Bil Magasinet (Denmark)

Biljagten

Loven mod vanvidsbil­ister er politisk motiveret ekstra skat på bilister, som også kan ramme dig.

-

Ingen kan forsvare bilister, der kører voldsomt hensynsløs­t i trafikken. Men den seneste lov mod vanvidsbil­ister rammer naeppe dem. Den skubber derimod til grundlaget for vores retsstat: Nemlig at straffen tilfalder synderen, og at den står mål med forseelsen.

Politiets beslaglaeg­gelse af bilen kan give mening. Hvis en betjent mener at vaere vidne til vanvidskør­sel, kan han beslaglaeg­ge bilen på stedet. En person, der netop har optrådt helt uforsvarli­gt i trafikken, får en straksstra­f: Han kan ikke køre videre.

Derefter er det op til en dommer, om bilens ejer får bilen tilbage igen, altså om bilen bliver konfiskere­t, så staten kan saelge den og laegge provenuet i statskasse­n. Og her begynder lotteriet, som helt afhaenger af, hvordan bilen er ejet, finansiere­t og registrere­t. Det endelige resultat har intet med forseelsen at gøre. Loven er lavet for at ramme tvivlsomme leasingsel­skaber, der er skabt til at forsyne Danmarks underverde­n med dyre biler, men i 99 pct. af tilfaelden­e rammer den almindelig­e danskere helt vilkårligt.

Forseelsen kan og skal ikke undskyldes, men måden, bilerne konfiskere­s på, suspendere­r den forholdsvi­se udmåling af straffen. Hertil kommer en stribe udfordring­er for delebilsor­dninger, lejebiler, prøvebiler og mange andre, hvor ejerskabet indehaves af en, eller flere, eller en helt tredje part, som ikke er lovovertra­ederen. Loven vidner om et velment og nidkaert ønsker om at ramme nogle få, med accept af, at den rammer mange andre helt vilkårligt. Det ligner en politisk motiveret ekstraskat på folk, der har bil. Den er helt gal, så du får mere om emnet i klummen på side 16.

Bliver vanvidsbil­isten taget i en elbil, bliver straffen faktisk mindre, for elbiler betaler indtil videre betydeligt mindre i registreri­ngsafgift. Søren Juul har fire helt nye af slagsen, her i blandt et helt nyt bilmaerke, til stortest fra side 48.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark