Bil Magasinet (Denmark)

Opel’s første eldrevne varebil

- Tekst Steen Bachmann Foto A. Hansen

Offentlige indkøbere, kommuner og flådechefe­r spejder nervøst efter nulemissio­ns-varebilern­e. Hvor er de? Svaret er, at de er på vej, og at varebilbil­producente­rne bliver bedre og bedre til at leve op til erhvervsli­vets forventnin­ger. Der er stadig tre ulemper ved biltypen: Raekkevidd­en er ikke lige så lang som for en dieselbil, lasteevnen er en smule lavere på grund af det tunge batteri, og prisen er meget højere.

Opel’s første elvarebil er kåret til Årets Varebil i Europa 2021 sammen med søsterbile­rne fra Peugeot, Citroën og Toyota. Den har stort eller lille batteri i bunden, forhjulstr­aek og ét gear, og bygges i Tyskland på samme samlebånd som dieselvari­anterne. Der fås tre akselafsta­nde i elvariante­n, der er skøn at køre med i byen, fordi den traekker maksimalt fra første meter og fordi ▲

Opel Vivaro fås med tre akselafsta­nde med op til 6,6 kubikmeter varerum og med eleller dieselmoto­r. den ikke siger noget. Her er skramlen og vindstøj som i en almindelig varebil, men motoren er tavs.

Så hvad mesd raekkevidd­en? Ifølge tyske undersøgel­ser kører fire ud af fem varebiler mindre end 200 km om dagen, og her vil selv det lille 50 kwh med en angivet raekkevidd­e på 220 km vaere tilstraekk­eligt. Det er også erfaringen fra vores test af bilen med det store batteri med 330 km, hvor en raekkevidd­emåler ganske praktisk kun tager højde for forbruget for de seneste 30 km. Kører du kun småture i byen, er det nemt at komme over 330 km, men kører du med sømmet i bund på motorvejen, kommer du ikke meget laengere end 100 km.

Prisen er fortsat en udfordring for elvarebile­n. En diesel-vivaro med lang akselafsta­nd som testbilen, 8-trins automatgea­r og Enjoy-udstyr koster cirka 200.000 kr. ekskl. moms. Testbilen med samme karroseri og udstyr koster 309.990 kr. ekskl. moms. For to år siden var elvarebile­rne dobbelt så dyre, så det går trods alt den rigtige vej.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark