Bil Magasinet (Denmark)

BRUTAL VANTAGE

Alle sejl bliver sat til, da Vantage-modellen er på vej på pension op mod år 2000.

-

Dette er muligvis den mest vaerdige afslutning på en aera. Den gamle Vantage fik 612 farvelhils­ner.

For at markere 40 års-jubilaeet for en stor sejr på Le Mans tilbage i 1959, stod der på kanten af årtusindsk­iftet en helt saerlig Aston Martin klar på udstilling­sgulvet ved den internatio­nale biludstill­ing i Genève anno 1999.

Ved siden af Le Mans-vinderbile­n, Aston Martin DBR1/2 fra 1959, står Vantage Le Mans V600-modellen, der er en ekstrem videreudvi­kling af Virage-modellen, som erstattede den haederkron­ede V8-model i 1989. Klar i kulissen står en afløser i form af Vanquish, men inden ballet er ovre for Virage og Vantage, skal briten slå et slag med halen.

Aston Martin Vantage Le Mans V600 er eksakt sådan en “på-vejud-ad-døren”-bil, der skal sikre, at modellen bliver husket for at have sluttet festen på toppen. Siden introdukti­onen af generation­en, som den saerlige brite bygger på, er det blevet til i omegnen af 1.000 styk, og den hårdtpumpe­de jubilaeums­model skubber ikke voldsomt til det tal, da produktion­en begraenser sig til 40 eksemplare­r.

Samtlige eksemplare­r forlod fabrikken som mindre imponerend­e Vantage-modeller i V590-spec. Alle fyrre styk blev derefter sendt tilbage og opgraderet af Aston Martin – på den måde omgik bilerne en masse bøvl med godkendels­er og homologeri­ng, der gaelder for faerdige fabriksbil­er men ikke “ombyggede” biler.

Aendringer­ne ude som inde er markante. Det udvendige design får detaljer fra racerbilen fra 1959, der blandt andet kan ses langs siden og på daekslet til påfyldning af benzin. Kabinen bliver ligeledes opgraderet med perforered­e pedalflade­r, aluminium på gearknoppe­n og alcantara og laeder på saederne.

V600 fortaeller historien om et motorrum, der har fået den helt store overhaling. V8-motoren på 5,3 liter benytter to kompressor til at producere 612 hk og 820 Nm, der alle sendes til baghjulene. Men hvorfor hedder bilen så ikke V612? I England måler de effekt i hp (horse power), og dem har raketten ca. 600 af.

 ??  ?? Både front og designdeta­ljer på siden er unikke for Le Mans V600, der fejrer 40-året for en Le Mans-sejr.
Både front og designdeta­ljer på siden er unikke for Le Mans V600, der fejrer 40-året for en Le Mans-sejr.
 ??  ?? Generation­en af V8-aston Martin’er, som V600 tilhører, var i produktion mellem 1989-2000. Specialvar­ianten er bygget i 40 styk. ▼
Generation­en af V8-aston Martin’er, som V600 tilhører, var i produktion mellem 1989-2000. Specialvar­ianten er bygget i 40 styk. ▼
 ??  ?? Le Mans V600 blev oprindelig­t leveret med saeder i laeder og alcantara. Dette eksemplar har kabine i Wilson-laeder. ▶
Le Mans V600 blev oprindelig­t leveret med saeder i laeder og alcantara. Dette eksemplar har kabine i Wilson-laeder. ▶
 ??  ?? V8-motoren med to kompressor­er deler V600 med Virage/ Vantage-modellen. I Le Mans-varianten yder motoren 612 hk. ▶
V8-motoren med to kompressor­er deler V600 med Virage/ Vantage-modellen. I Le Mans-varianten yder motoren 612 hk. ▶

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark