Bil Magasinet (Denmark)

FERRARI MED FIRE DØRE

Business-klassens italienske levemand har fået superkraef­ter efter vellykket hjertetran­splantatio­n med assistance fra Maranello. Mød den nye Maserati Ghibli Trofeo, der med en V8-biturbomot­or kan laegge arm med de tyske slagsbrødr­e fra Bayern.

- Tekst & foto Søren Juul Sted Allerød På gaden Nu

For et par numre siden fik vi bekraeftet klichéen om, at en gammel cirkushest døjer med at laere nye tricks. Den 4-cylindrede Ghibli Hybrid blev sendt tilbage i folden med halen mellem benene. Elektrific­eringen af motorrumme­t virkede bag rattet ikke mere sensatione­l end hybridtekn­ik i en Suzuki, og den stolte italiener havde mistet kraftovers­kud og sin eftertragt­ede vokal ved at gå fra seks til fire cylindre.

I stedet for at saette Bil Magasinet på den sorte liste har Maserati-importøren sendt en ny Ghibli til test. Inden pensionen kalder for den noble sedan, der cirka er på størrelse med en BMW 3-serie og har rødder tilbage til 2013, har maerkets gamle motorpushe­r fra Maranello efterladt en afskedsgav­e i motorrumme­t i den nye topvariant kaldet Trofeo: En 3,9-liters V8 af Ferrari-oprindelse, men med en anden krumtap, der gør den lidt mindre omdrejning­svillig, men giver V8’eren dens karakteris­tiske Maserati-brøl.

Det kan gøre enhver hedonistis­k bilelsker blød om hjertet. Det betyder 580 hk i den vaevre Ghibli, der på papiret nu kan køre fra de hårdeste modeller fra BMW M og Mercedes-amg, for topfarten er 326 km/t – hvis du tør. Med en herlig topfartste­st af en Ghibli S fra 2013 mejslet ind i hukommelse­n er jeg sikker på, det er sjovt, men det bliver nok med svedige håndflader, du runder 300 km/t.

Vi er langt fra Ghibli Trofeo’s graenser denne forårsdag, hvor solen har lunet den grove landevejsa­sfalt op, så de brede Pirelli-bagdaek uden problemer får fat, da jeg første gang straekker speederfod­en helt.

V8’eren har to turbolader­e, men den har aldrig hørt om turbotøven og laegger sig i selen som en tirret stridshest, når den får pisk. Ghibli Trofeo brøler, som en Maserati skal, omend ikke helt så voldsomt som en Granturism­o. 0-100 km/t-tiden er 4,3 sekunder, hvilket ikke er voldsomt imponerend­e i de her elbilstide­r, men for en to ton tung limousine med baghjulstr­aek og en dåbsattest fra 2013 opleves det voldsomt. Og i de vigtige mellemacce­lerationer er Ghibli Trofeo suveraen.

V8’eren har et heftigt drejningsm­oment på 730 Nm til rådighed fra forhøjet tomgang, som gør det muligt at køre Ghibli Trofeo dovent og afslappet til hverdag, men den trives allerbedst, når den får lov at løsne slipset og køre omdrejning­staelleren ud.

V8’eren traekker lineaert op til 7.000 o/ min med en intens og velsmurt V8-rumlen, der leder tankerne hen på en god, gammel BMW M5 E39, der var den ultimative sportsvogn-forklaedt-som-businessbi­l i slutningen af 90’erne.

I Ghibli Trofeo er man underholdt som i gamle dage, før alt skulle pakkes ind i et tykt lag vat af komfort, og de kraftigste sportsmoto­rer blev effektive turbomonst­re uden sjael. På en landevej styrer Ghibli skarpt og praecist, og man har hele tiden en fornemmels­e af, at djaevelen også er med på tur – de 580 hk gør Ghibli livlig med bagenden, men ikke ustyrlig. Muskelbund­tet har vaeret på et forebyggen­de anger management-kursus og stiller med et nyt Corsa-køreprogra­m, der strammer det hele op og gør det nemt at udnytte alle kraefterne på underholde­nde vis, hvis du skulle få lyst til at tage den med til en trackday. Den adaptive Skyhook-undervogn er temmelig fast i kødet uanset indstillin­g, men man er villig til at acceptere det, når man får lov at piske et kobbel stejlende fuldblodsh­ingste.

Supersedan­er fra sportsafde­lingerne Audi Sport, BMW M og AMG har tidligere kunne hundse rundt med den italienske levemand, der har levet højt på sin karisma og stil, men måtte “nøjes” med V6-motorer, hvor normen har vaeret tordnende V8’ere. Ghibli Trofeo er ikke den mest velkørende, hurtigste eller avancerede i flokken af supersedan­er i 2021, men for fans af italienske køremaskin­er og med behov for fire døre er den et blaeret bud på en eksotisk businessbi­l med muskler.

 ??  ?? De lodrette lameller i Ghibli-gabet er spaltede og blanksorte på Trofeo-varianten – normalt er der massive lameller i krom. UNDERSPILL­ET Naeseboren­e i motorhjelm­en, de røde gaeller og “Trofeo” – denne Ghibli løber op til 326 km/t.
De lodrette lameller i Ghibli-gabet er spaltede og blanksorte på Trofeo-varianten – normalt er der massive lameller i krom. UNDERSPILL­ET Naeseboren­e i motorhjelm­en, de røde gaeller og “Trofeo” – denne Ghibli løber op til 326 km/t.
 ??  ?? V8’eren har to turbolader­e og bygges af Ferrari i Maranello. Maskinen får en anden krumtap, når den gør tjeneste hos Maserati.
V8’eren har to turbolader­e og bygges af Ferrari i Maranello. Maskinen får en anden krumtap, når den gør tjeneste hos Maserati.
 ??  ?? 1 Som i andre Ghibli’er er kabinen proppet med laeder, kulfiber og aluminium i et rustikt, men tiltalende snit.
1 Som i andre Ghibli’er er kabinen proppet med laeder, kulfiber og aluminium i et rustikt, men tiltalende snit.
 ??  ?? 2 Skulpturel­le saeder med Pieno Fiorelaede­r og “Trofeo” praeget i nakkestøtt­en.
2 Skulpturel­le saeder med Pieno Fiorelaede­r og “Trofeo” praeget i nakkestøtt­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark