Bil Magasinet (Denmark)

MONSTER DER KAN TAEMMES

Tyskerne holder fast i, at en 4-dørs sedan sagtens kan straekke ben med over 300 km/t, uden at føreren har hvide knoer på rattet og angstens sved løbende ned ad ryggen. Effekten er fortsat voldsom efter faceliftet, men M5 bider ikke armen af dig.

- Tekst Frederik T. Frey Foto Mathias Brandt Sted Kokkedal På gaden Nu

BMW M5 behøver ingen naermere introdukti­on for alle med den mindste smule bilinteres­se. For dem uden for den sluttede kreds er BMW M5 toppen af kransekage­n i tyskernes populaere mellemstor­e vogn i firmabilsk­lassen – 5-serie. Det er BMW M5, du saetter din lid til, hvis du skal nå en faerge med fuld oppakning, fire voksne i kabinen, og når Autobahn skal tilbagelae­gges i luftlagene over 200 km/t.

Ligesom samtlige andre motorvaria­nter og versioner af netop denne modelserie har M5 gennemgået et facelift. Ungdomskur­en midt i denne generation­s levetid har blandt andet medbragt de obligatori­ske visuelle opdatering­er af lygtedesig­n på front og bagende, ligesom kofangerne er blevet formet en smule anderledes end tidligere. Indvendigt er skaermen til infotainme­nt vokset fra 10,25” til 12,3” – skaermen kan både betjenes med touch og via et drejehjul mellem de to forsaeder. Visse funktioner, som f.eks. at skrue op og ned for lyden på musikanlae­gget, kan også aktiveres via fagter.

Indstillin­gen af bilens køreprogra­mmer har også fået en overhaling, og det gøres nu let og intuitivt fra en setupmenu, der betjenes til venstre for gearvaelge­ren. Selve udformning­en af gearskille­r vaelgeren er et punkt, hvor BMW M5 sig ud fra øvrige varianter og versioner af 5-serien. Gearkasseb­etjeningen fungerer “by wire”, hvilket betyder, at selv om gearvaelge­ren fysisk er sat i f.eks. “R” eller “D”, så kan bilens computere vaelge at tage styringen og saette gearkassen i frigear eller “Park” – f.eks. hvis man forsøger at bakke med åben dør... det synes M5 er for farligt. Automatgea­rkassen, der bruger momentomfo­rmer og har otte fremadgåen­de trin, kan desuden indstilles i tre hastigheds­trin – selv i den hurtigste setting er skiftene rimeligt komfortabl­e.

Den store V8-motor med biturbo har heldigvis overlevet faceliftet og er ikke erstattet af en enhed med faerre cylindre eller el-assistance. Slagvolume­n er på 4,4 liter, og saettes der kryds ud for Competitio­n-varianten af M5, yder den voldsomme mekaniske pakke 625 hk og 750 Nm – det kryds koster 175.777 kr., mens fedterøven i en BMW M5 uden

Competitio­n må leve med 25 hk mindre og er en tiendedel langsommer­e om at nå 100 km/t fra stilstand. Competitio­n-behandling­en giver også flere visuelle justeringe­r, ligesom den adaptive undervogn har lånt know how fra BMW M8 Gran Coupé.

Firehjulst­raekket der, hvis man ønsker det, kan slås fra sammen med ESC og andre assistente­r i et “kør-sidelaens”-program, sikrer BMW’EN et solidt fodfaeste. Men selv i udgangspun­ktet 4WD føles M5 meget baghjulstr­ukket i sin karakter. Den slår gerne et slag med halen på vej ud af sving, og eneste tydelige tegn på firehjulst­raekket er, at det er muligt at gå tidligt på gassen på vej ud af sving, uden af sedanen med plads til fire voksne står helt på tvaers.

M5 Competitio­n er knusende hurtig og ufattelig effektiv i alle køresituat­ioner, hvor speederen masseres intenst. Og selv om M5 er i en klasse for sig, og det er imponerend­e, hvor sporty tyskernes trods alt har formået at gøre en naesten to ton tung sedan, så er der mere motorvejsm­issil over über-5’eren, end der er sportsvogn. Praestatio­nerne er bjergtagen­de, men med så meget power og pondus er M5 blevet trukket i en magelig og kompromiss­øgende retning, hvor den som en moderne multikunst­ner langt hen ad vejen skal beskytte og skaerme føreren fra det frådende baest, der lurer rundt hver en fold i karrossen. Feedbacken og involverin­gen er derfor skruet ned til et, for BMW, beskedent niveau. Det gør BMW M5 let at leve med og bruge som hverdagsbi­l. BMW har andre modeller, der kan vaere både hurtige og komfortabl­e – på andre markeder end det danske findes både 540i og M550i xdrive. Med dem i programmet burde M5 i mine øjne vaere mere kompromisl­øs, indlevende, rå og engagerend­e.

 ??  ?? BMW M5 er en yderst smidig og agil supersedan, der tilbyder masser af greb takket vaere brede daek og firehjulst­raek.
BMW M5 er en yderst smidig og agil supersedan, der tilbyder masser af greb takket vaere brede daek og firehjulst­raek.
 ??  ?? BMW M5 CS Hvis Competitio­n ikke er heftig nok til dig, findes M5 også i Cs-variant med 635 hk og lavere vaegt.
BMW M5 CS Hvis Competitio­n ikke er heftig nok til dig, findes M5 også i Cs-variant med 635 hk og lavere vaegt.
 ??  ?? Laederindt­raekket i sort hedder Exclusive Merino og koster 146.480 kr. på ekstraudst­yrslisten.
Laederindt­raekket i sort hedder Exclusive Merino og koster 146.480 kr. på ekstraudst­yrslisten.
 ??  ?? 1 Baglygtern­e er redesignet ifm. faceliftet. Mellem de to afgangsrør sidder en resonanska­sse.
1 Baglygtern­e er redesignet ifm. faceliftet. Mellem de to afgangsrør sidder en resonanska­sse.
 ??  ?? 2 V8-motoren på 4,4 liter benytter biturbo, og i Competitio­n-varianten yder den 625 hk og 750 Nm.
2 V8-motoren på 4,4 liter benytter biturbo, og i Competitio­n-varianten yder den 625 hk og 750 Nm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark