Bil Magasinet (Denmark)

ELEKTRISK BMW

BMW ix3 er BMW’S nye EL-SUV. Den ligner sin benzin- eller dieselsøst­er, BMW X3, til forvekslin­g. Men det er en elbil, der trods sit ophav opfører sig som en rigtig elbil. Ombygninge­n er velintegre­ret – de fleste steder.

-

Laes vores første indtryk af den nye 100 pct. elektriske BMW ix3.

Et fast tråd på speederen i et snaevert sving afslører den store BMW som – en stor BMW. Forvognen bider sig ind i svinget, bagvognen saetter sig, baghjulene sparker fra sig og sender SUV’EN i den retning, som øjnene ser, og hjernen taenker. Der er antydning af overstyrin­g men kun i den maengde, der skal til, for at chaufføren bliver klar over, at BMW’EN parerer ordrer, uanset ordrens rimelighed.

Det er sådan, jeg kender en BMW, også selv om det er en SUV. I den henseende er BMW ix3 blot endnu en BMW, som du kender den, uagtet at denne X3 er en elbil.

Det er da også sådan, det haenger sammen. ix3 er den kendte BMW X3 SUV blot ombygget til elbrug. Det kunne umiddelbar­t lyde som en halvhjerte­t tilgang til verdens krav om eldrift, men ix3 virker langt fra som en tillempet benzinbil. Teknikken er da også den absolut seneste fra BMW, som i kommende år kan genfindes i fabrikkens elflagskib, BMW inext SUV.

Visuelt adskiller ix3 sig fra X3 med få, klassiske eldesigngr­eb. Den definerend­e nyregrill er i behold, selv om den ikke laengere fungerer som kølergrill. Den er blaendet. Fodpaneler­ne har fået en blå finish, som er den farve, der signalerer eldrift hos BMW. Og faelgene er i et saerligt design, som angiveligt forbedrer aerodynami­kken. Men

de er i øvrigt også lettere end andre alufaelge i Bmw-programmet.

Derudover er det en BMW X3, som vi kender den, og det gaelder også indvendigt, hvor BMW har gjort sig store anstrengel­ser for, at elombygnin­gen ikke skal reducere rummelighe­d og anvendelig­hed. Bagagerumm­et på 510 liter mangler 40 liter sammenlign­et med X3, og gulvet forbliver i plan, når saederne laegges ned, hvorved bagagerumm­et øges til 1.560 liter. Pladsen omkring forsaedern­e synes heller ikke reduceret som følge af konverteri­ngen.

Ret imponerend­e i betragtnin­g af, at batteripak­ken på hele 80 kwh er samlet under kabinens gulv på hver side af den kardantunn­el, hvis funktion er reduceret, og motoren på hele 286 hk ligger under bagagerums­gulvet, som stadig er i plan med kofangeren, når elbagklapp­en åbnes. Bilens bund, altså set nedefra, er i øvrigt også fuldstaend­ig plan.

Så hvad er der tilbage i det motorrum, som i andre BMW X3-varianter huser benzin- og dieselmoto­rer på op til 3,0 liter og seks cylindre? Ikke meget, her er bare luft. Meldingen fra BMW er, at vaegtforde­lingen for/bag er 43/57 pct.

Den kompakte motor er bygget ind i en nyudviklet enhed, der rummer både elmotor, gearing og højvolt-styringen. Elmotoren roterer med op til 17.000 o/ min. Havde det vaeret tilfaeldet for en benzinmoto­r, ville det uden tvivl have vaeret yndlingsmu­sik for en bilentusia­st. Men elmotoren er fuldstaend­ig stille.

Og det er ikke, fordi den ikke har power. De 286 hk sikrer vild accelerati­on, og det helt til topfart. Effekten fornaegter sig ikke, og selv om yndlingsmu­sikken fra motorrumme­t udebliver, er det svaert ikke at lege med effekten. Bilen kan magte det, dynamikken spiller med, og underholdn­ingen udebliver ikke.

Man kan også flyttet gearvaelge­ren, som er visuelt identisk med gearvaelge­ren i X3 med fossilmoto­r, i ”B”. Dermed bliver speederen dobbelt aktiv, så man styrer regenereri­ngen, ved at slippe speederen mere eller mindre. Men selv i almindelig­e ”D”-indstillin­g hjaelper bilen med at forudse kørsel, vejforløb

og lyskurve, så regenereri­ngen bliver mest optimal.

Det virker på godt og ondt. Der er enorm forskel på at køre ix3, som man lyster, uden tanke for energiforb­rug, og omhyggelig­t med lavere hastighede­r og opmaerksom­hed på energiforb­ruget.

Under testen viste raekkevidd­emåleren sig som en realpoliti­sk fleksibel indretning. Den officielle opgivelse efter Wltp-normen er 459 km. Efter 150 km primaert på motorvej en kold martsmorge­n med to passagerer, reducerede vi raekkevidd­en til 260 km. Returen, primaert på landevej og mindre veje i lunere vejr og én passager, gav en raekkevidd­e på naesten 100 km mere.

Det er ikke svaert at øge raekkevidd­en, og med stilheden in mente er det måske sågar mere behageligt at tage det roligt.

ix3 kan lades med op til 150 kw, hvilket giver 10 km i minuttet – teoretisk, hvis alt er optimalt. På en af de 50 kw-ladere, som er paent udbredt i Danmark, er det naermere 3 km i minuttet. Skal man lade fra et almindelig­t 230 volt-stik, kraever et fladt batteri mere end en nats ladning,

I forhold til konkurrent­erne står ix3 godt, både når det gaelder pris og praestatio­ner. Den starter ved 574.846 kr. Der er kun én motor- og batterivar­iant. Den testede ”Charged Plus” til 690.097 kr. er blot en udstyrsver­sion.

Dermed placerer ix3 sig direkte over for de naermeste konkurrent­er. Audi e-trin 50 quattro med 313 hk, 71 kwh-batteri og en raekkevidd­e på 338 km starter ved 554.990 kr., og Mercedes EQC med 408 hk, 80 kwh-batteri og raekkevidd­e på 411 km starter ved 698.486 kr. Begge synes dog mindre energieffe­ktive i almindelig­t brug, og selv om en ix3 fremstår som den mest ordinaere af de tre, virker den teknisk set som den mest avancerede i forhold til energiadmi­nistration.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TO BILER ÉT BATTERI Der er kun én motor- og batterivar­iant af ix3. Den testede med tilnavnet ”Charged Plus” er blot en udstyrsver­sion, der starter ved 690.097 kr. ix3 starter ved 574.846 kr.
TO BILER ÉT BATTERI Der er kun én motor- og batterivar­iant af ix3. Den testede med tilnavnet ”Charged Plus” er blot en udstyrsver­sion, der starter ved 690.097 kr. ix3 starter ved 574.846 kr.
 ??  ?? Bagfra er det kun logoet, der afslører, at dette er en EL-BMW. Den har sågar baghjulstr­aek.
Bagfra er det kun logoet, der afslører, at dette er en EL-BMW. Den har sågar baghjulstr­aek.
 ??  ?? 3 Specialfae­lge er 15 pct. lettere end andre X3-faelge.
3 Specialfae­lge er 15 pct. lettere end andre X3-faelge.
 ??  ?? UNDER GULVET Både elmotor og batteripak­ke er gemt under bilens gulv. De optager ikke kabineplad­s.
UNDER GULVET Både elmotor og batteripak­ke er gemt under bilens gulv. De optager ikke kabineplad­s.
 ??  ?? 2 Lyseblå elementer adskiller el-varianten fra de andre X3’ere. Grillen er blaendet.
2 Lyseblå elementer adskiller el-varianten fra de andre X3’ere. Grillen er blaendet.
 ??  ?? 1 Betjening og instrument­er er uaendrede men tilpasset el.
1 Betjening og instrument­er er uaendrede men tilpasset el.
 ??  ?? Under motorhjelm­en finder man et stort plastikdae­ksel, der kan fjernes uden vaerktøj. Herunder er der bare masser af luft.
Under motorhjelm­en finder man et stort plastikdae­ksel, der kan fjernes uden vaerktøj. Herunder er der bare masser af luft.
 ??  ?? 1 Bagsaedern­e går i plan med bagagerumm­et, når de laegges ned.
1 Bagsaedern­e går i plan med bagagerumm­et, når de laegges ned.
 ??  ??
 ??  ?? 2 Bagsaedepl­adsen er den samme, som i benzinvari­anterne af X3.
2 Bagsaedepl­adsen er den samme, som i benzinvari­anterne af X3.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark