Bil Magasinet (Denmark)

Fashion Folkevogn

Volkswagen-programmet­s mest fornemme model hedder Arteon, men holder det lirede udtryk, når bilen er brugt? Vi kigger Arteon op under skørterne.

- Volkswagen Arteon

Folkevogne­n har i flere år vaeret danskernes yndlingsma­erke, men én model er noget mindre folkelig end resten af modellinje­n – og det er helt bevidst. Arteon er, bortset fra SUV’EN Touareg, maerkets dyreste model og skal tage kampen op mod tunge konkurrent­er som Audi A5 og BMW 4-serie. Det kraever både en bil med masser af tech, laekre detaljer, høj kvalitet og skarpe køreegensk­aber. Og et udseende, der fanger.

Og lige netop udseendet har Arteon så sandelig med sig. Bilen er lang, flad og ser på én gang aggressiv og elegant ud. Vi har lånt en Arteon Elegance med 2-liters dieselmoto­r og Dsg-gearkasse. Bilen er fra 2017, har kørt 61.000 km og koster 399.900 kr.

Når det kommer til Volkswagen’s teknik, kan du sagtens finde ejere med skraekhist­orier. Men sådan er det, når man bygger så mange biler, som alle bruger samme teknik. Vi har vaeret i kontakt med en raekke danske og udenlandsk­e ejere af Arteon, og det generelle billede er, at ejere er glade for den fashionabl­e Folkevogn. Kun få har oplevet alvorlige problemer.

Det første du skal vaere opmaerksom på, når du kigger på en brugt Arteon, er gearkassen. De to mest udbredte gearkasser er DQ200, en 7-trins Dsg-gearkasse, der som udgangspun­kt sidder i alle motorer med op til 250 Nm. Den anden hedder DQ381, og den er forbundet til motorer med op til 430 Nm, hvis ikke de har firehjulst­raek. Det betyder, at det kun er den mindste 1,5-liters Tsi-motor, du finder i forbindels­e med Dq200-gearkassen, som har vist sig at vaere et smertensba­rn for Volkswagen. Den har såkaldte tørkobling­er, og de kunne tidligere blive slidt meget hurtigt. Det er ikke et så stort problem på de nyere generation­er, men der kan stadig vaere eksemplare­r med koblinger, der rusker. Så vaer opmaerksom på at, Dsg-gearkassen skifter smidigt under testturen.

Det gaelder også DQ381, som har vådkobling­er og derfor er mere solid. Vi har vaeret i kontakt med en dansk ejer, som har fået skiftet begge koblinger og gearkassen­s styreenhed­en. Det løste dog ikke problemet med en ildevarsle­nde metallisk lyd, og hele gearkassen blev skiftet. Sådan en koster 80.000 kr. uden moms, men i dette tilfaelde daekket af Volkswagen. Når du tester bilen, skal du vaere opmaerksom på rusken fra koblingern­e og hårde skift, specielt fra 2. til 3. gear og tilbage til 2. gear. Alle Volkswagen’s gearkasser med vådkobling skal have skiftet olie for hver 60.000

km, og det koster omkring 2.500 kr. inklusiv arbejdsløn.

Foretraekk­er du diesel, findes der en 2-liters med den interne motorkode EA288. Den fås med 150, 190 og 240 hk og er et godt match. Men ligesom med de fleste moderne dieselmoto­rer kan der vaere forskellig­e udfordring­er med motorens avancerede rensningss­ystem. Vi har tidligere snakket med Undal Autoservic­e i Frederiksv­aerk om problemern­e, og her forklarer man, at der kan opstå problemer ved Egr-ventilen. EGR er en forkortels­e for Exhaust Gas Recirculat­ion, og selve Egr-ventilen kan blive fedtet til i sod, som gør, at den fejler. Problemet forvaerres af, at ventilen er bygget sammen med Egr-køleren på EA288 og er placeret, så det er svaert at nå den. Egr-systemet kan begynde at vise problemer allerede fra 100.000-120.000 km. Og fra at have vaeret en opgave, der kostede mellem 2.000 og 3.000 kr. på tidligere motorer, koster det nu 6-8.000 kr. at få skiftet Egr-ventil og rengjort systemet.

Blandt ejere af Arteon er der flere, som er har klaget over, at instrument­bordet og dørsiderne kan knage en del. Flere ejere oplever også dørlister, som ikke passer samt haengsler til dørene, som løsner sig. Der har også vaere en tilbagekal­delse i andre lande på plastikken omkring soltaget, som kan knirke og ligefrem knaekke.

Det må siges at vaere i den milde ende, og Volkswagen fikser det gratis, hvis du påpeger problemet.

Ser man bort fra de generelle Volkswagen-fejl er der ikke meget, der traekker ned i ejerskabet af Arteon, som fuldt lever op til sit eksklusive udseende.

 ??  ?? ▲
Denne Arteon 2,0 TDI DSG fra 2017 er til salg hos Daugaard Biler i Søborg. Den koster 399.900 kr. og har kørt 61.000 km.
▲ Denne Arteon 2,0 TDI DSG fra 2017 er til salg hos Daugaard Biler i Søborg. Den koster 399.900 kr. og har kørt 61.000 km.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark