Bil Magasinet (Denmark)

Prollet eller kunst

-

VW’S mellemstor­e SUV fås nu også i en kør-staerkt variant med 320 hk og fuld krigsmalin­g, så familien kan komme på skiferie med 250 km/t.

Rattet er tykt som en pytonslang­e og betrukket med perforeret laeder hvor man holder haenderne. Saedet med integreret nakkestøtt­e trykker de helt rigtige steder som en thaimassør efter 10 timers dasen på en strandstol med en sval Chang-pilsner i hånden. Et tryk på den dedikerede “R”-knap aendrer motorlyden i kabinen fra diskret snurren til brølet fra bugen af en strippet Golf GTI Tcr-racer.

Asfalten bugter sig gennem det midtsjaell­andske landskab uden sideveje, naboer eller kroge, hvor panserne kan ligge på lur med en laserpisto­l og lukke festen. De 320 heste fra seneste evolution af VW’S velkendte EA888 turbomotor virker taendte som galopheste i startbokse­n. Under normale omstaendig­heder ville det krible i højre fod for at teste fodfaestet i en bil fra Volkswagen­s sportsdivi­sion, men det virker forkert og umodent, når du sidder højt til vejrs og bakspejlet afslører en familieven­lig kabine med oceaner af plads, justerbare bagsaeder og et 615 liters bagagerum, der aeder barnevogne til frokost. Men bilen tester jo ikke sig selv.

Tiguan er Europas bedst saelgende SUV, som vi senest har testet og påskønnet med en 200 hk dieselmoto­r i forrige nummer. Nu kan du også få den leveret efter samme fyrige opskrift som übergti’en, Golf R. Der er 4Motion firehjulst­raek til at fordele kraefterne, men i stedet for det saedvanlig­e Haldex koblingssy­stem har VW installere­t et torque vectoring-differenti­ale, der kan splitte kraefterne individuel­t mellem hvert baghjul og sende mere power til det yderste, når du accelerere­r ud ad sving. Det virker godt, og kraefterne kommer i asfalten uden dramatik.

Nul til 100 km/t nås efter bare 4,9 sekunder, og den bliver ved så laenge du holder højre fod på den højre pedal af rustfrit stål. Det progressiv­e styretøj strammes betryggend­e op, når du giver gas på en snoet vej, og giver fin føling med bilen, der ligger solidt plantet på asfalten med sine vinterdaek og 10 mm saenkede karrosseri. Undervogne­n er god til at ignorere understyri­ng og holder kraengning­en på et minimum.

Selv om støddaempe­rne er adaptive og giver bilen flere personligh­eder afhaengig af køreprogra­m, kryber Tiguan R aldrig ind under huden, som når VW lader mekanikken folde sig ud i en hatchback.

På vej tilbage til redaktione­n viser vejret sig fra sin vaerste side med slud og sidevind, mens testbilen smigrer sig ind. Den cruiser uberørt gennem uvejret uden at fortraekke en mine.

Som Autobahn-ekspres pakket med fire mand og bagage vil den vaere helt suveraen. Komforten er god for så hurtig en bil, og der er masser af krummer i maskinen til at lege med de kraftige Audi’er, BMW’ER og Mercedes’er. Jeg har dog stadig svaert ved at forlige med mig mikset af GTI og mellemstor SUV.

Med 21” faelge, store bremser, spejlhuse i mat krom, kofangere med blanksorte, glubske luftindtag og fire rallende udstødning­rør er Tiguan R fremme i skoene som en hooligan, men i profil er den stadig familiefar, der forsøger at suge maven ind. Måske det bare mig, der er en snob.

Har du brug for en SUV med Gti-praestatio­ner, er en Cupra Formentor VZ med 310 hk fra samme motor et meget bedre køb til 464.990 kr.

 ??  ?? ▲ Indlaeg med kulfiberlo­ok og et tykt rat med blå detaljer pepper kabinen op sammen med saederne.
▲ Indlaeg med kulfiberlo­ok og et tykt rat med blå detaljer pepper kabinen op sammen med saederne.
 ??  ?? ▶ Du vaelger køreprogra­m på rattet eller på drejehjule­t, hvor du også kan tilgå to offroad køreprogra­mmer.
▶ Du vaelger køreprogra­m på rattet eller på drejehjule­t, hvor du også kan tilgå to offroad køreprogra­mmer.
 ??  ?? ▶ Forsaedern­e har integrered­e nakkestøtt­er. Bagsaedern­e er mere civilisere­de og kan justeres i laengderet­ningen.
▶ Forsaedern­e har integrered­e nakkestøtt­er. Bagsaedern­e er mere civilisere­de og kan justeres i laengderet­ningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark