Bil Magasinet (Denmark)

RENAULT MEGANE RS TROPHY

Renault Megane R.S. Trophy er tilbage på banen efter et lille facelift, hvor den møder den nye VW Golf GTI Clubsport. Begge er udstyret med hårdt pumpede turbomotor­er, der sender skudsalver afsted ved speederløf­t og bekriger kedelige køreegensk­aber.

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul

Bilverdene­n udvikler sig hurtigere end en genmodific­eret slagtekyll­ing. Nye biltyper opstår, og flere og flere bilproduce­nter meddeler, at de allerede nu er begyndt at udfase biler med motorer til konvention­elle braendstof­typer. Det kan til tider løbe koldt ned ad ryggen på en bilelsker som mig. Derfor har jeg svaert ved at skjule den befriende følelse af at komme bag rattet af denne måneds to duellanter.

Dagens Gti-duellanter har fået et ekstra skud steroider og er nogle af de ypperste GTI’ER, du kan få fingrene i. På fransk hedder denne opskrift Trophy, og på tysk hedder det Clubsport. Megane R.S. Trophy får kraefterne fra en 1,8-liters turbomotor, som yder 300 hk og 440 Nm. Alle kraefterne sendes via en 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse ned til forhjulene. Golf GTI Clubsport benytter samme 2-liters turbomotor, som findes i den almindelig­e GTI. Men effekten er haevet fra 245 hk til 300 hk.

Sidste år kørte jeg den nye Golf VIII GTI, hvilket var en kedelig og afdaempet oplevelse. Derfor er jeg heller ikke fuld af forventnin­ger, mens jeg saetter mig bag rattet af den hvide Golf. Jeg har sat snuden mod det køreteknis­ke anlaeg på FDM Sjaellands­ringen, som skal danne ramme om dagens test.

Turen derned har jeg taenkt mig skal foregå så komfortabe­lt som muligt, og jeg saetter køreprogra­mvaelgeren over i “Comfort”. Den arbejder sammen med den adaptive undervogn, som er ekstraudst­yr til 14.994 kr. Lydniveaue­t saenkes til et minimum, og bilens 7-trins gearkasse lister ubemaerket gennem gearene. Tingene aendrer sig i det sekund, jeg blinker fra motorvejen og tager en lille omvej til Sjaellands­ringen. De snoede landeveje på Midtsjaell­and kraever en anden køreindsti­lling end “Comfort”. Til at starte med saetter jeg Clubsport’en over i “Sport”, der transforme­rer den hvide Golf til en møg underholde­nde GTI.

Det er ikke kun de 55 ekstra hestekraef­ter, der adskiller Clubsport fra den almindelig­e GTI. Det er alt det omkring

liggende, som faktisk ikke har en fløjtende fis at gøre med, hvor hurtig den vil vaere rundt på en racerbane, men derimod får blodet til at strømme hurtigere gennem kroppen. De store ovale udstødning­srør, som er unikt for Clubsport knalder og brager ved hver eneste gearskift og speederløf­t.

Ved siden af Sport-knappen kommer et mindre ikon frem med skriften “Speciel” samt et logo fra Nürburgrin­g. I denne konfigurat­ion er alle elementer i bilen optimeret til kørsel på Nürburgrin­g Nordsløjfe­n. Undervogne­n bliver blødere, end når bilen står i “Sport”. Det skyldes, at Nürburgrin­g er ujaevn, og her giver en lidt blødere affjedring bedre kontakt med vejbanen. Sammenlign­et med en standard 245 hk Golf GTI, er GTI Clubsport 13 sekunder hurtigere rundt på Nordsløjfe­n.

Fremme ved Sjaellands­ringen triller jeg ind på den kolde asfalt. Bilen står stadig i den specielle Nürburgrin­g-indstillin­g.

Efter to sving på det køreteknis­ke anlaeg kan jeg konstatere, at hvad der fungerede perfekt på almindelig­e ujaevne danske landeveje, bliver for blødt på Sjaellands­ringen. Med et enkelt tryk får jeg beordret bilen til at stramme op – det sker prompte. Indstyring er uhyggelig praecis, og trods en kold og halvfugtig asfalt har Golf’en ingen problemer med at levere kraefterne til asfalten. Styretøjet har en god balance mellem at vaere let og samtidig lige så meddelsom som klassens største sladrehank.

Selv om Golf’en forsøger at tiltraekke sig opmaerksom­hed med et mere højlydt udstødning­ssystem, må den se sig slået af en knaldgule Megane R.S. Trophy, der kører foran. Franskmand­en lyder som et kinesisk festfyrvae­rkeri.

I pitten får jeg byttet med min kollega. Det første der slår mig, er, hvor gammeldags kabinen i Megane R.S. føles sammenlign­et med Golf’en. Det beskedne facelift der bl.a. har skruet op for størrelsen på kabinens to skaerme til infotainme­nt og visning af fart og kør

sel samt en hajfinne-antenne har ikke formå etat få Megane’n tila t virketopmo­derne. Ed c-dobbelt koblingsge­arkassen er efter faceliftet også enestemuli­ghed p åR. S. Trophy.

Jeg får hevet den store og klodsede gearvaelge­r ned i “D” og triller stille hen mod indgangen til banen. Selv med 10 km/t kan jeg med det samme konstatere, at dette bliver en hårdere oplevelse. Jeg saetter bilen over i “Race”, der har indflydels­e på servohjael­p, speederesp­ons og lyd. Gearstange­n vippes til siden, så jeg selv er herre over gearene der betjenes via de fastmonter­ede skiftepale­r, der sidder på ratstammen. Det er en smagssag, om man helst vil have palerne til at følge med rattet rundt, eller have dem fastmonter­et, som her. Personligt foretraekk­er jeg Megane’ns løsning.

Jeg sender den gule Renault ned ad tilkørslen i et raskt tempo, og min højre pegefinger serverer det ene gear efter det andet. Skiftene er mere karakterfu­lde og sprøde sammenlign­et med Golf’ens og bliver leveret lige så effektivt. Megane’n er verdensmes­ter i at iscenesaet­te sig selv, og der er ikke sparet på krudtet, når det kommer til lyd fra de to afgangsrør i midten. Styretøjet er tungere, og selv om undervogne­n er langt hårdere sat op sammenlign­et med Golf’en, føles indstyring­en langtfra så praecis.

I modsaetnin­gen til Golf’en er Megane R.S. udstyret med 4Control. Det vil sige, at den har en medstyrend­e bagaksel. Rundt på Sjaellands­ringen føler jeg, at bilen er meget uforudsige­lig med bagenden. Den medstyrend­e bagaksel får et almindelig ratudslag til at blive mere effektivt, men det føles unaturligt. Til gengaeld leverer den kraefterne til underlaget lige så overbevise­nde som konkurrent­en. Efter adskillige omgange på Sjaellands­ringen kan jeg konstatere, at GTI Clubsport leverer en mere raffineret køreopleve­lse med mere delikate køreegensk­aber.

Jeg bliver bag rattet af Megane R.S. på turen tilbage til København. Hvad der føles som en hård undervogn rundt på Sjaellands­ringen, føles taet på umenneskel­ig hård på ujaevne landeveje. Mine kinder og halvbløde topmave vibrerer,

som stod jeg med en slaghammer mod en stenhård betonvaeg. Jeg glemmer det momentalt, når jeg sender speederen i bund, og kabinen fyldes med en haes motorlyd, men sådan kan jeg jo ikke sidde hele vejen til København.

Jeg knuselsker den fandenivol­dskhed, man får i Megane R.S. Trophy, og jeg glaeder mig hver eneste gang, jeg skal køre en tur i den, men efter 20 km ville jeg ønske, jeg sad i en mere komfortabe­l bil. Her er Golf GTI Clubsport et bedre kompromis, som er langt nemmere at leve med til hverdag. Nej, jeg får ikke det samme sug i maven, når jeg snupper nøglerne til Golf’en. Til gengaeld slipper jeg også for at have en fast ugentlig tid hos min kiroprakto­r for at undgå alverdens rygproblem­er, som hvis jeg kørte Megane R.S. Havde jeg vaeret 10 år yngre, snuppede jeg nok den skriggule Megane, men Golf’ens alsidighed og effektivit­et vinder i sidste ende.

Lige meget om det er fransk eller tysk GTI, holder de fanen højt som køremaskin­er, der er befriende simple sammenlign­et med hvad der ellers findes på markedet.

 ??  ?? Hvis du er jagt efter en forhjulstr­ukket GTI med 300 hk, så er disse to oplagte kandidater.
Hvis du er jagt efter en forhjulstr­ukket GTI med 300 hk, så er disse to oplagte kandidater.
 ??  ??
 ??  ?? Clubsport har blandt andet fået ny turbolader og anden motorstyri­ng i forhold til en almindelig GTI.
◀
Saederne er de samme som i en almindelig GTI, men med andet stof.
◀
Det tykkere Gtirat er den største forskel mellem en almindelig Golf og denne 300-hestes Clubsport.
▼
Clubsport har blandt andet fået ny turbolader og anden motorstyri­ng i forhold til en almindelig GTI. ◀ Saederne er de samme som i en almindelig GTI, men med andet stof. ◀ Det tykkere Gtirat er den største forskel mellem en almindelig Golf og denne 300-hestes Clubsport. ▼
 ??  ?? Megane R.S. er fandenivol­dsk som ingen anden GTI på markedet. Men en knusende hård undervogn ødelaegger hverdagsop­levelsen
Megane R.S. er fandenivol­dsk som ingen anden GTI på markedet. Men en knusende hård undervogn ødelaegger hverdagsop­levelsen
 ??  ?? ▲ Materialek­valiteten er ikke på niveau med Golf’ens, og løsningern­e virker gammeldags.
▲ Materialek­valiteten er ikke på niveau med Golf’ens, og løsningern­e virker gammeldags.
 ??  ?? ▶ Saederne er alsidige som dem i Golf’en, men kan ikke kompensere for den hårde undervogn.
▶ Saederne er alsidige som dem i Golf’en, men kan ikke kompensere for den hårde undervogn.
 ??  ?? ▶ Motor og gearkasse er der, hvor Megane’ens force ligger. Kraefterne giver et smil på laeberne.
▶ Motor og gearkasse er der, hvor Megane’ens force ligger. Kraefterne giver et smil på laeberne.
 ??  ??
 ??  ?? Begge GTI’ER koster over 500.000 kr. hvilket kan lyde af mange penge, men det er prisen for en 300 hestes GTI.
Begge GTI’ER koster over 500.000 kr. hvilket kan lyde af mange penge, men det er prisen for en 300 hestes GTI.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark