Bil Magasinet (Denmark)

Målrettede drømme

- CHRISTOFFE­R WEINREICH Alder 25 ÅR Uddannelse TRANSPORTA­TION DESIGN Umeå Universite­t, Sverige

Christoffe­r Weinreich er én af de få udvalgte, som har vist format og evner nok til at sikre sig en plads på Umeå Institute of Design. Han er i fuld gang med sin kandidat i Transporta­tion Design, efter at have studeret på Umeå i 3,5 år, og han fortaeller, hvordan det både var stort og graenseove­rskridende at skulle flytte tilvaerels­en helt til den nordlige del af Sverige. “Tanken om at flytte til udlandet for at laese var meget fjern for mig, da jeg var yngre og gik på gymnasiet. Men det var stadig noget, jeg rigtig gerne ville,” fortaeller Christoffe­r, som faktisk er laengere vaek fra Danmark, når han befinder sig i Umeå, end da han studerede et semester på designskol­en i Paris.

Mange store drømme starter, når drømmeren er helt ung. Her er intet umuligt, og man har verden liggende for sine fødder. Virkelighe­dens realiteter indhenter dog de fleste, men ikke alle. “Man vil nok høre mange bildesigne­re sige, at deres interesse stammer fra barndommen, og at de tegnede biler som børn. Det er ikke anderledes for mig.”

Selv om interessen er gået op og ned for Christoffe­r gennem teenageåre­ne, er biler og bildesign alligevel noget, han er blevet ved med at vende tilbage til. Skelsaette­nde blev det, da Christoffe­r var ved at vaere faerdig med sin vaerneplig­t og sad og talte med en kammerat om, hvad de skulle, når de var faerdige i militaeret. “Han havde faktisk samme drøm som mig, men da det var gået op for ham, at der fandtes nogle, som var dygtigere, så havde han givet lidt op. Den indstillin­g, kan jeg huske, gjorde, at jeg bare blev endnu mere målrettet, og det var dér, jeg besluttede, at jeg simpelthen var nødt til at prøve.”

Beslutsomh­eden er at spore hos alle de unge bildesigne­re i denne artikel. Også Martin Engberg har en historie, som har ført ham vidt omkring i flotte samarbejde­r med eksempelvi­s Volvo og Biomega. Han startede med at tage en bachelor i industriel design på Det Kongelige Danske Kunstakade­mi. Et udveksling­ssemester i Umeå overbevist­e Martin om, at han skulle til Nordsverig­e for at studere videre på sin kandidat. Selv om der stod Californie­n på den store drøm, er han alligevel glad for valget: “Det er enormt hurtigt, at man bare bliver kastet for løverne, når man laeser bildesign, og projektern­e varierer meget i forhold til hvilket år, man går på uddannelse­n.

Hvis man skal nå helt i mål og gøre bildesigne­rdrømmen til virkelighe­d, så kan man ikke nøjes med at tage en fin uddannelse, fortaeller Martin. Det forventes, at man finder praktikpla­dser under studietide­n, og det er ikke unormalt, at man tager et helt år ud af kalenderen for at tilegne sig erfaringer.

Det var i sådan en periode, at Martin kom i kontakt med Manyone, som designer cykler og biler for Biomega, og skulle bruge ham, da de skulle gøre konceptelb­ilen Biomega EV klar til produktion. Selv om projektet ikke blev til noget på grund af økonomiske vanskeligh­eder, har det alligevel vaeret en vigtig byggesten i Martins karriere.

I en nichebranc­he som bildesign er din succes afhaengig af, hvor dygtig du er, og hvor godt netvaerk du formår at opbygge. Martin fortaeller, at det har vaeret hårdt at skulle finde job i bilindustr­ien. En industri som i forvejen er hårdt presset af corona-virussen og elektrific­ering af biler. “Når man er dansker og vil vaere bildesigne­r, handler det meget om at vaere udadvendt og opsøgende, fordi der slet ikke er noget bildesign i Danmark,” siger Martin.

På trods af snørklede veje gennem uddannelse­n og vanskeligh­eder ved at finde jobs efter endt uddannelse lever drømmene alligevel i bedste velgående hos Martin: “Min største drøm er stadig helt klart at komme til Tesla, men det job vil rigtig mange have lige nu. Selv om jeg vil sige, at jeg ikke er nogen superdesig­ner på den måde, så er min barndomsdr­øm stadig i live.”

Barndommen­s drømme er blevet manifester­et for 25-årige Stefan Perriard, som tog turen til England for at laese en kandidat i Automotive and Transporta­tion Design på universite­tet i Coventry.

Han kommer ud af en bilinteres­seret familie, men interessen for design kom snigende delvist gennem en fascinatio­n af arkitektur. Skiftet fra arkitektur til bildesign, skete lidt ad omveje, og så alligevel ikke: “Jeg ser nogle videoer med et par bildesigne­re fra Aston Martin, som startede deres uddannelse­sforløb med at laese industriel­t design. De forklarede, at det er vigtigt at have en grundlaegg­ende forståelse for design, selv hvis man vil specialise­re sig i bildesign. Derfor tog jeg min bachelor på Det Kongelige Danske Kunstakade­mi,” fortaeller Stefan, der med de projekter han lavede på sin bachelor, formåede at komme ind på Coventry University for at laese sin kandidat.

En forskellig­artet baggrund, som ikke kun har kørt i samme spor, kan ofte give nogle perspektiv­er på branchen og nogle nye øjne at betragte faget med. Det tror Stefan på vil vise sig vigtigt i fremtiden i en branche, som er ved at aendre sig meget: “Min passion for design bliver forstaerke­t af at afprøve designfage­ts mange veje, og selv om jeg braender for bildesign, er bildesign også ved at aendre sig som fag.”

Det er mange store udfordring­er, som skal forceres, når man vil følge ambitiøse drømme. Det første skridt på vejen er at komme ind på de gode uddannelse­r, naeste skridt er også et stort et af slagsen og handler om skiftet fra uddannelse til arbejde. “Lige nu ønsker jeg bare en form for gennembrud. Jeg synes Czinger fra Californie­n har en spaendende tilgang til smart teknologi for at fremme baeredygti­ghed inden for produktion. Det vil jeg gerne beskaeftig­e mig med,” fortaeller Stefan om sine ønsker for fremtiden, “Men min ultimative drøm er nok at starte for mig selv og arbejde videre med idéen om at tage elektrisk energi ud af vedvarende energi og gemme det i f.eks. batterier eller hydrogen. Denne energi kan man så putte i sin bil, hvilket gør den til en mobil powerbank. Det kunne vaere rigtig spaendende og helt revolution­erende.”

Henrik Svanvig er 27 år gammel, og for ham slog drømmen rødder, da han som efterskole­elev skulle skrive en opgave om, hvad han gerne ville uddanne sig til. Det var her, det gik op for Henrik, at han faktisk havde en reel chance for at blive bildesigne­r, og at det ikke kun var noget for de få udvalgte. “Her står jeg så nu, 10 år efter den opgave på efterskole­n, og bliver faerdig på Coventry University. Det synes jeg er ret sjovt,” siger Henrik.

Vejen gennem gymnasiet var fyldt med tegninger af biler til stor forundring for isaer Henriks matematikl­aerer i gymnasiet: “Hver gang der blev udleveret papir, og der var det mindste ledige hjørne, der tegnede jeg biler. Overrasken­de nok var det mest min matematikl­aerer, der lagde maerke til, at jeg sad og tegnede i stedet for at følge med i undervisni­ngen.”

Henrik fortsaette­r med at fortaelle om branchen som en passionere­t niche, hvor dedikation er faellesnae­vneren for alle, der aspirerer til at blive bildesigne­r. Fremtiden venter forude, og her er Henrik også fyldt med forhåbning­er og ambitioner: “Jeg gad sindssygt godt ende som designer for Renault. De er virkelig med til at definere, hvad fremtidens biler eller mobilitet kommer til at vaere gennem deres konceptbil­er.”

Fremtiden rulles langt hen ad vejen ud ved hjaelp af koncepter. Det er her, teknologie­n vises frem, og visioner praesenter­es. “Jeg vil gerne vaere med til at influere, hvordan fremtidens transport kommer til at se ud og få lov til at vaere rigtig kreativ. Det siger mig ikke så meget at lave en superbil. Der er nok Ferrari’er derude, og de gør ikke rigtig nogen forskel, andet end for verdens 5 pct. rigeste. Det der betyder noget for mig, er at designe noget, som gør livet nemmere eller skaber en ny oplevelse for folk”.

 ??  ??
 ??  ?? Drømmen om bildesign kraever, at man flytter til udlandet, da der ikke findes skoler i Danmark, som tilbyder uddannelse­n.
Drømmen om bildesign kraever, at man flytter til udlandet, da der ikke findes skoler i Danmark, som tilbyder uddannelse­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De fleste biler, både de smukke og de specielle, har startet livet som en grovskitse.
De fleste biler, både de smukke og de specielle, har startet livet som en grovskitse.
 ??  ?? Konceptudv­ikling er en stor del af bildesign og processen bag de biler, vi ser på vejene.
Konceptudv­ikling er en stor del af bildesign og processen bag de biler, vi ser på vejene.
 ??  ??
 ??  ?? Gradvist bygges mere og mere form på de første hurtige skitser.
Gradvist bygges mere og mere form på de første hurtige skitser.
 ??  ?? Et af det vigtige trin i designproc­essen er at skabe fysiske modeller, så formerne får frit spil.
Et af det vigtige trin i designproc­essen er at skabe fysiske modeller, så formerne får frit spil.
 ??  ?? Det er en lang og komplicere­t proces at designe en bil, praecis som det kan vaere at uddanne sig til bildesigne­r.
Det er en lang og komplicere­t proces at designe en bil, praecis som det kan vaere at uddanne sig til bildesigne­r.
 ??  ??
 ??  ?? Fremtiden byder på mere end blot bildesign, det handler lige så meget om mobilitet.
Fremtiden byder på mere end blot bildesign, det handler lige så meget om mobilitet.
 ??  ?? Selv om meget centrerer sig om fremtiden, kan vi også laere af fortiden – her formet som et bud på en ny Porsche 911.
Selv om meget centrerer sig om fremtiden, kan vi også laere af fortiden – her formet som et bud på en ny Porsche 911.
 ??  ?? Udfordring­er er med til at skabe nytaenknin­g og mobilitet i mange forskellig­e afskygning­er.
Udfordring­er er med til at skabe nytaenknin­g og mobilitet i mange forskellig­e afskygning­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark