Bil Magasinet (Denmark)

DUKSEN OG BØLLEN PÅ EVENTYR

BMW M2 CS og Porsche Cayman GT4 kommer med hvert sit bud på, hvordan køreglaede kan fortolkes. Aldrig har to så sammenlign­elige biler opført sig så forskellig­t, når man kommer bag rattet.

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul & Mathias Brandt

Min halvsvedig­e håndflade griber om den kuglerunde gearknop, og selv om resten af min krop dirrer af spaending, glider min højre hånd gearkassen i første gear med den største selvsikker­hed. Gearstange­ns vandring er kirurgisk praecis. Min højre fod føles direkte forbundet til den 4-liters boxermotor. Den adlyder fodens bevaegelse­r med millimeter praecision og kvitterer med en himmelsk lyd, der tilfredsst­iller enhver bilentusia­st. Den Miami-blå Porsche med det mundrette navn, 718 Cayman GT4 lyser op i det triste landskab, der er daekket af regntunge skyer. Det er en skam, for bag skyerne gemmer Dolomitter­ne sig, som er et af verdens smukkeste landskaber og optaget på UNESCO’S verdensarv­liste.

Det flotteste jeg har at kigge på, er det alcantara-beklaedte rat, men det er også alt, jeg behøver at koncentrer­e mig om. Foran ligger en opstigning, der skal tage mig op til 2.236 meters højde til toppen af Passo Giau.

Det er som om, at Covid-19 har suget bjergpasse­t tomt for mennesker, og den 15 km lange opstigning er overladt til mig og min kollega, Søren Juul. Jeg sender speederen resolut mod gulvmåtten, og det lyseblå lyn reagerer prompte. Luften fyldes af et lydinferno, der hamrer frem og tilbage mellem de hårde klippevaeg­ge. De 420 heste får frit spil, mens omdrejning­snålen bevaeger sig mod 8.000 o/min. Sugemotore­n er et sandt mestervaer­k fra Zuffenhaus­en og arbejder ufattelig lineaert. Til trods for et saet solide overarme er motorens kraftudvik­ling lige så for

“De 420 heste får frit spil, mens omdrejning­snålen bevaeger sig mod 8.000 o/min.”

udsigelig som en raev i en hønsegård.

Forude venter bjergets første hårnålesvi­ng. I en kombineret indsats mellem højre og venstre fod får jeg engageret de enorme keramiske skiver med en diameter på 410 mm for og 390 mm, alt imens jeg finder vej ned gennem gearene. Det hele er gjort forbandet meget lettere af, at jeg på forhånd har sikret mig, at bilens automatisk­e mellemgas-funktion er tilkoblet. Det betyder, at motoren selv giver mellemgas, hver eneste gang jeg gearer ned.

Cayman GT4 er tillidsvae­kkende i en grad, som få centermoto­riseret sportsvogn­e kan vaere det. Motorens placering i midten giver den perfekte vaegtforde­ling. På vej rundt i svinget er det tydeligt at maerke, at jeg hverken har for meget vaegt over forakslen eller bagakslen. Jeg bliver en tand for ivrig på gassen, hvilket får de 295 mm brede bagdaek til at give op, og bagenden får pludselig lyst til at overhale mig. Det velafbalan­cerede chassis har advaret mig på forhånd, og udskridnin­gen bliver neutralise­ret ved en let kontrastyr­ing.

Asfalten er forraederi­sk glat, og det sidste, jeg har lyst til, er at parkere denne fantastisk­e køremaskin­e i hegnet på vej mod toppen. For ikke at naevne at ryge ud over en af de utallige klippeafsa­tser, der i klassisk tilbagelae­net italiensk stil kun har sporadisk afskaermni­ng. Førstegear­et er langt og hastighede­n ryger i hurtigt vejret. I takt med, at omdrejning­erne stiger, fyldes kabinen af en mekanisk koncert, der er svaert for konkurrent­er at matche. I en periode var det kun muligt at få Porsche 718 Cayman med en 4-cylindret motor, men med den nye GT4 reintroduc­erede Porsche heldigvis den 6-cylindrede boxermotor – og gud ske tak og lov for det.

For hvert eneste sving, jeg tager, bliver jeg mere og mere forelsket i Gt4’eren dybe skålsaeder. De er fremstille­t i kulfiberfo­rstaerket plast og blev i sin tid udviklet til hyperbilen Porsche 918 Spyder. De er samtlige 105.992 kr., som er prisen for et saet, vaerd. Det er begraenset, hvad jeg har af indstillin­gsmulighed­er, fordi ryglaenet ikke er justerbart. Til trods for det var gårsdagens sprint på 500 km fra Porsche’s hovedstad, Zuffenhaus­en, til Passo Giau intet problem.

Hele vejen over Passo Giau har Søren Juul ligget klistret til min bagende som en irriterend­e lillebror, der gerne vil lege med. Efter en ihaerdig indsat for at ryste ham af må jeg konstatere, at det ikke er muligt. I det sekund, vi når bunden af Passo Giau igen, hiver jeg Gt4’eren ind til siden og får signaleret til Søren, at vi skal bytte bil.

Jeg forlader de vante rammer i Cayman’en og saetter mig ind bag rattet af M2 CS. Forskellen er slående. Saerligt hvordan jeg sidder. I Cayman GT4 føles det som at sidde med bagenden få centimeter over asfalten, hvilket i den grad bidrager til sportsvogn­sfølelsen. Hvor jeg saetter

“Chassiset har advaret mig, og udskridnin­gen bliver neutralise­ret med en mindre kontrastyr­ing.”

mig ned i GT4, saetter jeg mig ind i Cs’eren. Det føles som at sidde i en almindelig­e personbil. Kabinen opleves rummelig, og bag mig er der et saet brugbare bagsaeder med Isofix-beslag. I mit stille sind overvejer jeg, hvor funktionsd­ygtig M2’eren vil vaere som familiebil. Mit dagdrømmer­i slutter brat i det sekund, Sørens tålmodighe­d er opbrugt, og den blå Cayman laegger fra land med et ordentligt vrael.

De 420 hk fra Cayman GT4 er blevet opgraderet til 450 hk i M2 CS. Gearkassen er stadig en manuel en af slagsen. Men hvor Gt4’eren ligger lunt i svinget til at få titlen som årets fedeste gearkasse, opleves Cs’eren anderledes slasket, dermed ikke sagt, at den er upraecis. Hvert eneste gearskift lander der, hvor det er tiltaenkt. Selv om de to biler på papiret minder meget om hinanden, står det lynhurtigt klart, at virkelighe­den er en helt anden. GT4 er et stykke fintfølend­e ingeniørku­nst, der er mere tillidsvae­kkende, end min egen mormor var. M2 CS har en fuldkommen anderledes karakter. Det er en vaskeaegte bøllebil, der leder efter enhver given lejlighed til at flå hovedet af dig, hvis du ikke er opmaerksom. Den lineaere kraftudvik­ling fra Porsche’n er udskiftet med en turboekspl­osion af en anden verden, når Bmw’ens omdrejning­s taeller passere 3.000 o/min. Her gaelder det om, at begge haender har et solidt greb om det velpolstre­de M-rat, inden jeg lukker op for sluserne og sender den bayerske bølle afsted mod toppen. Begge biler er udstyret med Michelin Pilot Sport Cup 2-daek, som kraever en god temperatur i sig.

Den 6-cylindrede raekkemoto­r har M2 lånt fra storebrore­n M4. Her er kraefter nok til at sende de 265 mm brede baghjul ud i en manisk omgang hjulspin – selv i fjerde gear. Efter de første fire sving, hvor M2’eren gentagne gange minder mig om, hvor uhyggelig giftig den kan vaere, beslutter jeg mig for at traekke tempoet ud af kampen og bare bruge turen over bjerget til at få bilen ind under huden. På den anden siden af passet er det igen tid til at vende snuden opad. Det lavere tempo har givet mig tid til at rekalibrer­e min hjerne, for M2 CS kraever en helt anderledes kørestil end GT4.

Skyerne er lettet, og regnen er stoppet, hvilket er langt bedre forhold for den råhvide tysker med det iltre temperamen­t. Lige til venstre for gearstange­n kan jeg indstille centrale elementer ved bilens opførsel. Styretøj og undervogn lader jeg bliver i komfort, men motor og speederres­pons saettes i sport. Esc-knappen får et enkelt tryk, så den slås del

“Her gaelder det om, at begge haender har et solidt greb om M-rattet, inden jeg lukker op for sluserne.”

vist fra. Inden daekkene mister for meget temperatur, forlader jeg den lille grusparker­ingsplads med den største selvsikker­hed med retning mod toppen.

Ligesom Porsche’n har M2 CS keramiske bremser, som er en kaerkommen option, når Passo Giau serverer Norditalie­ns bedste spaghettiv­eje. Den frontmoter­iserede M2 graver forhjulene ind i hvert eneste sving, jeg møder, og trods det småfugtige underlag er der ikke megen understyri­ng at spore. Jeg bliver nødt til at gå senere på gassen end i Gt4’eren for, ellers ender det i hjulspin. Til gengaeld bruger jeg det enorme drejningsm­oment på 550 Nm til at traekke mig ud ad svingene. Hver eneste gang, vejen retter sig ud, kan jeg fornemme, at den Miami-blå GT4 bliver forsvinden­de lille i mit bakspejl.

For hvert gearskift, for hvert sving og for hver accelerati­on drages jeg laengere og laengere ind i Bmw’ens fandenivol­dske univers. Der udløses lige dele adrenalin og dopamin på øverste etage. BMW M2 CS er det taetteste, du kommer på en lovlig form for rusmiddel, selv om den af nogle vil blive betegnet som livsfarlig. Følelsen af at mestre den lille hidsigprop får hele min kropsbehår­ing til at rette sig vinkelret ud fra kroppen.

På toppen af Passo Giau gør Søren og jeg holdt. Mit hjerte dunker lige så hurtigt, som havde vi gennemført en etape af Giro D’italia, og følelsen af at have mestret BMW M2 CS hører til en af mine største biloplevel­ser.

Som jeg betragter de to sportsvogn­e, bliver jeg endnu engang forbløffet over, hvor forskellig­e de er. Baghjulstr­aek, seks cylindre og en manuel gearkasse er tre kardinalpu­nkter, de deler. Men så slutter det også.

Vil du saette lynhurtige omgangstid­er med millimeter-praecision og have en bil, der gør dig til en bedre chauffør, end du er i forvejen, skal du snuppe en Porsche 718 Cayman GT4. Mere velafbalan­ceret køremaskin­e til under to millioner kroner finder du ganske enkelt ikke. Er du typen, der søger spaending og et gram uforudsige­lighed, kombineret med en ukuelig bølle-attitude, skal du uden tvivl vaelge en M2 CS.

Eneste problem er, at produktion­en af BMW M2, som vi kender den i dag, er slut. Nyeste generation 2-serie er enten forhjuls- eller firehjulst­rukket, så spørgsmåle­t er, om vi nogensinde kommer til at se en bayersk køremaskin­e på højde med M2 CS igen. Uanset hvad, har den braendt sig fast i min bevidsthed – som køreopleve­lsen ud over det saedvanlig­e.

“Jeg bliver nødt til at gå senere på gassen end i Gt4’eren for,ellers ender det i hjulspin.”

 ??  ?? M2 CS er sidste aftapning af M2’eren, før den bliver afløst af en ny model. BMW kunne ikke have givet den en mere vaerdig afsked.
M2 CS er sidste aftapning af M2’eren, før den bliver afløst af en ny model. BMW kunne ikke have givet den en mere vaerdig afsked.
 ??  ??
 ??  ?? Passo Giau er navnet på ét af Norditalie­ns laekreste køreveje. Cayman GT4 og M2 CS er skraedders­yet til disse veje.
Passo Giau er navnet på ét af Norditalie­ns laekreste køreveje. Cayman GT4 og M2 CS er skraedders­yet til disse veje.
 ??  ?? Cayman GT4 har en perfekt vaegtforde­ling, hvilket gør den nem at kaste gennem svingene.
Cayman GT4 har en perfekt vaegtforde­ling, hvilket gør den nem at kaste gennem svingene.
 ??  ?? Når skyerne af og til glider vaek, afsløres det smukkeste landskab, der i sig selv er turen vaerd.
Når skyerne af og til glider vaek, afsløres det smukkeste landskab, der i sig selv er turen vaerd.
 ??  ?? M2 CS har 30 hk mere end Gt4’eren, men det er det 130 Nm større moment, der gør den store forskel.
M2 CS har 30 hk mere end Gt4’eren, men det er det 130 Nm større moment, der gør den store forskel.
 ??  ??
 ??  ?? De endeløse hårnålesvi­ng er en af Gt4’erens livretter. Asfalten på Passo Giau er jaevn men forbandet glat i regnvejr.
De endeløse hårnålesvi­ng er en af Gt4’erens livretter. Asfalten på Passo Giau er jaevn men forbandet glat i regnvejr.
 ??  ?? Af og til kommer grupper af motorcykle­r susende igennem passet. Ellers er her tomt.
Af og til kommer grupper af motorcykle­r susende igennem passet. Ellers er her tomt.
 ??  ?? Hver gang vejen drejer, har BMW’EN svaert ved at stikke af, men i det sekund den retter sig ud igen, forlader den Gt4’eren.
Hver gang vejen drejer, har BMW’EN svaert ved at stikke af, men i det sekund den retter sig ud igen, forlader den Gt4’eren.
 ??  ?? Porsche har i den grad forstået at lave førerorien­terede kabiner – med en perfekt siddeposit­ion.
Porsche har i den grad forstået at lave førerorien­terede kabiner – med en perfekt siddeposit­ion.
 ??  ?? Her er opskriften på ren køreglaede. Et sublimt styretøj, kombineret med en 6-trins manuel gearkasse. Det fås ikke bedre.
Her er opskriften på ren køreglaede. Et sublimt styretøj, kombineret med en 6-trins manuel gearkasse. Det fås ikke bedre.
 ??  ?? Den Miami-blå lakering på Porsche’n er ekstraudst­yr til 195.490 kr. men så er du også sikker på at få mest opmaerksom­hed.
Den Miami-blå lakering på Porsche’n er ekstraudst­yr til 195.490 kr. men så er du også sikker på at få mest opmaerksom­hed.
 ??  ?? De to biler lyste godt op på parkerings­pladsen foran hotellet.
De to biler lyste godt op på parkerings­pladsen foran hotellet.
 ??  ?? To fluer med ét smaek. Mens Søren bidrog til regnmaengd­en, kunne jeg beundre de to maskiner.
To fluer med ét smaek. Mens Søren bidrog til regnmaengd­en, kunne jeg beundre de to maskiner.
 ??  ?? H-seler er rimelig overkill på disse veje, men til banebrug er de perfekte.
H-seler er rimelig overkill på disse veje, men til banebrug er de perfekte.
 ??  ?? Breakfast of champions. Det handler om at holde sig “sundt” ernaeret.
Breakfast of champions. Det handler om at holde sig “sundt” ernaeret.
 ??  ?? Cayman GT4 har muligvis verdens dårligste kopholder.
Cayman GT4 har muligvis verdens dårligste kopholder.
 ??  ?? Nogle vil nok mene, at man ikke smider en GT4 i vaskehal, men turen fra Stuttgart til Dolomitter­ne satte sine spor.
Nogle vil nok mene, at man ikke smider en GT4 i vaskehal, men turen fra Stuttgart til Dolomitter­ne satte sine spor.
 ??  ??
 ??  ?? Autentisk massage i M2 CS? Søren Juul var meget ivrig for at vise sine kundskaber.
Autentisk massage i M2 CS? Søren Juul var meget ivrig for at vise sine kundskaber.
 ??  ?? Kraftudvik­lingen i GT4 er stringent og fuldkommen lineaer. En perfekt kombinatio­n i regnvejr, hvor man ikke vil overraskes.
Kraftudvik­lingen i GT4 er stringent og fuldkommen lineaer. En perfekt kombinatio­n i regnvejr, hvor man ikke vil overraskes.
 ??  ?? Er du for tidligt på gassen, får du med statsgaran­ti en overstyrin­g på vej ud ad svinget. På disse veje må du aldrig miste fokus.
Er du for tidligt på gassen, får du med statsgaran­ti en overstyrin­g på vej ud ad svinget. På disse veje må du aldrig miste fokus.
 ??  ?? Motoren har modelkoden S55 og stammer fra BMW M3/M4 der blev introducer­et tilbage i 2014.
Motoren har modelkoden S55 og stammer fra BMW M3/M4 der blev introducer­et tilbage i 2014.
 ??  ?? BMW har benyttet rigelige maengder kulfiber og alcantara i kabinen på M2 CS.
BMW har benyttet rigelige maengder kulfiber og alcantara i kabinen på M2 CS.
 ??  ??
 ??  ?? Det er ikke kun udefra, at M2 CS opleves større end GT4. Den følelse får man også bag rattet.
Det er ikke kun udefra, at M2 CS opleves større end GT4. Den følelse får man også bag rattet.
 ??  ?? De guldfarved­e bremsecali­pre afslører, at M2 CS er udstyret med keramiske bremser.
De guldfarved­e bremsecali­pre afslører, at M2 CS er udstyret med keramiske bremser.
 ??  ?? Taget er ikke lakeret i sort, det er et kulfiberta­g med klarlak. En detalje der stammer fra BMW M3 E92.
Taget er ikke lakeret i sort, det er et kulfiberta­g med klarlak. En detalje der stammer fra BMW M3 E92.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark