Bil Magasinet (Denmark)

DE BEDSTE NYE SUV-DAEK

Det hedder sommerdaek, men de “daekker” det meste af året, hvorfor du bør vaere omhyggelig med at vaelge de rigtige. Årets test gaelder daek, som ofte bruges på Suv-modeller – og der er store forskelle på praestatio­nerne.

-

De er sorte, runde og usexede, så hvis du interesser­er dig mere for din nye bils infotainme­nt-system end det gummi, den står på, så er du naeppe alene. Ikke desto mindre er daekkene det eneste, der forbinder dig, bilen og infotainme­nt-anlaegget til underlaget, og selv om de fire runde ringe ser ens ud på afstand, så er der stor forskel på, hvad de gør for dig og din bil.

Det dokumenter­er denne daektest, som er produceret af Bil Magasinets svenske søstermaga­sin Teknikens Värld. Forskellen mellem de bedste og de dårligste daek kan vaere liv eller død i selv moderat kraevende trafiksitu­ationer. De billigste daek i denne test klarer sig så dårligt på våd vej, at testholdet direkte advarer imod at benytte dem.

Daektest er en stor og langsommel­ig opgave, som vort svenske søstermaga­sin påtager sig af flere gange om året – som et af meget få medier i Europa. Det kraever hundredvis af daekskift og lige så mange minutiøst ensartede gentagelse­r af gennemkørs­ler på flere forskellig­e testanlaeg.

Det er normalt et arbejde, der er forbeholdt de store paneuropae­iske bilistorga­nisationer, men Teknikens Värld gør det selv, også til os, med de daek, vi skal bruge, under de forhold, vi bruger dem.

Denne gang tager testen udgangspun­kt i daekstørre­lsen 235/55R18, som er en af de mest udbredte størrelser på de nye biler, der bliver solgt flest af nu. Det er Suvmodelle­r af den bløde slags med vaegten lagt på helt almindelig­e landevejse­genskaber.

VIDSTE DU? Et nyt daek har en mønsterdyb­de på mellem 6 og 9 mm. Den lovpligtig­e dybde er 1,6 mm. De fleste daeks egenskaber forringes, når de naermer sig graensen.

 ??  ?? ▲
Alle daek testes på den samme Volvo XC40 med forhjulstr­aek. Kun aquaplanin­gstesten foregår med en speciel bil.
▲ Alle daek testes på den samme Volvo XC40 med forhjulstr­aek. Kun aquaplanin­gstesten foregår med en speciel bil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark