Bil Magasinet (Denmark)

10 dage som konge af vejen

-

I november lancerede jeg mig selv som vejrprofet. Mit profeti var, at vinteren 2020/21 ville blive lang og hård med megen is, sne og kulde. Af den grund valgte jeg at saette saerligt hardcore vinterdaek på Volvo’en. Det blev til et saet Vredestein Nordtrac2.

De vinterdaek, vi normalt bruger i Danmark, er af den mellemeuro­paeiske type. I Sverige, Norge og Finland bruger man ofte mere vinteregne­de daektyper af den nordeuropa­eiske slags. I forhold til de mellemeuro­paeiske vinterdaek, der også kaldes lameldaek, har de nordeuropa­eiske et grovere mønster, flere lameller og en anden gummibland­ing, som gør dem bedre i meget koldt vejr, på is og på sne. Det var det, jeg satsede på.

Som bekendt fik vi faktisk godt en uge med hård frost, lidt sne og noget is i den forgangne vinter. Og i de ti dage var jeg kongen af villavejen. Eller sådan da. Gevinsten kunne maerkes i form af kortere bremselaen­gde og bedre traktion. Knap så meget som jeg havde ventet, men alligevel nok til at give mig oplevelsen af, at jeg havde magt over bilen.

Til gengaeld var prisen også beskeden, både i kroner og i egenskaber. Vredestein Nordtrack2 er billigere end Michelin Alpin, og Nordtrack2 fungerede ok i den saedvanlig­t milde vinter, vi havde. Én skavank var påfaldende. Vejgrebet på våd vej i plusgrader var maerkbart ringere end med mine sommerdaek, og også de Michelin Alpin jeg kørte på sidste saeson.

Så vil jeg køre på nordeuropa­eiske vinterdaek igen? Muligvis – hvis vejret bliver til det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark