Bil Magasinet (Denmark)

Bedste Fiat i 28 år

-

Vi starter med en udfordring: Hvilken Fiat-model er den bedste, du kan komme i tanke om? Jeg husker Panda 100 HP fra 2006 og Fiat Punto HGT fra 1999 og måske senere varianter. Og Fiat Bravo HGT med den 5-cylindrede motor fra 2000. Men det er alle varianter af mere ordinaere modeller, som ikke markerer sig. Jeg er stor fan af de første Fiat Uno’er og ikke mindst Turbo-variantern­e. De har helt sikkert hjemme i Fiats “Hall of Fame”, men raekker helt tilbage til 1983. Den seneste rigtigt vellykkede Fiat-model, jeg kan komme i tanke om, er Coupé Fiat fra 1993.

Hvis det er rigtigt, så er den nye Fiat 500e den bedste Fiat i 28 år. Og så er det endda en elbil.

Fiat 500e ligner en Fiat 500, som du kender den. Den blev lanceret i 2008 og anden generation i 2014 – hvis man skal tro Fiat. Reelt var det bare endnu et facelift, der er fortsat helt op i den seneste benzinvari­ant fra i år med mildhybrid-teknik.

På trods af ligheden er den nye 500e en helt anden bil baseret på grundlaegg­ende ny teknik, som gør en kaempe forskel.

Den eldrevne 500e kører betydeligt bedre end de kendte benzin-500’ere. Integratio­nen af batteri og elmotor er saerdeles vellykket, kabinen er vokset en smule og er bedre indrettet, og køreegensk­aberne er friske men afbalancer­ede. Ind imellem slår Fiat en sekser, og sådan én er 500e.

Der findes faktisk en elvariant af den gamle Fiat 500 på det amerikansk­e marked, hvoraf nogle få biler kom til Danmark. Raekkevidd­en var kort, og integratio­nen halvskidt.

Fiat er klar med en ny 500. Den ligner alle de andre, men teknikken er helt ny og fungerer virkelig godt – og bedre end i alle forgaenger­ne.

Med den nye 500e er Fiat startet forfra. Den har to cm laengere mellem akslerne og er seks cm laengere. Det gør den ikke til en familiecon­tainer, men førerposit­ionen er blevet bedre. Kabinen ligner sig selv, og alligevel er den blevet mere brugbar alle de steder, hvor man har brug for det.

Men først og fremmest er den nye 500e blevet sjov at køre, sådan som Fiat-modeller var sjove at køre i gamle dage. Den føles frisk, villig og styreglad, uden at den bliver til en sportsvogn. Affjedring­en er faktisk forbavsend­e hårdt lagt ud. 16” hjulene kører på 55 profil daek, hvilket formentlig medvirker til, at dårligt underlag slår hårdt igennem til kabinen. Men hvis det er prisen for den i øvrigt friske fremfaerd, så er det helt okay.

 ??  ??
 ??  ?? ▲ Designet af kabinen er genkendeli­gt, men alt er nyt og fungerer bedre end i forgaenger­en.
▲ Designet af kabinen er genkendeli­gt, men alt er nyt og fungerer bedre end i forgaenger­en.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark