Bil Magasinet (Denmark)

TILBAGE TIL FORTIDEN

- Tekst & foto Mathias Brandt

BMW har ikke tidligere vaeret kendt for at bygge hurtige forhjulstr­aekkere, men 128 ti er et staerkt bud på en GTI. Vi går på jagt i historiebø­gerne og lader den nye hatchback mødes med en karrosseri-bror fra 1990’erne, der gemmer på flere overraskel­ser og forskelle.

“Det mekaniske Torsen-differenti­ale gør alt for at overbevise mig om, at en BMW sagtens kan lave en underholde­nde køremaskin­e, selv om den har forhjulstr­aek.”

Da BMW lancerede den nye generation 1-serie, og det stod klart, at den ville gå fra at vaere baghjulstr­ukket til at vaere forhjulstr­ukket, bredte der sig en skuffelse blandt dedikerede Bmw-fans. Men for langt størstedel­en af 1-serie-kunderne betød det ingenting – for de anede i forvejen overhovede­t ikke hvilke hjul, der trak bilen.

En BMW 1-serie F40, som er generation­skoden, er i sit udgangspun­kt en velkørende forhjulstr­aekker. Den fås også med firehjulst­raek i den kraftige M135i xdrive med 306 hk. Den variant er hurtig, men også en anelse kønsløs. Udgangspun­ktet for den nye forhjulstr­ukne 128 ti starter med en M135i. BMW har droslet den 4-cylindrede turbomotor ned til 265 hk, sløjfet traekket på baghjulene, udstyret 128’eren med otte pct. stivere affjedring og kobles et mekanisk torsen-spaerredif­ferentiale på forakslen for at tøjle de mange kraefter, der leveres til forhjulene.

BMW 128 ti leveres med klassiske skruefjedr­e og støddaempe­re uden mulighed for adaptiv indstillin­gsfunktion.

Det giver undervogne­n en hård karakter. Det er tydeligt at maerke, at udviklings­teamet har haft en klar prioritet fra starten – en klar vaegtning af dynamiske køreegensk­aber. Det er lykkedes tyskerne at finde et fint kompromis, der også er tåleligt i hverdagen. Den er mere fast end flere andre Gti’ere, men er ikke knusende hård. Det er hovedsagel­igt ved lave hastighede­r, at undervogne­n har en tendens til at virke hård. Så snart tempoet saettes i vejret, og speedomete­ret passerer 60 km/t, skiftet undervogne­n karakter, og ti’eren suger sig til vejen.

Styretøjet er levende, men ultra meddelsomt. Saederne gør sit til, at jeg ikke skal koncentrer­e mig om at ryge over på passagersa­eder, når vejen svinger med en frisk fart. Men det er ikke meget, BMW har gjort for at pifte Gti-stemningen op i kabinen, for slet ikke at snakke om det udvendige design.

Sammenlign­et med en BMW 118i med M Sport-pakke er det kun det ekstra afgangsrør og de røde detaljer, der afslører, at det er en 128 ti. Indvendig er det den samme historie.

Motoren er en neddroslet variant af den, vi kender fra M135i xdrive. Og selv om den mangler 41 hk i forhold til storebror, føles den mindst lige så hurtig.

En del af forklaring­en skal findes i, at 128 ti vejer omkring 80 kg mindre end M135i. Omdrejning­sbegraense­ren ringer først ind omkring 6.000 o/min, men det kan slet ikke svare sig at tvinge motoren helt derop. Motoren i den forhjulstr­ukne tysker er en klassisk turbomotor, hvor momentet ligger langt nede i omdrejning­sspektret. Mellem 3-5.000 o/min er dér, du finder festen.

På de midtsjaell­andske landeveje viser 128 ti sig som en vaskeaegte GTI. Det mekaniske Torsen-differenti­ale gør alt for at overbevise mig om, at en BMW sagtens kan lave en underholde­nde køremaskin­e, selv om den har forhjulstr­aek. Jeg bliver draget laengere og laengere ind i det forhjulstr­ukne Bmw-univers, som slet ikke er så kedeligt, som nogen vil forsøge at få det til at se ud. BMW 128 ti-resultatet er overrasken­de godt. Det er lykkedes BMW at lave en forhjulstr­ukket GTI, der for alvor udfordrer VW’S Gti-dominans gennem 45 år.

Men fortiden er ved at køre fra mig. Fordi foran mig piler en 323 ti Compact afsted. Modsat 128 ti som har en 4-cylindret turbomotor, der ligger på tvaers i motorrumme­t og driver forhjulene, er den sorte BMW 323 ti Compact udstyret med seks cylindre på raekke, der ligger på langs og driver baghjulene.

Bestiller du 128 ti, kan den kendes på de røde lameller i fronten samt det røde underskørt, der løber langs siden på bilen.

Undervogne­n i 323 ti er langt blødere end i 128 ti. Men bag rattet føles den ikke helt så kraengende, som billedet antyder.

Der er 25 år mellem de to biler, som deler efternavn og karrosseri­form. Vi taenker, det er et kaerkommen tilbagebli­k på, hvad BMW “ti” var engang – og til det har vi skaffet en BMW 323 ti fra E36-generation­en. Vi holder ind på en lille grusparker­ingsplads og bytter bil. Det første, jeg bemaerker, er det klassiske 90’er Bmw-interiør og ikke mindst de komfortabl­e og justerbare forsaeder. Den knoldede gearvaelge­r, der betjente 128 ti’s 8-trins automatisk­e Zf-gearkasse, er udskiftet med en højtravend­e tingest, også kendt som en manuel gearstang, der er koblet til en 5-trins gearkasse. Ude under kølerhjelm­en ligger en 2,5-liters raekkeseks­er med 170 hk og 245 Nm. Den velkendte M52-motor, der ligger i mange Bmw-modeller fra den tid, gør ikke det meget vaesen af sig.

Jeg lader Henrik, 323 ti’erens ejer, føre an i 128’eren. Vi kører rundt på hans hjemmebane, og han er den perfekte turguide. Jeg får serveret en stribe perfekte sving, og allerede efter det første står det klart, hvorfor BMW siden 1928 hovedsagel­igt har produceret biler med baghjulstr­aek. Laeresaetn­ingen “Gør hvad du er bedst til, og lad andre klare det andet” bliver tit brugt i erhvervsma­essig sammenhaen­g, men ordsproget passer også, når det kommer til biler.

Der er en indlysende fordel ved at lade forhjulene tage sig af styretøjet og lade baghjulene overføre kraefterne til asfalten. Det illustrere­r 323 ti Compact på bedste manér. Styretøjet er lettere end i 128 ti, men har en delikat og fokuseret praecision over sig, som ikke findes i en forhjulstr­aekker, der hiver og flår i rattet, når man accelerere­r. Vandringen i den manuelle gearkasse hører ikke til den strammeste oplevelse, men hvert eneste gear lander, hvor jeg tiltaenker det. Bundtraekk­et fra de 245 Nm betyder, at man ikke nødvendigv­is behøver at jagte de høje omdrejning­er. Men gør man det, bliver man belønnet med himmelsk musik fra de seks cylindre.

Kabinen føles lille og intim sammenlign­et med den moderne bror. Her er også et saet bagdøre mindre, men den store bagklap med rude gør 323 ti Compact til hatchback, ligesom 128 ti. Med et fravaer af diverse moderne sikkerheds­foranstalt­ninger vejer 323 ti 1.330 kg, som er godt 200 kg mindre end 128 ti, derfor har jeg heller ingen synderlig udfordring ved at følge med, når Henrik svinger pisken over den kridhvide 1-serie.

De to BMW’ER deler efternavn og karrosseri­form, men derfra hører lighederne op. Det er nemt at sige, at tingene var bedre i gamle dage – men sådan har jeg det efter en tur bag rattet af BMW 323 ti Compact. Ingen tvivl om, at BMW med 128 ti har bygget en velkørende GTI. Den har masser af køreglaede og er hverdagsdu­elig.

Men når det kommer til stykket, så snupper jeg en ekstra tur i den gamle BMW. Der er intet, der slår den harmoniske oplevelse, der kommer ved at lade de fire hjul deles om opgaven, i stedet for at lade forhjulene klarer det hele.

Nyprisen på 323 ti Compact i 1998 var ifølge Bil Revyen 345.000 kr. Tager man højde for inflatione­n, ville den i dag have kostet omkring 540.000 kr., hvilket sjovt nok er taet på prisen på en spritny BMW 128 ti i dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det er i den grad lykkedes BMW at bygge en velkørende GTI, der sagtens kan udfordre de etablerede konkurrent­er.
Det er i den grad lykkedes BMW at bygge en velkørende GTI, der sagtens kan udfordre de etablerede konkurrent­er.
 ??  ??
 ??  ?? 1 Turbomotor­en er ikke synderlig karakterfu­ld, og lydsporet er afdaempet, men den har et solidt bundtraek.
1 Turbomotor­en er ikke synderlig karakterfu­ld, og lydsporet er afdaempet, men den har et solidt bundtraek.
 ??  ?? Der er en fin fordeling af digitale skaerme og klassiske trykknappe­r, der gør betjeninge­n nem og intuitiv.
Der er en fin fordeling af digitale skaerme og klassiske trykknappe­r, der gør betjeninge­n nem og intuitiv.
 ??  ?? 2 380 liter bagagerum er blot 80 liter mere end i 323 ti Compact. Men der kan godt klemmes en barnevogn derind.
2 380 liter bagagerum er blot 80 liter mere end i 323 ti Compact. Men der kan godt klemmes en barnevogn derind.
 ??  ?? 3 Saederne giver god støtte, men er identiske med dem, du får, hvis du bestiller en
118i med M Sportpakke.
3 Saederne giver god støtte, men er identiske med dem, du får, hvis du bestiller en 118i med M Sportpakke.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 En 3-dørs hatchback med en solid kvaern har aldrig vaeret en skidt ting. De 170 hk er et fint match til vaegten på 1.330 kg.
1 En 3-dørs hatchback med en solid kvaern har aldrig vaeret en skidt ting. De 170 hk er et fint match til vaegten på 1.330 kg.
 ??  ?? Saederne har justerbar lårstøtte og opleves mere komfortabl­e end dem, der er monteret i 128 ti.
Saederne har justerbar lårstøtte og opleves mere komfortabl­e end dem, der er monteret i 128 ti.
 ??  ?? 2 323 ti Compact har plads til 300 liter bagage, og saederne kan faeldes ned, så der er plads til 1.030 liter i alt.
2 323 ti Compact har plads til 300 liter bagage, og saederne kan faeldes ned, så der er plads til 1.030 liter i alt.
 ??  ?? 3 Gearkassen har lang vandring og desvaerre en halvslaske­t karakter, men man lander altid i det gear, der er tiltaenkt.
3 Gearkassen har lang vandring og desvaerre en halvslaske­t karakter, men man lander altid i det gear, der er tiltaenkt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark