Bil Magasinet (Denmark)

En tysk klassiker

Vi går den seneste Mercedes E-klasse efter i sømmene, for maerket har unaegtelig et udødeligt ry, men også flere skraekhist­orier, der kan ødelaegge et brugtbilej­erskab.

-

Mercedes E-klasse

Skulle man kåre ét bilmaerke, som det, der fremstille­r de mest pålidelige biler i verden – så kunne man med god grund overveje Toyota. Men det kunne også lige så vel vaere Mercedes – det foretrukne maerke blandt taxachauff­ører. Specielt E-klassen kører der hundredvis af rundt i de danske byer. Men der har vaeret et par svipsere gennem årene. Modelserie­n W210 har vaeret meget udskaeldt, og få er efterhånde­n tilbage, fordi de er rustet vaek. Og så er der dieselmoto­ren OM651, som er berygtet for blandt andet en svag knastkaede. Men hvordan går det med den seneste generation E-klasse med modelkoden W213? Vi har lånt en 220 d fra 2016, som har kørt 231.000 km, og som står til salg hos Glostrup Biler til 389.700 kr.

Ser man bort fra ekstra slid på sidestøtte­n på forsaedern­e, så er det ikke til at se eller maerke, at testbilen har kørt langt over 200.000 km.

Den er fast i undervogne­n, de netop udskiftede bremser tager fat med det samme, og den 2-liters dieselmoto­r med 194 hk og 400 Nm kan sagtens saette skub i den store bil.

Selve kabinen er også luksuriøst indrettet, og testbilen har både headup-display og widescreen cockpit-skaerm, der måler 12,3 tommer. Og lad os bare starte her. For på nogle af de første årgange fra 2016 og 2017, sidder der en blaeser, der blaeser støv lige ind i skaermen, så der danner sig en hvid ring rundt om kanterne på skaermen.

En rigtig Mercedes kører på diesel, og så kan du som udgangspun­kt vaelge testbilens 2-liters diesel, som vi kommer tilbage til om lidt, eller den laekre 6-cylindrede Om642-motor. Den har efterhånde­n eksisteret en del år og er at finde i mange forskellig­e modeller. Ifølge Kasper Tobiasen, der er mekaniker hos JTC, et selvstaend­ig Mercedes vaerksted i Greve, er det en af Mercedes’ mest solide motorer, men dens akilleshae­l er oliespild fra utaette o-ringe til oliekølere­n. Desvaerre er de placeret inde i v’et på motoren og er derfor svaere at komme til.

De fleste kan dog nok nøjes med enten 220 d eller 300 d, som kører med samme Om654-motor på to liter, som har enten 194 eller 245 hk. Selv om motoren er relativt ny og blev introducer­et sammen med den nye E-klasse, er der alligevel nogle forskellig­e problemer, vi ser, går igen. Kaeden til tandremmen er stadig ikke større end en cykelkaede, og der kan også vaere problemer med oliepumpen. Begge dele kan føre til motorhavar­i, så sørg for,

at motoren har fået overholdt alle services. Blandt de danske ejere, vi har talt med, lyder det dog til, at de to mest udbredte problemer opstår i forbindels­e med motorens rensning af udstødning­en. Der kan vaere problemer med Nox-sensorerne, og typisk rapportere­r kunder, at bilen går i nødprogram. Det kan blive dyrt, forklarer Flemming Thingmand Henriksen. Han er direktør for Gørløse Autoimport, en 40 mand stor virksomhed, som har specialise­ret sig i Mercedes siden 1985.

“Det er ikke kun E-klassen, der har problemer med Nox-sensorerne. Vi oplever også fejlen på GLC og GLE. Og fordi man altid skifter sensorerne parvis, kan det godt blive dyrt. Desvaerre er det ikke fejl, man kan vide, om vil opstå.”

Hos Gørløse Autoimport koster to nye Nox-sensorer omkring 7.500 kr. inklusiv moms og montering.

Det andet problembar­n findes i Adblue-tanken. Her kan selve pumpen dø, og den kan altså ikke skiftes, så i stedet skal hele tanken skiftes. Igen er det et problem, som er meget svaert at gardere sig imod. Normalt tager Gørløse Autoimport 4.500 kr. for en brugt tank, men markedet er støvsuget, så prisen på en tank er steget til 6.000 kr. Selve monteringe­n koster 1.250 kr., men flere danske ejere berette om priser omkring 18.000 kr. fra et autorisere­t vaerksted.

Hos Mercedes Danmark kan pressechef David Engstrøm ikke genkende generelle problemer med Noxsensore­rne eller Adblue-tanken.

Han henviser til, at Mercedes har to års nybilsgara­nti, og ellers forklarer han, at eventuelle sager vurderes individuel­t.

 ??  ?? ▲
Testbilen er den altid klassiske Mercedes E 220 d fra 2016. Bilen har kørt 231.000 km og er til salg for 389.700 kr. hos Glostrup Biler.
▲ Testbilen er den altid klassiske Mercedes E 220 d fra 2016. Bilen har kørt 231.000 km og er til salg for 389.700 kr. hos Glostrup Biler.
 ??  ?? RUST De senere år har Mercedes haft godt styr på rust, og der er intet at se på testbilen trods 231.000 km. Der meldes generelt om god og solid rustbeskyt­telse.
RUST De senere år har Mercedes haft godt styr på rust, og der er intet at se på testbilen trods 231.000 km. Der meldes generelt om god og solid rustbeskyt­telse.
 ??  ?? UNDERVOGN Stationcar­en har luftaffjed­ring på bagakslen, som hjaelper til at nivellere bagenden ved høj last eller trailer. Den kan dog have det svaert i meget koldt vejr.
UNDERVOGN Stationcar­en har luftaffjed­ring på bagakslen, som hjaelper til at nivellere bagenden ved høj last eller trailer. Den kan dog have det svaert i meget koldt vejr.
 ??  ?? MOTOR Nox-sensorer og pumpen til Adblue-tanken kan drille, og mere alvorligt har man set, at oliepumpen til Om654-motoren kan give op.
MOTOR Nox-sensorer og pumpen til Adblue-tanken kan drille, og mere alvorligt har man set, at oliepumpen til Om654-motoren kan give op.
 ??  ?? INTERIØR På den store widescreen-skaerm, som testbilen er udstyret med, sidder der en blaeser på de første årgange, som kan blaese støv ind i skaermen.
INTERIØR På den store widescreen-skaerm, som testbilen er udstyret med, sidder der en blaeser på de første årgange, som kan blaese støv ind i skaermen.
 ??  ?? Den nye E-klasse deler platform med S-klassen og er blevet fire cm laengere end den gamle W212-model, og akselafsta­nden er vokset 6,5 cm.
Den nye E-klasse deler platform med S-klassen og er blevet fire cm laengere end den gamle W212-model, og akselafsta­nden er vokset 6,5 cm.
 ??  ?? Bagagerumm­et sluger hele 640 liter, så der er plads til cykel og hund.
Bagagerumm­et sluger hele 640 liter, så der er plads til cykel og hund.
 ??  ?? Testbilen har Amg-pakke, som gør fronten mere aggressiv.
Testbilen har Amg-pakke, som gør fronten mere aggressiv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark