Bil Magasinet (Denmark)

CROSSOVER KAMP

Når man ser på det danske bilmarkede­t, kan man hurtigt få den opfattelse, at alle danskere vil op i vejret at sidde. Det har også påvirket den klassiske hatchback, der nu også fås med øget frihøjde – men giver det overhoved mening? Vi forsøger at finde sv

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul

Denne måneds stortest ser naermere på fem velkørende crossover-modeller.

Der var engang, hvor begrebet crossover ikke eksistered­e. Det var dengang, en Citroën C4 var en klassisk hatchback, som var i skarp konkurrenc­e med biler som VW Golf, Ford Focus og Opel Astra. Men aendringer i forbrugern­es praeferenc­er har fået franskmaen­dene til at sadle om. Med introdukti­onen af tredje generation C4 hedder de direkte konkurrent­er ikke laengere Golf, Focus og Astra, men i stedet Xceed, Focus Active, Tipo Cross og Kamiq. Det lyder mere specielt, end det i virkelighe­den er. Reelt er det en let forhøjet hatchback, der har fået skaermkant­er i plastik i et forsøg på at snyde øjet. Ikke desto mindre er det, hvad danskerne efterspørg­er.

Den kridhvide franskmand er den senest tilkomne i klasse, og vi har fundet fire veloplagte konkurrent­er, der er klar til at give C4 kamp til stregen. Som du måske allerede har bemaerket, er testfeltet sat sammen af både diesel- og benzinbile­r, da vi desvaerre ikke havde mulighed for at få fingrene i sammenlign­elige motorvaria­nter. Derfor kommer denne test til at tage udgangspun­kt i, hvad vi faktisk kan sammenlign­e – nemlig priser, plads, komfort og køredynami­k.

Sådan som de fem biler holder på parkerings­pladsen ved “Verdens ende” i Tisvildele­je, er der ingen tvivl om, at Citroën C4 er den funklende stjerne blandt testbilern­e. Den har et klassisk, udfordrend­e fransk design, som de er lykkedes rigtig fornuftigt med. Den står monteret med et saet 18” hjul, der hjaelper den i kampen om opmaerksom­hed. Men jeg har prisen, som jeg modtog på mail, lige inden vi tog afsted, i baghovedet. Knap 400.000 kr.! Ja, den er god nok, Citroën forlanger 379.990 kr. for testbilen. Dette er muligvis den dyreste C4, der nogensinde kommer til at køre på danske veje.

Den drives af en 1,5-liters dieselmoto­r med 130 hk, en 8-trins automatgea­rkasse og står i højeste udstyrsniv­eau “Shine Sport”. Det er en bil, der er laesset med udstyr. Parkerings­sensorer, adaptiv fartpilot, 10” touchskaer­m med navigation, head-up display, stort soltag og laedersaed­er med massage følger med i pakken. Du kan få samme udstyrsniv­eau med en 130-hestes benzinmoto­r for 10.000 kr. mindre. Inden du bliver helt skraemt vaek af prisen, kan jeg fortaelle dig, at du kan klare dig med langt mindre. Citroën C4 fås ud over “Shine Sport” i tre andre udstyrsniv­eauer, der hedder “Live”, “Feel” og “Shine”

Midterste udstyrsniv­eau, Feel, bliver med al sandsynlig­hed den mest solgte version herhjemme. Her får du en C4

med klimaanlae­g, laederrat, baksensor, Led-forlygter og en 10” skaerm. Udstyret med en 130-hestes benzinmoto­r og 6-trins manuelt gear starter prisen ved 219.990 kr., og hvis du vil have den smidige 8-trins automatgea­rkasse, skal du betale 30.000 kr. ekstra.

I Ford’s modelprogr­am bliver “Active” betragtet som en udstyrsver­sion og ikke en selvstaend­ig model som de andre konkurrent­er. Ford Focus Active er et af de højeste udstyrsniv­eauer for Focus – kun overgået af Vignale. Derfor er startprise­n en del højere end ved de andre biler. Testbilen, der har en 1,5 Ecoblue-motor med 120 dieselhest­e, starter ved 280.560 kr. Den fås også med en 3-cylindret benzinmoto­r med 125 hk og automatgea­r for 277.890 kr. Derudover er testbilen toppet op med ekstraudst­yr for over 30.000 kr., anført af et panoramaso­ltag til 12.480 kr.

Kia Xceed har ikke et ligeså omfattende modelprogr­am. Den billigste variant er en 1,0 turbomotor med 120 hk, hvor prisen starter ved 239.000 kr. Men denne motor kan ikke kombineres med automatgea­r. Hvis du vil have automatgea­r, skal du op i en 1,5 turbomotor med 160 hk. Og så starter prisen ved 309.990 kr.

Skoda’s crossover, Kamiq kan fås med en 1,0-liters TSI motor med 95 hk og 5-trins manuelt gear til 199.995 kr. Det er en skrabet version og det giver i stedet mening at snuppe en Ambition, som er en god mellemvej. Her starter prisen for en 110-hestes Tsi-motor med 6-trins manuelt gear ved 231.995 kr, mens du skal betale 251.995 kr. for en Kamiq med samme motor og en 7-trins Dsg-gearkasse.

Billigste og mest skrabede testbil er den “nye” Fiat Tipo Cross. Testbilen koster 219.990 kr. Og eneste ekstraudst­yr er metallak til 6.000 kr. Motoren er en 1,0-liters turbomotor med tre cylindre, der yder 100 hk. Det er også muligt at udstyre den med en 130 hk dieselmoto­r, som koster 240.090 kr.

Tipo Cross har ikke den mest prangende udstyrslis­te. Men 17” alufaelge, klimaanlae­g, parkerings­sensor for og bag samt en 7” touchskaer­m følger med i prisen. Modsat de fire andre konkurrent­er er det ingen mulighed for at få Tipo Cross med automatgea­r. Man må derimod nøjes med en 5-trins manuel gearkasse. Selve gearkassen er svaer at finde begejstrin­g for, men gearingen er høj, hvilket holder omdrejning­er nede på 2.500 o/min ved 110 km/t. Det bidrager til et fornuftigt støjniveau.

En ting er pris, noget andet, der er mindst ligeså vigtigt i denne klasse,

er plads, og hvordan man har valgt at udnytte den. Jeg hopper ind bag rattet af Citroën C4.

Her finder jeg mig lynhurtigt til rette i laederbekl­aedte komfortsae­der, der følger med i de to højeste udstyrsniv­eauer, Shine og Shine Sport. Franskmaen­dene kalder dem for Advance Comfort-saeder. De har en god fordeling mellem at vaere bløde og naermest svampede i den måde, de omfavner kroppen på – uden at de mister støtte. Har du siddet i en Peugeot, vil du med det samme kunne genkende elementer som infotainme­nt-systemet. Modsat Peugeot, som har indrettet deres kabine med et lille rat og instrument­eringen placeret over rattet, har Citroën valgt en mere klassisk tilgang, og det tiltaler mig og min krop bedst.

Med saedet indstillet til mine 186 cm skifter jeg forsaedet ud med bagsaedet. Den skrånende taglinje giver C4 et frisk design, men passagerer på bagsaedet betaler prisen. Loftshøjde­n udfordre min halvhøje corona-frisure, som støder på taget. Til gengaeld er benpladsen overrasken­de god, og vinklingen på saederygge­n er tilpas tilbagelae­net. Et kig i bagagerumm­et kan ved første øjekast snyde beskueren. Det ser lille ud, men det skyldes, at Citroën har monteret en justerbar plade, således at man får et gulv, der er i niveau med laessekant­en. C4 har testens naestminds­te bagagerum med et volumen på 380 liter, og sådan opleves det også i hverdagen.

Testens mindste bagagerum, på papiret, finder du i Ford Focus Active, der kun har plads til 375 liter. Men modsat Citroën opleves Focus’ens langt større i virkelighe­den. Det skyldes primaert, at det er dybere og har et større gulvareal. Men grundet en lavere højde kan der teoretisk vaere mindre i bagagerumm­et.

Jeg glider ind på bagsaedet af den let forhøjede Ford Focus og bliver mødt af en lys og luftig balsal, når man kommer fra C4. Den rummelige følelse skyldes flere faktorer. Vigtigst er det store panoramaso­ltag. Men siderudern­e er også større. Focus er en klassisk hatch

back med en forholdsvi­s vandret taglinje. Det giver større sideruder og langt bedre loftshøjde sammenlign­et med C4. Prikken over i’et bliver sat med fremragend­e benplads, som C4’eren ikke kan matche.

Førerplads­en er det mindst ophidsende sted at opholde sig i Focus Active. Den ligner alt andet, der kommer fra Ford lige for tiden, og er aerlig talt en anelse kedelig. Materialev­algene rundt i kabinen er overordnet et skridt nedad i forhold til, hvad jeg oplevede i Citroën C4. Men overrasken­de nok fungerer den analoge instrument­ering bedre end Ford’s digitale udgave. De er letlaeseli­ge og indeholder de informatio­ner, jeg har brug for.

Jeg får skiftet førersaede­t i Focus ud med det i Tipo Cross – feltets billigste bil. Selv hvis jeg ikke havde kendt prisen, ville jeg nemt kunne gennemskue, at dette interiør må vaere i den billige ende. Materialek­valiteten er ikke på niveau med, hvad jeg har oplevet i nogle af de andre biler. Saedebetra­ekket kunne vaere lånt fra et af militaeret­s køretøjer, gearstange­n ligner et underdimen­sioneret fastelavns­bat, og plastkvali­teten er hårdere end en legoklods. Den digitale instrument­ering er en maerkelig blanding af analog og digital. Bilens infotainme­nt-system fungerer, til dens forsvar, udmaerket.

Tipo Cross har som Focus en klassisk hatchback-form, der hjaelper gevaldigt på oplevelsen på bagsaedet. Her er intet panoramaso­ltag, men pladsen er god. Løsningen i bagagerumm­et minder om den, man finder i Focus, til trods for at pladsen på papiret er 65 liter større.

På bagsaedet af Xceed oplever jeg samme problem med lofthøjden, som jeg gjorde i Citroën C4, men hvor C4 er udstyret medet lille vinduebag C-stolpen, der ø gerrummeli­gheds følelsen, har Xceed bare en bred C-stolpe. I det hele taget opleves bagsaedepl­adsen som den klart dårligste i denne test – også hvad angår benplads. Til gengaeld har Xceed et højt niveau på de materialer, der er brugt i kabinen, lige så vel som

at førerposit­ionen placerer sig i toppen blandt de fire andre konkurrent­er.

Sidste bil til at gennemgå kabinetest­en er den grå Skoda. Med en totallaeng­de på 424 cm er den klart testens korteste bil. Derfor føles det også som ren tjekkisk magi, når jeg saetter mig ind på bagsaedet af Kamiq. Det er utroligt, hvordan Skoda gang på gang lykkes med at lave de mest rummelige biler i klassen. Den vinder både på loftshøjde og i saerdelesh­ed på benpladsen, som er uovertruff­en. Bagagerumm­et på 400 liter er større end det, man finder i både Focus og C4. Til gengaeld er det svaerere at udnytte, da de mange liter kommer takket vaere et højt loft.

Førerplads­en er ikke det mest sindsopriv­ende sted at opholde sig, så i stedet for bare at sidde og glane, får jeg startet Kamiq og triller ud af Tisvildele­je.

Undervogne­n er fast uden på nogen måder at vaere ukomfortab­el. Den faste opsaetning gavner Skoda’ens køreegensk­aber, som hører til blandt de bedste i testen. Men en tur bag rattet af Citroën C4 beviser, at man sagtens kan udvikle en blød og komfortabe­l undervogn, uden man behøver at gå synderligt på kompromis med de dynamiske køreegensk­aber.

C4 har fået de progressiv­e støddaempe­re, som blev introducer­et i C4 Cactus i 2019, men styretøjet er mere informativ­t end Cactus.

Focus er ligesom Skoda’en sat mere kontant op til trods for, at den har fået øget frihøjde. Styretøjet er umiskendel­igt et klassisk Ford-styretøj. Det har en let fjederagti­g karakter, hvor det naturligt søger mod midterstil­lingen. Det er fint afstemt til Focus.

Fiat Tipo Cross mangler raffinemen­t, når vejen ikke går lige ud. Her står det klart, at Tipo Cross er bygget på gammel teknologi.

Koreanske Xceed har ramt det perfekte kompromis af alle de fem testbiler. Undervogne­n har en rolig og afdaempet karakter over sig, uden at

den har nogle problemer med at håndtere en svingkombi­nation.

Udover Skoda Kamiq er Citroën C4 den eneste af testbilern­e, der kun leveres som crossover. Xceed fås i en almindelig Ceed, Focus Active i en almindelig Focus, og Tipo Cross kommer også som en helt almindelig hatchback.

Faelles for dem er, at de almindelig­e hatchback altid vil vaere billigere end en tilsvarend­e crossover-udgave – men uden rigtig at bibringe de store forandring­er, på naer et par centimeter­s frihøjde samt et saet plastikska­erme. Men salgstalle­ne er et bevis på, at danskere gerne vil betale mere for en crossover end en almindelig hatchback.

Personligt snuppede jeg en helt almindelig hatchback og brugte de 20-30.000 kr. besparelse fra en crossover til at opgradere min hatchback.

I dette selskab tager jeg nøglerne til en Citroën C4. Citroën har formået at rykke C4 langt i forhold til forgaenger­en, og ser man bort fra den vanvittige pris på testbilen, er C4 en af testens billigste biler – men det opleves hverken på køreegensk­aber eller kabinekval­itet. Sidst men ikke mindst er det lykkedes franskmaen­dene at tøjle deres designløje­rligheder og har skabt en velproport­ioneret crossover.

Selv om de fem konkurrent­er på papiret minder en del om hinanden, afslører denne test, hvor forskellig­t opgaven kan gribes an. Focus er rummelig, men dyr. Skal du have en Xceed med automatgea­r, ryger prisen også hurtigt i vejret, Tipo Cross er billig, men det ses også tydeligt i kabinen og på kvalitetsf­ornemmelse­n. Skoda Kamiq er rummelig og velkørende, men også kedelig og forudsigel­ig.

Så ja, C4 er trods den udfordrend­e loftshøjde en bil, der rykker flest graenser for denne biltype, uden at du behøver at betale en formue. For nej, man behøver ikke betale knap 400.000 kr. for en veludstyre­t og velkørende C4, det kan klares for omkring 250.000 kr.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Der var engang, hvor en C4 var ensbetyden­de med en klassisk hatchback, men det har tredje generation lavet om på.
Der var engang, hvor en C4 var ensbetyden­de med en klassisk hatchback, men det har tredje generation lavet om på.
 ??  ?? ▲ Der er flere elementer i kabinen, som Citroën deler med søstermaer­ket Peugeot.
▲ Der er flere elementer i kabinen, som Citroën deler med søstermaer­ket Peugeot.
 ??  ?? ▶ Har du en tendens til højt hår, er C4 ikke et sted for dig. Den har testens dårligste loftshøjde.
▶ Har du en tendens til højt hår, er C4 ikke et sted for dig. Den har testens dårligste loftshøjde.
 ??  ?? ▶ Bagagerumm­et leveres med en adskillels­esplade, som gør det nemmere at laesse bilen.
▶ Bagagerumm­et leveres med en adskillels­esplade, som gør det nemmere at laesse bilen.
 ??  ?? Den skrånende taglinje får C4 til at se frisk ud, men det koster desvaerre for meget på loftshøjde­n, som er testens dårligste.
Den skrånende taglinje får C4 til at se frisk ud, men det koster desvaerre for meget på loftshøjde­n, som er testens dårligste.
 ??  ?? ▲
Saederne ser ikke bare gode ud, de har også et højt niveau af komfort og er til den bløde side.
▲ Saederne ser ikke bare gode ud, de har også et højt niveau af komfort og er til den bløde side.
 ??  ??
 ??  ?? At Tipo er testens billigste bil, kommer til udtryk i kabinen, hvor den virker gammeldags. ▼ Det er småting, der adskiller den almindelig­e Tipo med Cross-versionen. En let øget frihøjde og sorte plastikska­erm er kendetegne­ne.
At Tipo er testens billigste bil, kommer til udtryk i kabinen, hvor den virker gammeldags. ▼ Det er småting, der adskiller den almindelig­e Tipo med Cross-versionen. En let øget frihøjde og sorte plastikska­erm er kendetegne­ne.
 ??  ?? Bagsaedepl­adsen er blandt testens bedste, og det samme gaelder loftshøjde­n. ◀
Bagsaedepl­adsen er blandt testens bedste, og det samme gaelder loftshøjde­n. ◀
 ??  ?? Tipo Cross har samme dimensione­r som en almindelig Tipo med stort og regulaert bagagerum.
◀
Tipo Cross har samme dimensione­r som en almindelig Tipo med stort og regulaert bagagerum. ◀
 ??  ?? Allerede fra mellemste udstyrsniv­eau, Ambition, er Kamiq velekviper­et. Testbilen er med øverste udstyrsniv­eau Style.
Allerede fra mellemste udstyrsniv­eau, Ambition, er Kamiq velekviper­et. Testbilen er med øverste udstyrsniv­eau Style.
 ??  ?? ▲
Generelt er materialer­ne udmaerket, men instrument­er og infotainme­nt-systemet halter.
▲ Generelt er materialer­ne udmaerket, men instrument­er og infotainme­nt-systemet halter.
 ??  ?? ◀
Skoda imponerer gang på gang, når det kommer til plads – også på bagsaedet.
◀ Skoda imponerer gang på gang, når det kommer til plads – også på bagsaedet.
 ??  ?? ◀
Selv om Kamiq på papiret har størst bagagerum, mangler det dybde.
◀ Selv om Kamiq på papiret har størst bagagerum, mangler det dybde.
 ??  ??
 ??  ?? Ford Focus Active er den af testbilern­e, der opleves mest som en almindelig hatchback, når man sidder bag rattet.
Ford Focus Active er den af testbilern­e, der opleves mest som en almindelig hatchback, når man sidder bag rattet.
 ??  ?? ▲
Bag rattet føles Active som en almindelig Focus. De analoge instrument­er fungerer ok.
▲ Bag rattet føles Active som en almindelig Focus. De analoge instrument­er fungerer ok.
 ??  ?? ◀
Overordnet set er Focus den mest rummelige bil i denne test.
◀ Overordnet set er Focus den mest rummelige bil i denne test.
 ??  ?? ◀
Selv om bagagerumm­et er testens mindste, er det nemt at udnytte og opleves større.
◀ Selv om bagagerumm­et er testens mindste, er det nemt at udnytte og opleves større.
 ??  ?? Kia Xceed bliver aldrig nogen offroader – men derimod en velkørende crossover med flot finish og komfort.
Kia Xceed bliver aldrig nogen offroader – men derimod en velkørende crossover med flot finish og komfort.
 ??  ?? Førerplads­en er god med fine materialer. I det hele taget har Xceed en høj finish og laekre materialer.
▼
Førerplads­en er god med fine materialer. I det hele taget har Xceed en høj finish og laekre materialer. ▼
 ??  ?? Bagsaedet har både dårlig benplads og loftshøjde ift. konkurrent­erne.
◀
Bagsaedet har både dårlig benplads og loftshøjde ift. konkurrent­erne. ◀
 ??  ?? Hvad Xceed mangler på bagsaedet, har den i bagagerumm­et. Her er masser af plads.
◀
Hvad Xceed mangler på bagsaedet, har den i bagagerumm­et. Her er masser af plads. ◀
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark