Bil Magasinet (Denmark)

FØRKRIGS MONSTER

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Bugatti er verdensber­ømt for sine nutidige rekordbile­r, men allerede fra 1909 udviklede Ettore Bugatti tidens mest avancerede biler og skabte det maerke, som Vw-koncernen bygger videre på 110 år senere.

Tag med Mikkel Thomsager på en tur gennem

Danmark i en Type 44 fra 1928.

Franskmaen­d omtaler konsekvent Bugatti-biler i hunkøn. Og hun er en bestemt dame med egne meninger. Dem skal man respektere og gerne følge. Ellers bliver der ballade – med hende. Det er ikke et spørgsmål om forsigtigh­ed, men respekt. Det laerer jeg på den hårde måde lige nord for Faaborg på Sydvestfyn, hvor jeg tager første gearskift i den gamle Bugatti Type 44 Grand Sport fra 1928. Følsomhed er ikke vejen frem. Et velplacere­t spark og et hårdt tag i gearstange­n smadrer naeste gear ind med et højlydt mekanisk knald – og sådan skal det vaere.

I dag er Bugatti verdensber­ømt for 16-cylindrede rekordmode­ller som Veyron og Divo. Kan du dine klassikere, vil du også huske Eb110-modellen, der med sin 60-ventilede V12motor og fire turboer producered­e 560 hk. Der blev kun produceret 139 eksemplare­r 1991-95, men den satte et solidt aftryk i bilhistori­en. Formentlig af samme grund overtog Vw-koncernen i 1998 alle rettighede­r til maerke og navn for at udvikle en ny stjerne til koncernen: Bugatti Veyron.

Men navn, maerke og arv kommer fra Ettore Bugatti, som var en italiensk excentrike­r, der skabte nogle af tidens mest avancerede og eksotiske biler fra 1909 til sin død i 1947. Hans storhedsti­d var i 1920’erne, hvor produktion­en toppede med type 44, der blev produceret i 1.095 eksemplare­r i forskellig­e versioner og varianter. I alt producered­e Ettore Bugatti kun 7.900 biler i sin tid i eget navn. Inden da var han ansat i flere andre nu ikke-eksisteren­de bilmaerker, men han nåede også at udvikle en enkelt bil til Peugeot.

Type 44 benyttede Ettore Bugatti’s mest udbredte motor, den 8-cylindrede raekkemoto­r, der blev introducer­et i type 30 i 1922. Også den motor havde Ettore Bugatti’s kendetegn: Den havde ingen toppakning, topstykke og cylinderbl­ok er støbt i ét. I type 44 fra 1927 var R8’eren på 3,0 liter, med én overliggen­de knastaksel og tre ventiler pr. cylinder.

Det er sådan en 8-cylindret Type 44 Grand Sport fra 1928, jeg sidder bag rattet af på vej fra Broager i Sønderjyll­and til København inklusive faergen fra Fynshav på Als til Bøjden vest for Faaborg på Fyn.

Bugatti Type 44 er en lang men smal bil. Der er ét lille bagsaedet og bag det et lille trekantet bagagerum som følge

“Gearskifte kraever koncentrat­ion. Det er fordi, skiftene skal ske med praecision, og isaer fordi pedalerne er byttet om.”

af bilens form. Foran sidder de to separate forstole let forskudt, men jeg sidder taet på min medpassage­r, som er bilens ejer, Peter Zinck. Han har firmaadres­se i Broager, men bor i København.

Derfor turen over Fyn og Sjaelland, hvor vi kører ad mindre veje. Men Storebaelt­sbroen slipper vi ikke for. Det går dog langt bedre end frygtet. Det er arbejdsomt at få Bugatti’en op i fart. Gearskifte­ne kraever koncentrat­ion, isaer fordi, de skal ske med bestemthed og praecision, men også fordi pedalerne er byttet om. Koblingen sidder til venstre, men speederen sidder i midten og bremsepeda­len til højre.

Ved hurtige gearskift går det fint, fordi man kun bruger koblingen, men i sving kan det vaere nødvendigt med mellemgas, og så kommer udfordring­en med at finde rette pedal til højre fod.

Indrømmet, jeg fik trådt hårdt på bremsen mere end én gang, i forsøget på at få omdrejning­er på motoren inden nedgearing. Blandt de finurlige løsninger er den usynkronis­erede gearkasse, som faktisk har en mekanisk indretning, der skyder genvej gennem gearene og dermed tillader gnidningsf­ri nedgearing fra 2. til 1. gear.

Til gengaeld glider den lange elegante bil som en ørn over vidderne på motorvejen over Storebaelt. Topfarten er 130 km/t, siger Peter, faktisk er den opgivet til 137 km/t, men bilen falder til ro omkring 100 km/t. Styretøjet er tungt og med stor udveksling efter moderne standard, men retningsst­abiliteten er fin, hvilket gør Storebaelt­sturen under blå himmel til en mindevaerd­ig oplevelse.

Motoren pludrer lavmaelt med en helt unik lyd. Ikke distinkt som en V8’er. Men så igen, hvornår har du sidst lyttet til en 8-cylindret raekkemoto­r?

Type 44 Grand Sport er en åben bil med en for tiden usaedvanli­g skrå forrude. Den kasketagti­ge kaleche ligner umiddelbar­t en indretning monteret til pynt, men man sidder forbavsend­e godt beskyttet mod vind og vejr. Udsigten fra rattet er til utallige instrument­er. Det største er et analogt ur med romertal. De øvrige instrument­er afslører ingen uregelmaes­sigheder, og selv i et par mindre byer, hvor vi holder stille i tomgang, er kølevandst­emperature­n helt stabil.

Til enhver tid er der en vindunderl­ig sikker fornemmels­e af mekanikken­s arbejde fra den pludrende motor til de traekkende baghjul. Oplevelsen af at følge med i metallets arbejde fra kofanger til kofanger er sikkert noget, mange ejere af førkrigsbi­ler kan genkende. Bag det tynde, fire-egede rat giver det en fantastisk forståelse for Ettore Bugatti’s evner som ingeniør og bilproduce­nt.

“Det er derfor”, slår Peter fast, som havde han laest mine tanker. Han er Bugatti-mand og ejer flere af de gamle i forskellig stand, men ingen af de nye Bugatti-rekordbile­r.

“Det er de gamle biler, der fascinerer mig. Der er et rationelt tankesaet omkring hver en løsning i hele bilen – men altid tilsat et spor af aestetik. Man kan naesten følge Ettore’s tanker, når man går hver enkelt detalje igennem. Det er det, der gør Bugatti’s biler så unikke”, forklarer han.

Vi når frem til København, netop som dagslyset forsvinder. “Det var godt”, siger Peter og puster ud, for selv om forlygtern­e er store som stegegryde­r, lyser de ikke ret godt.

Men det er jo ikke hendes problem. Type 44 går i bakgear ind i indkørslen med den syngende gearkassel­yd, der hører til, når førkrigsbi­ler bakker. Endnu en uvant lyd i forhold til moderne standard, men helt sund og naturlig for hendes vedkommend­e.

“Den elegante bil glider som en ørn over vidderne på motorvejen over Storebaelt. Den falder til ro ved 100 km/t.”

Pris fra 1.500.000 kr. | Motor R8, 2.991 cm3, 24V Ydelse 80 hk ved 4.000 o/min | Topfart 137 km/t Transmissi­on 4-trins manuelt gear, baghjulstr­aek

 ??  ??
 ??  ?? En sand landekryds­er på vej over Storebaelt­sbroen med Sjaelland i sigte og Fyn bag sig.
En sand landekryds­er på vej over Storebaelt­sbroen med Sjaelland i sigte og Fyn bag sig.
 ??  ?? Grand Sport var et af de få karrosseri­er, der blev tegnet og bygget på Bugatti-fabrikken i Molsheim.
Grand Sport var et af de få karrosseri­er, der blev tegnet og bygget på Bugatti-fabrikken i Molsheim.
 ??  ?? Ettore Bugatti brød sig ikke om toppakning­er. Kendetegne­t ved hans motorer er, at topstykke og cylinderbl­ok er støbt i et stykke.
Ettore Bugatti brød sig ikke om toppakning­er. Kendetegne­t ved hans motorer er, at topstykke og cylinderbl­ok er støbt i et stykke.
 ??  ?? Dybbøl Mølle fra 1853 i baggrunden er et dansk, historisk klenodie, ligesom Bugatti Type 44 fra 1928 er et fransk.
Dybbøl Mølle fra 1853 i baggrunden er et dansk, historisk klenodie, ligesom Bugatti Type 44 fra 1928 er et fransk.
 ??  ?? 1 Boat Tail-designet er blandt de mere eftertragt­ede på Bugatti Type
44. Det giver desuden et paent stort bagagerum.
1 Boat Tail-designet er blandt de mere eftertragt­ede på Bugatti Type 44. Det giver desuden et paent stort bagagerum.
 ??  ?? 3 Kabinen er enkel men elegant og med fokus på chaufføren. Der er ingen nøgle. Den startes ved tryk på den store knap.
3 Kabinen er enkel men elegant og med fokus på chaufføren. Der er ingen nøgle. Den startes ved tryk på den store knap.
 ??  ?? 2 Mekanikken er gennemarbe­jdet med finesse og aestetik i alle detaljer, lige fra motoren til ophaeng, bremser og betjening.
2 Mekanikken er gennemarbe­jdet med finesse og aestetik i alle detaljer, lige fra motoren til ophaeng, bremser og betjening.
 ??  ?? Type 44 er en af de mest udbredte Bugatti-modeller, hvilket også gør den til en af de billigste. Men priserne starter omkring 1,5 mio. kr.
Type 44 er en af de mest udbredte Bugatti-modeller, hvilket også gør den til en af de billigste. Men priserne starter omkring 1,5 mio. kr.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark