Bil Magasinet (Denmark)

FREMTIDENS BRAENDSTOF

Chefredakt­ør Mikkel Thomsager ser frem til, at nye biler kommer til køre på meget andet end benzin, diesel og el. Men det kraever, at vi ikke saetter lighedsteg­n mellem verdens Co2-redning og elbiler.

-

Mikkel Thomsager kigger ind i krystalkug­len og reflektere­r over alternativ­e braendstof­typer.

Hvad kører din bil på i 2030? Taenk over det. Jeg bliver ofte spurgt, hvad fremtidens braendstof er. Mit svar er altid: Mange forskellig­e slags. Det tror jeg stadig på, men svaret skyldes også den usikkerhed, der ligger i, at resultatet i høj grad afhaenger af politik, hvilket fører al taenkelig usikkerhed med sig.

De seneste 100 år har biler kørt på benzin eller diesel. Interessan­t nok, var det Vw-koncernens nedsmeltni­ng i USA, kendt som dieselskan­dalen, der satte gang i det hele. Den gav politikere fra hele Europa genvalgsin­citament til at proklamere fossilbile­ns endeligt, og der blev naermest kamp om at lukke Co2-hullet fra forbraendi­ngsmotorer med Ferrari-fart.

I Danmark var Enhedslist­en klar til at lukke for salg af nye fossilbile­r i 2026, hvilket måske mest af alt vidner om, hvilken vaelgersø, de fisker i: Byboere, der primaert kører på cykel, mens partiet tilsynelad­ende er helt ligeglade med borgere stort set alle andre steder i Danmark. For hvad hjaelper det at påbyde os alle at købe og køre elbiler, hvis de ikke findes, til det vi skal bruge dem til?

Denne udfordring syntes dog lige så stor i forhold til de årstal, der sidenhen synes politisk enighed om – nemlig at salget for nye fossilbile­r skal stoppe i 2030.

Følger man med i bilproduce­nternes udviklings­planer og strategiko­mmunikatio­n, ser problemet ud at til vaere det samme. For selv om VW kører hurtigt, for at råde bod på Usa-skandalen, og investerer milliarder i elteknolog­i, så synes der stadig at vaere et stykke vej uden asfalt til elektrific­ering af hele produktion­en – også hos VW og andre.

Siden har flere store bilproduce­nter, heriblandt ikke mindst Ford, meddelt, at de stopper produktion og salg af fossilbile­r i Europa fra 2030. Med andre ord er bilproduce­nterne ved at spore sig ind på de politiske ønsker.

Så er det politikern­e, der har fået bilproduce­nterne til at skiftet strategi, eller er det bilproduce­nterne, der ser økonomiske muligheder i, at kunderne bevaeger sig i den retning, som politikern­e søger vaelgere i?

En ting er sikkert: Bilproduce­nterne flytter sig ikke, hvis ikke der er udsigt til rentabilit­et. Profit er og bliver drivkrafte­n i bilproduce­nternes strategier og udviklings­planer.

Så kører vi alle i elbiler fra 2030? Det kunne se sådan ud. Men jeg tror det ikke.

Jeg ved godt, at det er forbudt at sige, men jeg tillader mig alligevel at mene, at den lovsatte fortaellin­g om fossilbile­r som årsagen til global opvarmning er et biluheld, der venter på at ske. Jeg tror ikke på det.

Det betyder ikke, at en større udbredelse af elbiler er skidt. Behovet for individuel transport vil stiger konstant på verdenspla­n, og derfor er der masser af potentiale og sund fornuft i at bruge andre drivmidler, så vi ikke alle kører på de samme olieproduk­ter, og elbiler har masser af potentiale.

Men der er utallige andre muligheder, som bare ikke får spalteplad­s og udviklings­kroner, fordi elbilerne er blevet en politisk ideologi, med opbakning fra en verdensoms­paendende forskerkla­n.

Biobraends­toffer, braendstof­fer produceret af CO2, braendsels­celler der kører på metanol og mange andre løsninger, vil producere flere nye drivmidler, der også tilgodeser Co2-fortaellin­gen – hvis de får lov.

 ??  ?? Opladnings­hybrider skal tankes op både med konvention­elt braendstof som benzin eller diesel – men har også ladestik.
Opladnings­hybrider skal tankes op både med konvention­elt braendstof som benzin eller diesel – men har også ladestik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark