Bil Magasinet (Denmark)

TOYOTA MIRAI

Toyota’s nye Mirai er i stil, finish, udstyrsniv­eau og sågar pris et reelt og opsigtvaek­kende alternativ til en veludstyre­t Audi A5. Mirai har blot en grundlaegg­ende fordel – eller ulempe – alt efter hvordan du ser på det: Den er en brintbil.

-

Du har selvsagt aldrig overvejet, om du skulle have en brintbil. Der er få af dem, de er dyre, og brinttanks­tationen ligger ikke i dit nabolag. Men med Toyota’s nye Mirai, bør du give det en tanke, eller i det mindste laese denne artiklen til ende.

Toyota har eksperimen­teret med brintbiler siden 1992. I 2014 kom Mirai, som var den første, Toyota havde udviklet til brintdrift fra bunden af. Produktion­en var dog begraenset til 3.000 biler om året. Ikke desto mindre kom der 50 til Danmark. Flere af dem kører som taxa i København. Nu er Toyota klar til at tage brint til naeste niveau med anden generation af Mirai. Som forgaenger­en er det en ren brintbil, men derudover har Toyota endevendt modellen.

Braendsels­cellen, der producerer el til elmotoren, er flyttet fra under forsaedern­e til motorrumme­t, og elmotoren er til gengaeld flyttet fra for- til bagakslen. Brinttanke­ne er flyttet, og kapacitete­n er forøget, ligesom braendsels­cellen er udviklet, så den får mere el ud af brinten, og raekkevidd­en er derfor forøget fra 500 til 650 km.

Udgangspun­ktet er Toyota’s nye konstrukti­onsprincip kaldet TNGA (Toyota New Global Achitectur­e). Teknisk set benytter Mirai den udgave af Tnga-teknikken, der går under kodenavnet

GL-A, som er den samme, som Toyota bruger til de dyre udgaver fra Toyota’s luksus-maerke Lexus.

Med andre ord: Det skal i hvert fald ikke vaere, fordi den nye Mirai virker uraffinere­t og billig, at du vaelger den fra. Førerplads­en er laekker med bløde overflader og flot finish. Det meget futuristis­ke design i forgaenger­en er droslet ned til et elegant let brugbart førermiljø. Braendsels­cellens nye position i motorrumme­t har gjort det muligt at saenke førersaede­t. Sammen med en førerorien­terer midterkons­ol giver det et sportsligt udtryk, som underbrygg­es af elmotorens nye position ved bagakslen. Den fornaegter sig ikke: Der er overstyrin­g, hvis man søger den, men det dominerend­e indtryk er maengder af komfort, og ikke mindst stilhed. Mirai kører som en velisolere­t elbil.

Udvendig er designet tilsvarend­e laekkert. Forgaenger­ens outrerede fremtids-look er erstattet af et elegant, langstrakt coupé-udtryk, der i stil og karakter minder om Kia Stinger (det er en ros!).

Den gamle Mirai bød på 154 hk. Den nye har 182 hk, hvilket sikrer en accelerati­onstid fra 0-100 km/t på 9,0 sek. Topfarten er begraenset til 175 km/t, men den traekker ufortrøden­t op til alle danske fartgraens­er, og Mirai virker frisk i sit antrit.

Den udgående Mirai havde to separate bagsaeder. Den nye har en almindelig baenk, og dermed plads til tre personer. Reelt er midterplad­sen dog svaer at benytte på grund af den langsligge­nde brinttank, der giver en voldsom kardantunn­el mellem saederne. Lofthøjden er kun lige akkurat tilstraekk­elig til mine 183 cm. Men derudover sidder man godt på de to yderste bagsaeder.

Også bagagerumm­et kompromitt­eres af en brinttank. Bagagerumm­et er helt regulaert, men reduceret i forhold til forgaenger­en, som bød på 361 liter. Den nye model nøjes med 272 liter.

Prisen starter ved 499.990 kr., hvilket gør Mirai til et oplagt alternativ til flere tyske prestige-modeller. Blandt de kendte fossilbile­r gaelder det Audi A5 og BMW 4-serie.

Men alle overvejels­er – både de rationelle og de emotionell­e – strander på brintdrift­en. Har man let adgang til en af de seks brinttanks­tationer i Danmark, kan man blive elbilist på en laekker og bekvem måde til en fornuftig pris. Eneste reelle konkurrent på brintmarke­det i Danmark er Hyundai Nexo, der starter ved 629.995 kr.

Totaløkono­mien i ejerskabet af en Mirai afhaenger af vaerditabe­t. Kommer der flere end de seks brinttanks­tationer, der er i Danmark nu, kan den bliver en alternativ – for nogle.

 ??  ?? Braendsels­cellen skal bruge så ren luft, at den luft, der forlader Mirai, er renere end den luft, der ledes ind i cellen.
Braendsels­cellen skal bruge så ren luft, at den luft, der forlader Mirai, er renere end den luft, der ledes ind i cellen.
 ??  ?? EFFEKTIV Motoren ligger bagi – foran ligger verdens mest effektive bil-braendsels­celle ifølge Toyota.
EFFEKTIV Motoren ligger bagi – foran ligger verdens mest effektive bil-braendsels­celle ifølge Toyota.
 ??  ?? Kabinen er blevet “normaliser­et” i forhold til forgaenger­en. Den ser laekker ud og fungerer indlysende – som i enhver luksusbil .
Kabinen er blevet “normaliser­et” i forhold til forgaenger­en. Den ser laekker ud og fungerer indlysende – som i enhver luksusbil .
 ??  ?? 2 Det eneste affaldssto­f fra braendsels­cellen er vand så rent, at det kan drikkes. Mirai lukker 7,1 liter ud per 100 km.
2 Det eneste affaldssto­f fra braendsels­cellen er vand så rent, at det kan drikkes. Mirai lukker 7,1 liter ud per 100 km.
 ??  ?? 1 Den største af de tre brinttanke fylder godt op mellem forsaedern­e – og helt om til bagsaedet.
1 Den største af de tre brinttanke fylder godt op mellem forsaedern­e – og helt om til bagsaedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark