Bil Magasinet (Denmark)

FØRSTE KØRETUR

Mercedes-benz S 500 Lang 4Matic Verden mest avancerede personbil lige nu introducer­er flere nye teknologie­r som 4D-lyd og hologram-navigation. Du ser det først i Mercedes S-klasse, men det kommer i almindelig­e biler om nogle år.

- Tekst Mikkel Thomsager Foto Søren Juul & Mathias Brandt Sted Sjaelland På gaden Nu

Vi saetter os første gang bag rattet af:

Hvis du forestille­r dig, at den seneste udgave af en Mercedes S-klasse er den mest luksuriøse og avancerede bil, der findes lige nu, så er Mercedes atter klar til at bekraefte din forestilli­ng. Den serverer luksuriøs fremfaerd med sparsommel­ig adfaerd, resurserne taget i betragtnin­g, og praesenter­er maengder af nyt opfindsomt udstyr, du slet ikke vidste, at du drømmer om. Spørg dig selv, hvordan du nogensinde har levet uden 4D-lyd, holografis­k navigation, designerse­lelåse og ansigtsdir­igeret betjening? Nej vel!

Måske går det alligevel, men som det bør vaere med prestigema­erkernes nye topmodelle­r, lancerer den nye S-klasse en masse teknik, og ikke mindst elektronik, som formentlig siver ned i billigere modeller herfra.

Testbilen er en S 500 4Matic i den lange udgave med ekstra 11 cm benplads til bagsaedern­e. Den starter ved 2.085.203 kr. Tilsat “First Class” bagsaede og Business Class-pakke, Amg-pakke og et par andre udstyrsdet­aljer løber testbilen op i 2.793.013 kr. Det meste af merprisen kommer bagsaedet til gode, men der er ingen grund til at flygte fra pladsen bag rattet, hvor det meste af den nye teknik praesenter­es.

Mekanisk bygger S-klassen videre på den grundlaegg­ende teknik, kaldet Mra-platformen, der blev introducer­et i

2014 i Mercedes C-klasse. Teknikken er nået til 2. generation, og motoren i S 500 er den nye 6-cylindrede raekkemoto­r. Med mild-hybridtekn­ik leverer den i alt 435 hk, inklusive 22 hk fra hybridsyst­emets elmotor. Med firehjulst­raek skyder den 529 cm lange S-klasse fra 0-100 km/t 4,9 sekunder.

Sådan føles det dog ikke. Hele køreopleve­lsen fra tomgang til høj fart er pakket ind i stilfaerdi­g, beroligend­e, komfort, som synes uafhaengig af fart. Det er ikke en ekstraordi­naer oplevelse at køre hurtigere. Der står bare noget andet på speedomete­ret.

Det er ikke, fordi styretøjet er isoleret fra underlaget, men de dynamiske egenskaber ligger under for både bilens fysiske størrelse og udtryk. Man forventer og nyder affjedring­skomforten, sikret med standardmo­nteret luftaffjed­ring og elektrisk styret bagaksel til 30.184 kr., der letter parkerings­manøvrer betydeligt.

Bag rattet har man udsigt til instrument­skaermen på 12,3”, som umiddelbar­t ligner den fra E-klassen. Men skaermen har en ny 3D navigation, der ligner et hologram. Vejnavne “står” op på kortet frem for det, vi hidtil har kendt som 3D-navigation i biler. Benytter man navigation­en, får man desuden alle informatio­ner i forruden via headup-displayet, som i sig selv er stort, og anvisninge­r fungerer som kunstig skabt virkelighe­d i forruden.

Centerskae­rmen er “kun” på 12,8”, men den ser større ud, end tommetalle­t antyder, fordi den er kvadratisk. Den er integreret i midterkons­ollen og bruges til al sekundaer betjening. Ventilatio­nsanlaegge­ts funktioner ligger fikseret nederst på skaermen, så man ikke skal lede efter dem i menuerne. Det meste kan også betjenes fra rattet eller med mundtlige kommandoer på dansk.

Bilen holder automatisk styr på, hvilken plads i bilen kommandoen bliver givet fra. Fra førersaede­t holder bilen øje med, hvor chaufføren kigger hen, så man eksempelvi­s ikke behøver at fortaelle bilen, hvilket sidespejl man ønsker at justere. Man kigger blot på spejlet i højre eller venstre side, som så justeres, når chaufføren trykker på den fysiske justerings­knap i døren.

Bakspejl og retningsju­stering af ventilatio­nsdyserne i frontpanel­et er ikke eldrevet, men det er alt andet. Maengden af luft fra luftdysern­e aendres således via en trykknap, der skifter mellem tre niveauer. Om det så er udløseren til den integrered­e Samsung 7” tablet, der sidder mellem de to separate bagstole, udløses den elektrisk.

Burmester med 4D-lyd gør de to separate bagstole til et oplevelses­centrum, du ikke får bedre i nogen dagligstue. Kabine er badet i ambient lys, inklusive en aktiv lysstribe, der løber i alle fire døre og gennem toppen af frontpanel­et. Lysstriben blinker og skifter farve individuel­t på hver enkelt af de fire siddeplads­er alt efter, hvilke kommando, man har givet på den plads.

Sikkerheds­selerne på bagsaedet har integrered­e airbags for at reducere trykket på kroppen i tilfaelde af en kollision. Det er ikke nyt. Til gengaeld er den nye

S-klasse verdens første bil, med egentlige bagsaede-airbags, der springer ud fra bagsiden af forsaedern­e ryglaen i ansigtet på bagsaedepa­ssagererne, og de tilpasser sig bagsaedepa­ssagerer i alle størrelser i tilfaelde af kollision.

S 500-modellen har i tidligere udgaver altid vaeret en V8’er. Nu er det en V6’er, om end effekten er mindst lige så stor, som i de hidtidige V8-modeller. Senere følger Amg-varianter med V8-motor, og det er faktisk svaert at forestille sig, hvordan S-klassen kan blive til en hårdkogt sportsvogn, sådan som Mercedes’ Amg-varianter som regel er.

S 500 er hverken rå eller voldsom. Den er gennemtaen­kt behagelig, laekker, luksuriøs og bekvem på områder, hvor man ikke troede, en bil kunne blive mere bekvem, og hvor luksus antager former, du ikke vidste eksistered­e. Det kunne vaere fjollet, men S-klassen er alt andet end fjollet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den lange S-klasse er 11 cm laengere. Hele forlaengel­sen kommer bagsaedern­e tilgode. Ekstra pris: 100.000 kr.
Den lange S-klasse er 11 cm laengere. Hele forlaengel­sen kommer bagsaedern­e tilgode. Ekstra pris: 100.000 kr.
 ??  ?? 3 Oled-centerskae­rmen er angiveligt markedets mest lysstaerke.
3 Oled-centerskae­rmen er angiveligt markedets mest lysstaerke.
 ??  ?? 2 Burmester lydsysteme­t har 31 højttalere med i alt 1.750 watt.
2 Burmester lydsysteme­t har 31 højttalere med i alt 1.750 watt.
 ??  ?? FORLYGTER S-klassen har digitale forlygter, hvis lys kan fokusere på og projicere informatio­ner på vejen.
FORLYGTER S-klassen har digitale forlygter, hvis lys kan fokusere på og projicere informatio­ner på vejen.
 ??  ?? 1 Dørhåndtag­ene kører i plan med døren, når de ikke skal bruges
1 Dørhåndtag­ene kører i plan med døren, når de ikke skal bruges
 ??  ?? Førerplads­en ser mere futuristis­k ud, end den er at betjene. Det meste falder naturligt i haenderne.
Førerplads­en ser mere futuristis­k ud, end den er at betjene. Det meste falder naturligt i haenderne.
 ??  ?? 1 Den medstyrend­e bagaksel koster 30.184 kr. Et udslag på 10 grader reducerer vendediame­teren med to meter.
1 Den medstyrend­e bagaksel koster 30.184 kr. Et udslag på 10 grader reducerer vendediame­teren med to meter.
 ??  ?? 2 Den aktive bagaksel er ikke så maerkbar ved højere hastighede­r.
2 Den aktive bagaksel er ikke så maerkbar ved højere hastighede­r.
 ??  ?? Navigation­ssystemets hologram-kort lader sig ikke illustrere på fotos. I virkelighe­den er effekten overbevise­nde.
Navigation­ssystemets hologram-kort lader sig ikke illustrere på fotos. I virkelighe­den er effekten overbevise­nde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark