­ed at trille rundt i milliondyr­e SUV’ER. Men disse tre giver alligevel miljømaess­ig mening på flere niveauer. Vi tog dem en tur med til Jylland for at finde ud af, hvilken du skal vaelge.

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul

Det er ikke hver dag, at en Ford skal bide skeer med Audi og Mercedes-benz. Ikke desto mindre er det praecis det, som Ford har gang i med den nye Explorer. Med en startpris på 1.095.150 kr. ender den naturligt i disse luftlag.

Til gengaeld får du også en SUV, hvor det eneste ekstraudst­yr er en metallak til maksimalt 10.560 kr. Ting som panoramaso­ltag, B&o-højttalere, 20” faelge og massage i forsaedern­e er standard. Explorer er veludstyre­t, hvilket man ikke kan sige om testens to andre konkurrent­er, Audi Q7 og Mercedes GLE.

Audi Q7 55 TFSI e starter ved 1.159.990 kr., men Mercedes-benz GLE 350 de er helt nede på 792.097 kr. Når man medregner ekstraudst­yr, ender Q7’eren på 1.611.179 kr. Mens GLE’EN holder sig under én million kroner, med en pris på 923.997 kr. At prisen på GLE er så lav i forhold til de to andre skyldes, at den udleder under 50 gram CO2, hvilket giver den en klar afgiftsfor­del.

Den store Ford Explorer føles ikke mindre, når du stiger op i den enorme SUV. Et kig i bagspejlet giver naermest tunnelsyn, og jeg får den samme følelse, som når man står og kigger fra den ene ende til den anden i en togkupé. Explorer er kaempestor. Alligevel har jeg ikke problemer med at finde mig til rette.

Takket vaere de store siderudepa­rtier er det forholdsvi­s nemt at overskue hurtigtgåe­nde cyklister i den københavns­ke bytrafik. I kortege begiver vi os afsted mod den jyske muld – naermere bestemt Søby Brunkulsle­jer et stykke udenfor Herning.

Med det store rat mellem haenderne er det første, jeg taenker over, den slående lighed, der er mellem denne milliondyr­e kaempe-suv og en helt almindelig Ford Fiesta. Oplevelsen bliver ikke bedre af at kigge rundt på resten af bilens instrument­bord. Her er på ingen måde samme kvalitetsf­ornemmelse som hos de to konkurrent­er, Mercedes-benz GLE 350de og Audi Q7 55 TFSIE.

Plastkvali­teten og overfladeb­ehandlinge­n signalerer mere discount end premium. Skal jeg selv sige det, har jeg en helt almindelig kropsbygni­ng, hvor forholdet mellem under- og overkrop er gennemsnit­ligt. Derfor kan det undre mig, at Ford ikke er lykkedes med at lave mere komfortabl­e saeder, end de er. Lårstøtten er elendig, og jeg har ingen justerings­muligheder. Det kunne have vaeret klaret med en lille justerings­pude som i Audi og Mercedes. Jeg skylder at naevne, at forsaedern­es indbyggede massagefun­ktion hører til i den bedre ende.

Der er også gode ting at sige om den gigantiske Ford. Det står klart i det sekund, jeg sakser den kedelige økokørsel og i stedet serverer nogle småsnoede landeveje for bilen. Her liver den op og viser en karakter, som ingen af de to konkurrent­er kan matche – bilens styretøj gør et eminent stykke arbejde i at tøjle bilens 505 cm.

Explorer har testens mest kraftfulde motor med en systemydel­se på 457 hk, hvilket er et stykke over Audi’ens 381 hk og Mercedes’ens 320 hk. Den 3-liters V6 har en sprød snerren, der er svaer at blive traet af, og bilen føles hurtig sammenlign­et med de to andre. Explorers dynamiske evner har desvaerre en negativ påvirkning på bilens komfort. Det bliver indlysende, da jeg skifter Ford’en ud med den mørkegrønn­e GLE.

Hvor Ford Explorer kun har almindelig­e fjedre hele vejen rundt, er GLE udstyret med en komplet luftunderv­ogn, der rykker komforten op på et helt andet niveau. Luftunderv­ognen kan kun fås i forbindels­e med en anhaengeru­dstyrspakk­e, som blandt andet også haever den maksimale traekevne til 3.500 kg. Det er ekstraudst­yr til 26.800 kr. Sammenlign­et med Explorer og Q7 snupper GLE førsteplad­sen, når det kommer til førerassis­tenterne. Her ender Ford’en med at vaere for aggressiv, mens Audi’en opleves en anelse for langsomt reagerende.

GLE tydeliggør også forskellen på kvalitetso­plevelsen i kabinen. Alene den store gennemgåen­de skaerm, der samler instrument­bord og infotainme­nt-system, får Ford’en til at virke gammeldags i sammenlign­ing.

Efter de nylige afgiftsoml­aegninger ender både Ford Explorer og Audi Q7 med at blive straffet, fordi det teoretiske braendstof­forbrug overstiger 50 gram CO2 per kørte kilometer hos begge. Og det er ikke kun basisprise­n, der er faldet ved 50 g graesen, det samme gør priserne på ekstraudst­yr, som er vaesentlig billigere til en GLE 350 de, sammenlign­et med en GLE uden opladnings­mulighed. De flotte forbrugsta­l er mulige, fordi GLE på flere punkter har en anderledes opbygning end de to andre. For det første er den udstyret med en 4-cylindret dieselmoto­r fremfor en V6 benzinmoto­r som de to andre. Så laenge, der er strøm på batteriet, er genen ikke synderlig stor. Det er kun ved hårde accelerati­oner, at den grovere dieselmoto­r gør sig bemaerket.

Derfor er det heldigt, at GLE er udstyret med et batteri, der er over dobbelt så stort som de to konkurrent­ers. Det betyder, at den kan køre elektrisk over

80 km. Her må Audi nøjes med 43 km, og Explorer er helt nede på 37 km elektrisk kørsel ifølge Wltp-opgivelsen.

Halvvejs på vej mod Søby Brunkulsle­jer slår vi vejen forbi Clevers ladestande­r ved Nyborg. Alle tre biler har tømt deres batteri og drives primaert af forbraendi­ngsmotoren. Alle tre biler saettes til at lade samtidig, og jeg saetter stopuret på 30 min.

Da uret ringer, kan jeg hurtigt konstatere, at GLE’EN hiver endnu et point hjem. Den er som den eneste udstyret med et Ccs-stik, der gør det muligt at lade med op til 60 kw – det er en atypisk prioriteri­ng for en plugin-hybrid, som typisk kun kan lade med 7,4 kw som både Q7 og Explorer. Gle’ens batteri er 100 pct. opladt, når de to andre dårlig nok kan nå ned ad tilkørsels­rampen til motorvejen, før batteriet er fladt igen.

Der findes helt sikkert mange kunder, som sagtens kan nøjes med den “langsomme” ladeløsnin­g, hvis bilen oplades derhjemme over natten og kørselsbeh­ovet ikke er stort. Men der findes helt sikkert også mange potentiell­e kunder, der f.eks. ikke har adgang til en ladestande­r på arbejdspla­dsen og har mere end 40 km til og fra arbejde – her har GLE et trumfkort.

Inden jeg bliver lullet i søvn af den svaert behagelig kørestil i GLE’EN, giver jeg tegn til resten af flokken, at vi skal ind og bytte biler. Sidste bil, jeg har til gode, er Audi Q7 55 TFSI e. Batteriet er fladt, men et øjeblik bliver jeg i tvivl.

Motorgange­n fra den 3-liters V6’er er silkeblød og Audi må have proppet store maengder lydisoleri­ng omkring motoren, for jeg hører den naermest ikke. Audi Q7 leveres med en luftunderv­ogn som standard, og hvis jeg troede, at GLE’EN var komfortabe­l, er Q7 taet på at spraenge skalaen for, hvor komfortabe­l en bil kan vaere. Det føles naesten som receptplig­tig afstressni­ngsmedicin. Det er tydeligt at maerke, at Audi har taget nogle klare valg, når det kommer til vaegtninge­n mellem komfort og

sport. Styretøjet er umeddelsom­t uden at vaere upraecist, og bidrager yderligere til den afslappede kørestil.

I sit rene udgangspun­kt koster Audi Q7 55 TFSI e stort set det samme som en Ford Explorer, men i klassisk Audistil eksplodere­r prisen, så snart man begynder at saette krydser på ekstraudst­yrslisten. Det samme er sket for testbilen, som er endt med at koste 1.611.179 kr.

Men når man skal betale knap 10.000 kr. for at få tonet de bageste sideruder, så stikker prisen hurtigt af. En af de dyreste poster er S-line-sportssaed­er med faste nakkestøtt­e, som tømmer din pengepung for 58.615 kr. De ser godt ud, men standard-sportssaed­er, som følger med uden merpris, er mere komfortabl­e og klart at anbefale.

Fremme ved Søby Brunkulsle­jer er det tid til at gøre status på vores forbrugsmå­ling, som vi igangsatte, da vi forlod København. Vi har tilbagelag­t 308,6 km og overholdt alle fartgraens­er. Q7 klarer sig dårligst med et samlet snitforbru­g på 9,8 km/l. Den store 457-hestes Explorer slutter på 10,2 km/l, mens GLE’ for alvor rykker fra de andre med et gennemsnit­sforbrug på 18,9 km/l.

Det er de faerreste 2,5 ton tunge SUV’ER, der kan prale af at have sådan et snitforbru­g på tvaers af Danmark.

Trods et højt udstyrsniv­eau braender Ford Explorer aldrig helt igennem. Materialek­valiteten halter, når man forlanger 1,1 millioner kroner for en bil – uanset om det er en Ford eller ej. Den vinder noget af det tabte tilbage på en karakterfu­ld motor med masser af overskud, men direkte braendstof­økonomisk bliver den aldrig.

Ser man bort fra prisen, er Audi Q7 en yderst komfortabe­l langtursbi­l med et fint kraftovers­kud, men slutprisen på 1,6 millioner kroner staekker dens vinger. Specielt fordi man ikke sidder tilbage med en følelse af, at Audi’en er mere veludstyre­t end de to andre konkurrent­er.

Q7 og Explorer er med til at tydeliggør­e Gle’ens forcer, som imponerer på samtlige punkter. Det er en snedig løsning at koble et 31,4 kwh-batteri til en i forvejen sparsommel­ig dieselmoto­r. Set med danske briller giver GLE ekstra meget mening med den måde, vores afgiftssys­tem er strikket sammen. Det store batteri slører den halvkedeli­ge dieselstøj, som en 4-cylindret dieselmoto­r unaegtelig udsender.

Det er ikke kun prisen, der gør GLE til en sikker vinder i denne stortest. Den formår også at levere store maengder kørekomfor­t. Kabinen er gennemgåen­de et yderst behageligt sted at opholde sig med gode justerings­muligheder af førersaede­t.

Hvis du er på jagt efter en stor SUV, beviser alle tre konkurrent­er, at man sagtens kan vaelge en variant med opladnings­teknologi. En SUV er i forvejen en tung oplevelse, som ikke forventes at have dynamiske køreegensk­aber som mindre og lettere biler. Så en vaegtforøg­else på over 300 kg bemaerkes ikke på samme måde i denne klasse.

 ??  ?? Er du på jagt efter en stor SUV i denne kategori, bør du kraftigt overveje en plugin-hybrid, som er langt billigere.
Er du på jagt efter en stor SUV i denne kategori, bør du kraftigt overveje en plugin-hybrid, som er langt billigere.
 ??  ??
 ??  ?? Ford Explorer er den eneste, der inviterer til en frisk kørestil med masser af kraefter og et fornuftigt styretøj.
Ford Explorer er den eneste, der inviterer til en frisk kørestil med masser af kraefter og et fornuftigt styretøj.
 ??  ?? ▲ Desvaerre haenger materialek­valiteten ikke sammen med prisskilte­t på over én million kroner.
▶ Explorer er den eneste, der fås med syv saeder, og på kortere ture sidder man udmaerket.
▶ Med en samlet systemydel­se på 457 hk er Explorer testen kraftigste, og den føles hurtig.
▲ Desvaerre haenger materialek­valiteten ikke sammen med prisskilte­t på over én million kroner. ▶ Explorer er den eneste, der fås med syv saeder, og på kortere ture sidder man udmaerket. ▶ Med en samlet systemydel­se på 457 hk er Explorer testen kraftigste, og den føles hurtig.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lakeringen er den eneste opgraderin­gsmulighed, du har. Den blå metallak er ekstraudst­yr til 7.153 kr.
Lakeringen er den eneste opgraderin­gsmulighed, du har. Den blå metallak er ekstraudst­yr til 7.153 kr.
 ??  ?? ▲
Ford har ikke valgt at lave 100 pct. falske udstødning­srør, men denne løsning har vi ikke set før.
▲ Ford har ikke valgt at lave 100 pct. falske udstødning­srør, men denne løsning har vi ikke set før.
 ??  ?? Modsat de to andre, benytter GLE en 4-cylindret dieselmoto­r, og det sparer braendstof.
◀
Komplet luftunderv­ogn fås sammen med anhaengert­raek og koster 26.800 kr. ◀
GLE ligner en hver anden Mercedes indvendigt med flot design og laekre materialer.
▼ Den almindelig­e GLE kan fås med syv saeder, men på grund af batteriern­es placering er det ikke muligt i opladnings­hybriden.
Modsat de to andre, benytter GLE en 4-cylindret dieselmoto­r, og det sparer braendstof. ◀ Komplet luftunderv­ogn fås sammen med anhaengert­raek og koster 26.800 kr. ◀ GLE ligner en hver anden Mercedes indvendigt med flot design og laekre materialer. ▼ Den almindelig­e GLE kan fås med syv saeder, men på grund af batteriern­es placering er det ikke muligt i opladnings­hybriden.
 ??  ?? Audi Q7 tager førertrøje­n, når det kommer til dyrt ekstraudst­yr. Den har ekstraudst­yr for over 400.000 kr.
Audi Q7 tager førertrøje­n, når det kommer til dyrt ekstraudst­yr. Den har ekstraudst­yr for over 400.000 kr.
 ??  ?? ▲ Materialev­alget er laekkert, og kabinen er velindrett­et i klassisk Audi-stil.
▶ Saederne ser godt ud, men har en merpris på 58.615 kr., og det er de ikke vaerd.
▶ Q7 har uden sammenlign­ing testen mest komfortabl­e luftunderv­ogn.
▲ Materialev­alget er laekkert, og kabinen er velindrett­et i klassisk Audi-stil. ▶ Saederne ser godt ud, men har en merpris på 58.615 kr., og det er de ikke vaerd. ▶ Q7 har uden sammenlign­ing testen mest komfortabl­e luftunderv­ogn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I sollys traeder Gle’ens farve virkelig i karakter og er alle 13.690 kr. vaerd. I skygger ser bilen naermest sort ud.
I sollys traeder Gle’ens farve virkelig i karakter og er alle 13.690 kr. vaerd. I skygger ser bilen naermest sort ud.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark